Започна силовата операция в Донецка област

Президентът Турчинов обяви това във Върховната рада
Обновена: 15 апр 2014 14:09 | 15 апр 2014 10:40, Елка Василева
376
Започна силовата операция в Донецка област
Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Към 347 НЕ УСПЯЛ ПОЛЯК: Всеизвестно е, че поляците са световни *** и затова са унищожавани от запад и от изток !
296
0
 
17
 
! Отговори
буш гей преди 10 години
хахах смях в залата, антитерористична операция приключи, скоро ще има антитерористична очерация в Киев, и затвор за преватаджиите! Чудя се колко ли плащат на псетата които пишат против правдата!
295
10
 
22
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
От глупостите Ви е ясно, че или обичате Русия повече от руснаците или Ви плащат за проруската пропаганда !Роби сте ! И по ум и по душа !А България кучета я яли, ако такива като Вас трябва да защитават българските интереси.
294
5
 
21
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 10 години
В 1943г. започнахме да трепем наред полските ни мъчители.Избихме над 100 000 поляци,на цялата територия на окръга Волин-Подолие.Клахме и много от бившите братя,колко не знам.Ама с поляците беше най-големия кеф.Влизаш в къщата чукаш полякинята,режеш гърлото на мъжа й,вземаш децата й,палиш къщата,а като ти мине кефа и с нея - айде кратуната й на бунището.Излизаш от бившето вече село,гледаш го как гори.Мъчителните стонове на полски са музика за ушите ни.Няма поляци,няма проблеми.
293
1
 
22
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 10 години
Ние сме сбъркана нация,объркани хора.Създадени сме като плод на конкретните исторически условия.Нито Православието ни е Православие,нито католицизмът ни е католицизъм.И ние не знаем какво сме.Дойде 1941г.,немците нахлуха в Полша,ликвидираха я.Почувствахме се свободни.Нямаше СССР,нямаше ***.Образувахме УПА,армията на сбъркания ни народ.Трепехме наред - и руснаци,с които вече нямахме нищо общо и поляци - тези които най-кръвно мразехме.Власовските дивизии в състава на Вермахта бяха от наши хора.
292
2
 
20
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 10 години
Продължавам разказа си братя-българи.Когато от австрийско станахме полско,злочестините ни даже станаха още по-големи.Местните шляхтичи вземаха най-хубавите ни момичета насила,а те като забременяваха от тях,вземаха децата и внуците ни,правеха ги поляци.Знаете ли колко народ,така и не видя повече дечицата си?Караха ни да се чувстваме поляци.Обаче ние им измислихме цаката.Казахме си,не щем да сме повече руснаци,от днес нататък ще сме украинци.Нито руснаци,нито поляци.Решихме да сме си украинци.
291
1
 
20
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 10 години
Преди 1918г.,австрийците не ни даваха да бъдем руснаци,който кажеше,че е руснак или изчезваше безследно някъде или в най-добрия случай свършваше в някой лагер.Европейщина,цивилизация,какво да се прави.Такъв един лагер имаше в близост до Тирол,там около 3000 души ги изядоха прасетата и вълците.Дойде 1918г. падна Австро-Унгария,станахме част от новоосвободена Полша.Поляците и те като австрийците - кажеш,че си руснак,дадат трупа ти на прасетата.Англия знаеше за нашите неволи,но не й пукаше.
290
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boian.getov.1 Кьорав ли си ? Чии го дървят САЩ пред портите на Русия на 10000км. от къщатата си. Чии *** ми търсят и в Азия , Африка ,Австралия, да не говорим в Ирак, Афганистан . Русия си е у дома , не е пред САЩ. Те не могот да си плащат борчовете ,а отворили уста да лапнат света.Господ бил казал на евреите ,,Плодете се и множете се и света ще бъде ваш,, *** - казал го на Китаиците.
289
2
 
28
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 10 години
Най-добре ще си бъде ако Западна Украйна се завърне към Полша,а Източна да стане част от Русия.Тама хем Западна начаса ще се окаже в ЕС и НАТО едновременно,докато Източна начаса ще се завърне към матушка Росия.И вълкът сит - и агнето цяло.Връщане на границите от 1939г. и това е.
288
3
 
