Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Страни от НАТО вдигнали изтребители
Обновена: 24 апр 2014 09:37 | 24 апр 2014 08:54, Елка Василева
151
Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия
Ту-95. Снимка: архив, Reuters

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали вчера свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че е идентифицирало руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети.

Инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс. Вчерашният инцидент стана на фона на засиленото напрежение между Руската федерация и Запада заради Украйна, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не разбирам какво става? нали Русия беше регионална сила според САЩ... май излиза, че регионът започва от западната граница и свършва на източната???... нещо съм зле с географията, някой може ли да помогне къде свършва регионът... в последно време гледам правят десант и на Северния полюс. Май остана само Южния полюс...
114
0
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Proveryavat...Sled Kubinskata kriza 61,tova shte e oshte po napregnata kriza..
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето я рaдиокомуникaциятa Пилот нa ф16- Ей, кaкво прaвите в междунaродното ВП?Пилот нa Ту - Еми, кaкво дa прaвим...Пилот нa ф16 - Еми, кaкво дa прaвите...
112
4
 
20
 
! Отговори
на рояци преди 10 години
Това наистина е Ту-95 и макар да изглежда ретро и да е въведен в експлоатация 1956 той още се ползва в руските ВВС.Ту-95 е съветски дозвуков стратегически бомбардировач ракетоносец, един от най бързите самолети снабдени с турбовинтови двигатели.А статията е пълна с противоречия.Хем не е нарушил въздушното пространство,хем го ескортирали некви хеликоптери.Общо взето руснаците си правят та...к с САЩ и Англия.нашите натовци,ако излетят още два-три пъти аварийно ще изразходят горивото за пет години
111
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно тогава как да се нарече присъствието на американски кораби в Черно море при наличието на подписана и ратифицирана спогодба от Монтрьо? (ратифицирана и от САЩ!!!)
110
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Провокация е, ако навлизаш в чуждо въздушно пространство. Останалият свят е общ за всички.
109
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по нашата черноморска граница руските провокации са ежеседмични.справка министерството на отбраната и военния сайт
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно тези, които са на снимката могат да ги засекат от другия край на земното кълбо.Смятай щом подводниците ги засичат за какви шумни двигатели става въпрос!Ако не се лъжа това е М-50 от 60-те------------В статия, под снимката пише ту-95 *** той говори за M-50Ти не може да разпознаеш самолета пък говориш от къде го засичат.С тези самолети се бомбандира при отключена ПВО и винаги са охранявани, така, че няма значение от къде ги засичат.
107
4
 
8
 
! Отговори
hahah преди 10 години
До АлексКакъв космос? Будала. Това за разузнаването от космоса е пропаганда. Нито една страна не прави подобно нещо. Разполагат със самолети, които летят на 50-60 км и това е. От космоса разузнаване, хахаха Май много вярвате на новините.
106
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От подобен бомбандировач земята нямаше да съществува.През време на студента война денонощнодежуряха двойка бомбандировачи.Екипажите им бяха 7-човека.Най-младши беше радиста.На един сержант му се роди дъщеря и той внесе тайно на борда бутилка водка.След рапорта издигането във въздуха и внасяики ИПН в бордовия компютър настъпва свободно време само полет и от време на време реплика с земята.Тази водка е причина за освобождаване на спирта срещу обледеняване и пиене до безпаметност от екипажа .
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tapanari,bombandirovach se pridryjava ot iztrebitel *** stiga ste zablyjdavali s tova nato armia ot naemnici za pari,koi ot tiah bi vouval za rodina rysnak balgarin sarbin no ne i amerikanec.
104
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
алоооу!брит. говорителка на военното мин-о:не се напъвайте лейди с Тайфуни да гоните Ту-95!щото след тях може да видите Ту-160.нали знаете как му викат на него у НАТО-то/Бляк Джак-големата тупалка/.за това по-добре ще е вашите пилоти да накренят няколко пъти крилата за поздрав или ако имат желание да отдат чест на руските машини-друго просто не е здравословно!
103
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мадаааа ИТАР ТАСС съобщава че това не са били бомбандировачи а пътнически самолети...и не са били два а осем.....по принцип ако бяха бомбандировачи ..няма какда ги засечете ...това да не са ви ваште стелтове..дето в Сърбия ги сваляха с Калашников
102
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази "новина" единствено показва пожълтелите *** на написалата статията. Инцидент щеше да е ако тези военни самолети бяха нарушили въздушното пространство на друга държава. В случая няма нищо притеснително. В международното въздушно пространство летят всякакви самолети - американски, британски, руски, и т.н. Фактът, че по подобен начин са реагирали страните от НАТО само показва колко са истерясали (без да е налице пряка заплаха).
101
5
 
29
 
! Отговори
мунчо преди 10 години
ТЪПИЗМИ НА ЕНТА СТЕПЕН ....РУСНАЦИТЕ ТРЪГНАЛИ НА ВОЙНА С ДВА САМОЛЕТА....БОЖЕ КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ...ПО НИВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА СЕ РАЗБИРА КАКЪВ Е ИНТЕЛЕКТА НА НАЦИЯТА...ДА ПАЗИ ГОСПОД...
100
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До смех Не ги гонят, просто и те летят в международното пространство... да не мислиш че от другата страна няма такива изпълнения :)
99
3
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
"те през цялото време са били в международно въздушно пространство.."защо тогава е този рев.Нищо не са нарушавали, нищо не са направили, а едва ли са толкова прости, че да пускат тежки бомбардировачи да разузнават, при положение, че го правят от космоса
98
1
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Тези близки прелитания имат една единствена цел - проучва се организацията на съответните ВВС, начина на координация и времето за реакция. Преслушват се честотите, на които се комуникира и се изготвят планове за действие при евентуална атака.
97
10
 
30
 
! Отговори
смех преди 10 години
НАТО вдигнали бойни самолети да прогонят руските:))))))))и кого ще гонят от международното въздушно пространство тез страхливи ***?Бас ловя,че натовските пилотчета са нацали гащята от страх.
96
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много яки машини. Браво!