Преговорите за Гърция – в сложна фаза

Кредиторите искали орязване на заплатите до 700 евро
Обновена: 14 май 2015 07:40 | 14 май 2015 07:38,
28
Преговорите за Гърция – в сложна фаза
Гръцкият финансов министър. Снимка: Reuters

Преговорите между Гърция и кредиторите са в най-сложната си фаза, заяви вчера финансовият министър на страната Янис Варуфакис, цитиран от ТАСС.

"Преговорите са в най-трудната си фаза, в нестабилно състояние", заяви Варуфакис. Той подчерта, че европейските  партньори оказват силен натиск върху Атина при преговорите за новото споразумение.

Кредиторите искат "орязването на всички заплати до 700 евро". "С такава безжалостна позиция се сблъскваме ежедневно", подчерта гръцкият министър.

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на споразумение.

Гърция и международните кредитори (ЕЦБ, ЕК и МВФ) трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за  трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 милиарда евро финансова помощ.

Втората програма за помощ беше разчетена до 1  януари 2015 г., а много експерти смятат, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, припомня ТАСС. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще се оправи когато се освободи от Европеско икономическо РОБСТВО....прочете за ОМРАЗЕН ДЪЛГ... вижте какаво става в Еквадор,Гренландия...всички са се отървали от ранковото робство и си живеят...а ние се гърчим в ЕС. ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ ТЕЗИ КОЙТО НИ ВОДЯТ КЪМ ГИБЕЛНО РОБСТВО.
20
2
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
А защо и нашите заплати не "орежат" до 700 евро?!-Ами средната българска заплата е 700 евро - като се има предвид по-високите цени в Европа и Гърция!
19
0
 
6
 
! Отговори
cncvncv преди 8 години
А защо и нашите заплати не "орежат" до 700 евро?! Европа толкова пари им даде на тия мързеливци и пак нЕма оправия...
18
3
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
До там води заиграването с МВФ, ЕК и св. Банка.. Същото, ако не и по-зле ни чака и нас..
17
3
 
13
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
И 700 са им много. След като крадоха от Европа и други кредитори милиарди, сега да карат 5-6 години със 100 евро на месец.
16
1
 
5
 
! Отговори
Romiana преди 8 години
otkriite Hellas s 50% otstapka.:-)
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм от провинцията, работя за 260 лева и това не е майтап.
14
5
 
9
 
! Отговори
До онбашията преди 8 години
Не, заплатите им не са по-големи от това което произвеждат! Както и в Б-я не са, колкото и да е странно!Гърците имат най-голямата система от портове в Европа, една от най-големите в света, това са огромни пари. Така както българите имат едни от най-големите залежи от цветни метали, злато а по редкоземни елементи са най-големите в Европа (те са за електрониката - Китай е забранил износа им, понеже в света почти никой освен него ги няма).Всичко е въпрос на преразпределение на печалбите.
13
5
 
6
 
! Отговори
чугун news преди 8 години
Да ама не. Средна заплата в Москва за 2015 е 1048 долара при средна цена на кв. м. за жилище 5000 долара. През 2014 съотношението заплата към цена на живот в София и Москва беше еднакво (само 2% разлика), но днес определено е в полза на софиянци.
12
4
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
мда, дори и всички дългове да им отпишат, заплатите им са просто по-големи от това което произвеждат.
11
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комшу стига узо и сиртаки , трябва и малко работаки . Айде чао и поздрави на великия Ципрас ли беше или Мипрас отнашия *** Болен Лидеров .
10
7
 
3
 
! Отговори
кк преди 8 години
с 700 евро в гърция си за гъби,ама канцлера като каже че ще така,така ще е..а колко българи ще пострадат тук и в бг от това,много,ама много
9
5
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
В София средната заплата е 600 лв. така че леко в София да живеят добре хората.-Очевидно, че никога не си идвал в София и нямаш реална представа за доходите тук.
8
1
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Намалиха заплати и пенсии с 2-3 % поради което имаше протести. И толкова.-Гръцката статистика и сами гърци казват друго - доходите са намалели двойно за последните няколко години. Повечето гърци си изхарчиха спестяванията за черни дни. Всички гръцки банки са източени и няма достатъчно ликвидни средства. Последия месец пенсионерите получиха само част от пенсиите си. Безработицата стигна 30%. Нещата там стават все по-зле и краят му не се вижда. Точно обратното - очаква се ново влошаване.
7
3
 
31
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Не се занимавайте с Гърция, нито със САЩ или Русия! Погледнете в каква *** живеете, всеки ден се трепете , ядете отрови и по телевизията ви зомбират с 99 % негативни новини! Вземете и направете така ,че да се промени нещо наистина....
6
5
 
16
 
! Отговори
Варуфакис преди 8 години
Гадни европейци! Не искат да платят нашата сметка!
5
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познайте кой ще бъде следващата Гърция /Бойко Борисова България Всички международни издания вече след този дълг от 30 млд.пишат за това .Ай честит ви Асфалтов ***
4
10
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Абсолютно реално ми се струва този таван от 700?, което предвид разликата в цените се равнява на 700 лв в БГ - таван не средно! Ако трябва да сравняваме към днешна дата средната заплата в БГ е 830 лв, като добавим 35% сива инономика стават 1120 лв, а за София го умножете по 2,5-3! Знам че основна черта на българина е да се изкара едва ли не най бедния и онеправдан, а може би всъщност комплексиран на света, и ме сега ще има много които ще кажат как в провинцията са на 360 лв, но това са фактите!!
3
8
 
21
 
! Отговори
ха сега де преди 8 години
Като се има предвид по-високите цени в Гърция, 700 евро в Гърция се равняват на 700 лв. в България - ами това е средната заплата в България. От много акъл гърците се сриват на нивото на нашите доходи, но там нещата може още да се влошат и ще се молят за български заплати.
2
16
 
25
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Истината е, че скоро заплатите на българите и гърците ще се изравнят. Повечето софиянци вече стигнахме средния гръцки стандарт, скоро ще ги минем.