29
 
! Отговори
Пачаман преди 10 години
А уж Янукович беше тиранин. Каква стана тя.Армията - срещу народа.А бе туй евреите са жестоки хора.Щото етноса на Арсененеесците си е евреиски . Дядовците им били равини Даже и великатаТимошенко си е ортодоксална еврейка-по неини думи.Много я обичат кръвта тази нови демократи -болшевики .И всичко е срещу православните християни.Даже започнаха гонения на православни свещенници.С две думи -демокрацията си отгледа нацисти и си ги пази ревностно и яростно.Егати демокрацията....лицемерие.
287
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 338 Ей заради такива като тебе ,България е разкъсана .Щото ако пишеш млеко , хлеб или каде, сигурно отворковците като теб не могат да го разберат и ще бъде загуба голяма . Важна е написаното ,па дори и с грешки. Туй да му е проблемата..Ама за тебе е от важносттна степен ,щото си като муха на *о. Обичаш да кацаш на него и от там да мудриш поучения.Сега е модно да се учи китайски,щото ще е от първостепенна значимост.Англииски *** и Пульо го плещи .Китайскиии....
286
2
 
38
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 10 години
Каква е тази демократия, когато тези мрасники в Киев могат да вземат власт с орижието - и в ЕС никакъв проблем не виждат, а ми хората от Юго-источна Украина по същият начит не могат да правят??? Да знаете при нас в Одеската област повечето хора искат при Русия, също и като живеешти тк бесарабски българи!!!!!
285
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boian.getov.1Просто трябва да слушкаш татко си!И да не показваш, че си неграмотен, за да не ме срамиш. Нищо, че ме познава само ***...
284
2
 
19
 
! Отговори
boian.getov.1 преди 10 години
кво ще ми пращаш незнам *** гледам че си от тези новите модерни момченца каде са като лейди гага пък и английски разбираш-требва да си голям демократ ммммммммм
283
3
 
24
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До Анонимен 303Не дрънкай, като не знаеш! Голодомор е имало и преди това и в различни райони на Руската империя и после СССР. Това е свързано с климатични катаклизми и с монокултурното селско стопанство. През 20-те години моят благороден прадядо е събирал жито за гладуващите от Поволжието, а то е доста по-наизток от Украйна. Я кажи ми ***, кой устрои голодомора в Ирландия в средата на ХIX век, та островът почти се обезлюдил и хората хванали към Америка?Така, че повече знай, по-малко лай!
282
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boian.getov.1Бояне, пише се "КЪДЕ", а не "КАДЕ".Вярно, че не е толкова важно - козата няма да те разбере, че си неграмотен, но все пак - не пиши поне тук така. Ако трябва - да ти изпратим една граматика?Не вярвам да ти трябва и английска такава...
281
1
 
21
 
! Отговори
boian.getov.1 преди 10 години
А ние каде сме в цялата схема-та ние сме членове на НАТО-при една война има пълна мобелизация-та искаш да ми кажеш 4е заради ония каде им свърша газта-аз ще застана срещу Русия мммммммммм
280
2
 
39
 
! Отговори
До 335 преди 10 години
САЩ иска Русия да е като при разпадането й, но не е вече. Искаше им се да има като първите им президенти - но няма . Имат Путин !Преди това ги заобиколиха с военни бази и не спазват договорите си с Русия да не разширяват НАТО. Искаха да свалят Путин , чрез вътрешна революция , изловиха всички подкупени от ЦРУ. Сега , преврата им успя в Украйна , т.е обе една военна база под носа на Москва !Имат нужда от ГАЗ , след 20г. , залежите на главният им доставчик ЮАР, се свършват ! И стават агресивни !
279
0
 
25
 
! Отговори
boian.getov.1 преди 10 години
Според мен-аз съм неутрален имам дете на 5 год и по хубво да няма военни действия-та според мен всичко се решава с едни бързи избори с наблюдатели от русия-сащ-ес!!!Ноооооооооооо тук в това положение което незнам защо ми се струва ,че война ще има но немога да преценя кой иска тази война-Сащ или Русия!!!ЕС тук е безгласна буква-просто незнам какво целят
278
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доколкото знам, Сатаната е бил паднал ангел на светлината, Луцифера на които се кланят илюминатите. Е, Русия им е подготвила един подарък, сам си се доставя на адрес и се нарича Сатана.