Дипломатът Меркел - усилията трябва да дадат бърз резултат

Германският канцлер е под натиск
Обновена: 9 фев 2015 16:08 | 9 фев 2015 16:05, Бойчо Попов
98
Дипломатът Меркел - усилията трябва да дадат бърз резултат
Снимка: Reuters

Войната в Украйна е взривоопасна, също както и кубинската „ракетна“ криза през 1962 г., която почти се превърна в ядрена война. Тя също така е по-опасна, отколкото конфронтацията за преоръжаването 20 години по-късно, когато най-малкото Москва смяташе, че е в близост до война. И двата пъти ставаше дума за това дали Западът ще се подаде на изнудване, пише в свой анализ Die Welt.

Средствата за това обаче бяха само руски ракети, които можеха да бъдат предоговорени. Нито една страна не е трябвало да се откаже заради това от запазването на статуквото, от собствена територия или от собствените си принципи. Днес обаче в Украйна става дума точно за това - за промяна на статуквото, границите и принципите.

Руският политически елит смята, че главният победител от Втората световна война е бил подлъган след 1989 г. с плодовете на победата си. Стратегическият аванс в Европа и политическата световна известност са изгубени, руската зона е разделена и разпокъсана. Твърди се, че най-късно до есента на 2017 г. - тоест на 100-годишнината от Октомврийската революция, Владимир Путин възнамерява да си възвърне поне онези рускоговорящи области, които не принадлежат към НАТО - повечето от тях са в Украйна, Молдова, както и части от Грузия.

На свой ред американският политически елит смята, че с поведението си сега Путин мами САЩ с плодовете на победата през 1945 г. По онова време Вашингтон не е поискал нито някакви региони, нито репарации. Онова, което са поискали САЩ, е основаването на Организацията на обединените нации. От американска гледна точка с кризата в Украйна Путин разбива тяхната харта. Русия е напът да унищожи ООН – единствената награда на Америка за победата в продължилата четири години световна война.

Този път спорът между Москва и Вашингтон е за много повече, отколкото само за ракети, които могат да се предоговорят. Става дума за собствения им фундамент, в основата на който е Европа. По време на посещението си в Мюнхен американският вицепрезидент Джо Байдън не остави съмнение в това – който убеди Европа, ще спечели тази конфронтация, а Ангела Меркел е най-важният европейски лидер в това отношение.

Тя разкрива, че може да разбере гледната точка на Америка. „Да, Русия наруши Устава на ООН. И да, тя ще наруши и Будапещенския договор за гаранция на украинските граници - споразумение, което е условие за присъединяването на Киев към Договора на ООН за ядрено неразпространение“, заяви Меркел по време на конференцията за сигурност.

Но същевременно Меркел иска да предотврати избухването на нова Студена война в Европа. Тя намеква, че Западът трябва да изчака ефекта на санкциите по отношение на Русия и да приеме условно последствията от тях и създалото се положение, без да признава анексирането на територии.

Замразяването на конфликта без да се даде право на самоопределяне на живеещите там - това звучи очевидно решение, но и е почти капитулация. Има редица страни в света, чиито модел на населението е подобен на този в Украйна и при които прикритата подкрепа от страна на съседни държави на сепаратисти може да има значителни последици. Според Die Welt сега в Източна Украйна Путин тества как би реагирала НАТО, ако живеещите в балтийските държави руснаци се вдигнат на оръжие, а Москва отрече всякакво участие.

Затова някои американци възнамеряват с доставките на оръжие за Украйна да спрат сепаратистите и да принудят Путин да покаже истинската руска намеса - или чрез участие в реални преговори, или чрез открита подкрепа за сепаратистите, например чрез военно нашествие. Тогава играта на Путин няма да проработи, поне не в Балтийските страни. Недостатъкът на този подход би бил ескалация, която потенциално може да достигне измерението на Кубинската криза.

Ангела Меркел иска да избегне това на всяка цена, нейната цел е да държи ЕС единен. Само тя може да постигне това, защото е безалтернативен преговарящ. Барак Обама я подкрепя, като засега не одобрява поисканите от Конгреса на САЩ "средства за сигурност" за Киев.

Въпреки това Меркел е под натиск. Тя убеждава Запада да не е нетърпелив, но нейните дипломатически совалки трябва да доведат до повече резултати, отколкото утвърждаването на споразумението от Минск за прекратяване на огъня, което така и не влезе в сила.  

