Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
4
 
! Отговори
Последно от Гошо преди 9 години
Опитах се да ви ограмотя, защото не знаете какво е ядрен, а какво - термоядрен реактор. Не знаете принципа на ТОКАМАК. Май се подразнихте, че цялата идеология е РУСКА. Ами имат глави хората, измислят. И какво - получих минус! Защо бе, хайванче тъпо, ми сложи минус?Руснаците получаваха пари от САЩ за изследванията в областта на ядрената физика. аже направиха нови трансуранови елементи в ускорителя в Дубна с американски пари, за да си платят тока!Ама откъде хайванчето ще знае това, то рупа ли,руп
242
1
 
4
 
! Отговори
Гошо до 307 - прод. преди 9 години
...успяли. В Южна Франция се строи реактор и в постройката му участва ЕС, САЩ, Русия, Китай и Япония. Това е грандиозен проект, който не е по силите и на най-мощната фирма. Отпадните продукти са вода и май някакъв *** газ, ще прочета. Абсолютно безопасен е, защото реакцията се самозаглушава при авария. Направи ли се термоядрен реактор, цялата ЯДРЕНА енергетика отива в историята, всички ТЕЦ-ове също. Въглеводородите остават само за суровина за химическата промишленост.Одисей 1, пшел ты наху
241
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До Анонимен 307Интересно! Дай линк, да прочета за тази новост! Ако са направили ТЕРМОЯДРЕН реактор, новината щеше да бъде на първа страница на всеки вестник, на всички езици, включително тагалог и суахили! Щеше да я излъчва всяка ТВ и всяко радио. Щеше да бъде единствената тема! От години се чака да се осъществи работещ ТЕРМОЯДРЕН реактор. Схемата е само една, и тя е РУСКА. Казва се ТОКАМАК. Китайците уж бяха постигнали преди две години успех за няколко милисекунди, но се мълчи, явно не са успя
240
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До Альоша:)Абе, смайлче, защо на мен не ми дадоха нищо!? Аз постоянно ги защищавам, защото съм русофил, а те - да не ми подхвърлят някой кокал! Цялата грешка, която правите е, че докато вие сте на хранилка, филите го правим по убеждение! Но плитките ви мозъчета не могат да допуснат, че това е възможно! За свършена работа - цален зи, бите! А на нас ни идва отвътре! Заради Скобелев, Гурко, Тотлебен, Столетов, Калитин, 100000 като него и...Толбухин!Забрави, че можем да внасяме газ и от Аляска!
239
1
 
6
 
! Отговори
До №310 преди 9 години
До 308Въобще не сравнявам избирателно, просто през тези години не бях ходил в онази Румъния, която е била част от Австро-Унгария. За пръв път минах от там през 1980 г. Да, разликата е огромна. Но при Чаушеску целият румънски народ мизерстваше и аз си виках нещо за мечката, която играе у комшията... В Букурещ, Кючук Париж, се виеха стометрови опашки за шаранчета, голями педя! Белтъчен глад!И като се върнах в България си казах:"Господи, в каква богата и демократична страна живея!". Септември 1989
238
3
 
6
 
! Отговори
Альоша:) преди 9 години
Истината е, че цяла Европа може да мине и без руски газ само ние не можем, защото тази зависимост се поддържа изкуствено! Газпом не е пазарна компания, тя е инструмент на руското външно министерство! Иначе газ има - норвежки, ШИСТОВ - не само Румъния се ориентира към добив, преди това знаех за Полша, но руските лобита плащат добре за да манипулират(наивници) и да държат в зависимост... И за тролчета дават!
237
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хмммМунчо, към кого по-остра политика? С голо дупе остра политика не се прави!
236
3
 
4
 
! Отговори
308 преди 9 години
пътувал си ама избирателно сравняваш. защото съвсем друго беше и е в банат Трансилвания олтения. Сибиу Тимишоара арат си бяха средноевропейски градове,по архитектура подреденос чистота
235
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румъния ще сондира за шистов газ на 6 км от добруджанската граница. ние се отказахме от шистов газ,обаче те не са. ако наистина има замърсявания,то те непризнават никакви граници. така че,едните ще имат газ ,а другите ще са с пръст вгз
234
3
 
11
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До читател 282Читателю, а аз съм бил и свидетел. Години наред България бше подредена и богата страна, видимо по-добре от Източна Румъния, през която постоянно пътувах с влак. Къщурки със сламени покриви, бедно облечени хора. Като минеш моста и видиш България, дишаш по-иначе, и то не само от родолюбиви сантименти. Чаушеску докъде доведе Румъния, като се отдръпна от СССР и се сдружи с Китай? Мегаломански постройки, химически заводи и гладуващ народ! Защо ли ги разстреляха по бързата процедура?
233
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Локхийд са конструирали термо ядрен генератор с обем 12 куб метра с мощност 200 мегавата. няма да има нужда от складиране на отработено ядрено гориво. технологиите се развиват и е възможно енергоносителите от въглеводороди като нефт и газ скоро да загубят главната си роля.
232
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече и руски специалисти пишат че южен поток е икономически неоправдан. относно Румъния,тя увеличава добивите си от черноморския шелф. отделнто започват и проучвания за шистов газ.там няма такова руско лоби и всичко това е възможно.
231
2
 
7
 
! Отговори
хммм преди 9 години
на тая снимка горе вместо цяла ръка трябва да е изпънат само единия най-дългия пръст, тогава отлично ще пасва на думите му, кога ще започнат и нашите палячовци малко по-остра политика
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименчугун, не качвай процентите 25 са
229
5
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Ето, и Румъния се еманципира! Само ние останахме да лъскаме руския агресорски ботуш. Жалки хорица сме, с робско самосъзнание.
228
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКО ЖИВО МИНАВА НА ТОК, ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ, СЛЪНЧЕВИ ЦЕНТРАЛИ, ВОДНОЕЛЕКТРИЧЕСКИЦЕНТРАЛИ, ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЛАКОВЕ,СЛЕД 10 ГОДИНИ, ВОДАТА ЩЕ Е ПО СКЪПА ОТ ГАЗТА И ПЕТРОЛА!
227
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 298Ами и с йената ли е така? Я отиди да се разходиш, глътни чист въздух, ще се задушиш във вонята си!
226
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен Русия не е свършила, защото си плаща то не с фалшиви хартийки без никаква стойност, а със суровини! :) Разбра ли овча главо слънчасала? :))))) Това са фактите, а това кой кого мрази и обича си е съвсем отделен въпрос :)-----------------със суровините печели,нищо не плаща с тях, а от руските хартийки трабва мнооого да се печатат, защото самата хартийка струва по-скъпо от стойността моято представлява
225
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 298До Анонименеми ако незнаеш,да те светна--то така става--с четене бе пич....ти досега не си ли знал.Четенето е в основата на знанието--дори и от гугл......------------за *** така става , чрез гугъл, който е живял в западните страни знае много по-добре
224
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРумънците минават на Качамак и мамалига в суров вид....Тя ПОЛОВИНАТА Европа,ако Не и ЦЯЛАТА Е ЗАВИСИМА от Руския газСамо Румънците и Плевнелиев Не искат нищо от Там!!!-----------зависима е от руската газ на *** пиздочката, 25% от необходимата газ се внася от русия, от къде идват останалите 75% ?Това е пълен мит че европа не може бе руската газ и им го казаха много ясно.