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ви харесва , нали рашисти , истината боли Одисей 1
58
1
 
0
 
! Отговори
23 преди 9 години
До Анонимен 75Немците не лъжат! Просто това не е актуална статия. Платените *** толкова могат.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от Велт лъжат като дърти ***. "Русия е напът да унищожи ООН единствената награда на Америка за победата в продължилата четири години световна война." Хехе единствената награда за САЩ било ООН. И разбира се факта, че след ВСВ САЩ от една кравеферма се превърнаха в световна супер сила на мястото на Великобритания.САЩ сега искат да вкарат във война Европа и Русия посредством намесата на НАТО в Украйна. Този сценарии обаче Европа трудно ще преглътне.
56
5
 
3
 
! Отговори
Приятели преди 9 години
Путин и Ердоган са добри приятели и имат еднакви интереси. Единият е окупирал северен Кипър и е създал Северокипърска република, непризната никъде по света. Другият създава 4 нови протектората - Абхазия, Донецка република, Луганска република, Приднестровска република - също никъде и от никого непризнати. И двамата ламтят за повече територии , като че ли сме в Средновековието.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е трябвало бърз резултат вече всичко щеше да е приключило,а като чета тъпата статия - явно тепърва предстои!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми хареса,че щабът на НАТО у нас ще е срещу МБАЛ Пирогов.Сигурно в района има и няколко детски градини.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Затова някои американци възнамеряват с доставките на оръжие за Украйна да спрат сепаратистите и да принудят Путин да покаже истинската руска намеса -"Е - е -е еее!Цяла страница словесен шлак само и само да подпъхнат едно изречение!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако по времето на Хитлер са решили,че им пречат гените,днес потомците му са решили,че им пречат нациите.И всичко се прави за благото на човечеството.Немците може да са работливи,но са сбъркани централно.Аман от напъни да се правят на Господ,
51
2
 
3
 
! Отговори
rustam преди 9 години
запада да мачка руссия със всички средства само така руснаците ще се стрестнат и тогава ес и сащ ще разберът какво значи разярен и гладен руски солдат
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато говориш за Хитлер прочети за опитите в концентрационните лагери и д-р Менгеле.Експериментите с хора не ги прави Путин.ЕС е експеримент със 150 млн човека.Нима Меркел не може да застави Порошенко да изтегли армията от зоната на боевете?
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пази, Боже от НАТО и ЕС и от техният интерес!
48
0
 
5
 
! Отговори
Ддггхйкллкбх преди 9 години
Цитираме добре. Това Ботев , Левски и други велики българи ,но знаем ли какво ни казват?разбираме ли това за което говорят в написаното от тях?
47
0
 
11
 
! Отговори
Сфхйлппугжб преди 9 години
Абе що никой не говори как трябва да се държи България в тази ситуация и за нашите интереси . Всички реват или за Путин или за Обама а давате ли си сметка колко сме неадекватни ние в цялата работа?
46
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един правил подход и той е да се покаже на Путин че целият свят е единен, решителен и готов да действа докрай. Само това би го стреснало. Путин е новият Хитлер. Играта му е опасна и ще продължи ако не бъде усмерен
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братушки,мачкайте световния ***! България и всички мислещи хора по света ,които не искат да живеят в ционистко робство на сатанинския им (нов световен ред) са с вас.
44
3
 
16
 
! Отговори
Дфхйклщш преди 9 години
Аман от невежи драскачи. Бойчо да беше прочел малко история за следвоенната роля на Америка и какво е получила и не е получила. Възхода на америка като водеща световна сила е основно след ВСВ . Не че и руснаците са ангели но поне са си спазвали сферите на влияние за разлика от Америка и Великобритания . Темата е доста дълга така че ако някой се интересува да заповяда за качествени лекции -качествена цена. После поне няма да се излагате по форумите.Четете журналистчета и специалистчета.
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предз далечната 1995 г.на книжния пазар излезе една малка книжка посветена на Ванга написана от любимата и племенница,която винаги е била най близко до пророчицата и е записвала нейните предсказания.Книжката се казва -Ванга -истината от Красимира Стоянова .там ясно е записано ,че според Ванга световната война ще започне от Сирия и ,че Русия ще победи,а последния президент на САЩ ще е черен.Всичко това днес се сбъдва с абсолютна точност.Запада скочи срещу Москва точно заради Сирия,
42
10
 
24
 
! Отговори
SYSTEMA SPETSNAZ преди 9 години
Опасявам се че Обама ще свърши като Хитлер.Над Белия дом ще се вее руското знаме, а на мястото на статуята на свободата ще бъде издигнат паметник на Путин.
41
6
 
18
 
! Отговори
456 преди 9 години
До *** кагебистНяма по гадни алкохолици от англичаните и няма по дрогирана нация от американците!!А колкото до аутизма ,КГБ си има достатъчно добри тестове за да не допусне аутист в редиците си/ нямам нищо против болните от тази болест/!Но виж пък никой не попречи на прехвалените американски демонократида изберат *** Буш младши и дори книга с "бушизми" разбирай простотии да му издадът!
40
7
 
17
 
! Отговори
Рус Сепаратист преди 9 години
===========================================================Американците се правят на големи каубои, но ние не сме индианци.