Черният списък на Москва - лош знак за отношенията ЕС - Русия

Европа критикува списъка с 89 души, забраняващ им влизане в страната
Обновена: 30 май 2015 18:25 | 30 май 2015 18:22,
223
Черният списък на Москва - лош знак за отношенията ЕС - Русия
Снимка: Архив Reuters

Европейски политици днес отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия,  предаде ДПА.

Москва отказа на няколко европейски политици да посетят Русия през последните месеци, позовавайки се на конфиденциален черен списък на лица, на които е забранено да влизат на руска територия, но не даде информация за списъка.

Вчера обаче започнаха да се появяват подробности, няколко дни след като Русия отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман, който е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт.

Още по темата
Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи.

"Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка", каза днес външнополитическа говорителка на ЕС. "Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса", добави тя.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна. "Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.

Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия.

В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен. Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка.
 
"Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага.

"Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.
 
"Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс.
 
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А когато двуличния запад въведе забранителен списък много се кефехте, а?Ха сига, шъ ривети!
86
14
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Януари бях за малко в Маями. Значи летището гъмжеше от потни *** по потници, които се бутаха, за да влязат час по-скоро на вража територия. А една бабушка американците я върнаха и тя като наду гайдата - орева орталъка. :)))
85
1
 
17
 
! Отговори
Чудно защо... преди 8 години
Нима Русия няма право да води собствена си политика и да преценя кой да влиза на тероторията и?!? С какъв аршин се мерят санкциите спрямо Руски граждани и защо се вдига олелия за контрасанкциите на Москва, нима няма право или някой трябва да и нареди как да се държи политически в собсвената си сърана?!?!?! Кой ще потърси отговорност на самозабравилите се от запад за наложената "демокрация" в арабско, африканските и ИД натрапена им...нима е допустим подобен лицемерен двоен стандарт?!?
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп И като назначат ИсааКашвили . И по една вратовръзка...и ще цъфнат и вържат.. А ааа ,междувпрочем ,Тиквата е комунист . Долен ,гаден ,комунист и с фес .Главата в *** си да навреш , Тиквата е комунист ,дървен.
83
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Тодоре, вие трябва да плачете заради тези новини. Ако наистина отсеят украинския генералитет, тогава на опълчението ше им се е*е мамата. А щом вече се мисли в тази посока, значи рано или късно ще се случи.
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашият юнак ще е ..о.рал процепа . Било като разузнавач прикрит зад посланник ,или *** на друго ЦРУ. Сто на сто ,руснаците са му гледали ,,сейра,,тогава и сега когато са го ,притоплили ,,за действие ,аут.Явно отдаавна са го ,,осветили,,. И сега нашите ,,*** ,,с пръст в г..з.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Днес бг нищо не пише ,че саакашвили е назначен за губернатор на Одеса вУкраина-------------- Е, и какво като го е назначил за губернатор на Одеса?
80
0
 
10
 
! Отговори
Минджев преди 8 години
Притрябвало им е на "достойните ЧЛЕНОВЕ" на престижния клуб да посещават Р.федерация , където геьовете са не само нежелани , а и преследвани ????
79
0
 
7
 
! Отговори
7/8 преди 8 години
Европейски политици днес отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия,???????????????????????????????????????????????????????????????Четейки подобни простотии се убеждавам , колко необходима е трета световна война. Не съм за войната , но някой всячески иска тя да се реализира, но забравя , че след нея победители няма да има ,защото най-вероятно това ще е последната война ......
78
0
 
10
 
! Отговори
Расате преди 8 години
Това е отговора на Москва срещу черният списък на Брюксел.
77
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само остава един джин да излезе от нея и да каже : ЗдраствуетеОдисей 1
76
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази църква със шарените кубета да не би да е на Аладин и вълшебната му лампа Одисей 1
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Днес бг нищо не пише ,че саакашвили е назначен за губернатор на Одеса вУкраина ,а Грузия издирва бившия си президент саакашвили за мошеничество,,,,а порошенко го назначава на дльжност губернатор на Одеса- смях и нищо повече,,
74
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Сигурно са го написали и преди мен, но стара мъдрост е "каквото повикало, такова се обадило".ЕС (ръководителите) са просто марионетки, а не самастоятелни политици. Погледнете ББ. Другите са същите, можо би, малко по-рафинирани, но това е ЕС!
73
8
 
3
 
! Отговори
уффф преди 8 години
"политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия"Говорите на свинче за звънче... какво може да разбере *** руски мужик от демокрация и човешки права? Та той живее като животно и в алкохолен делириум от векове!
72
0
 
12
 
! Отговори
перфидно лицемерие преди 8 години
С присъщото си перфидно лицемерие Европа не признава ДНР и ЛНР. Същата тази загрижена за човешките права и европейски ценности Европа, обаче, изобщо не си мръдна пръста, за да прекрати чудовищните престъпления на киевската фашистка хунта в ДНР и в ЛНР - разстрели на невинни старци, жени и деца, убийства, изгаряния на живо, артилерийски обстрел, бомбардировки и всичко останало от програмата за геноцид на цяло едно население.
71
1
 
12
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
Не го каза Лавров а Рогозин си направи майтап.Лавров е един от най уважаваните политици при него няма празни приказки каквото каже е истина.
70
0
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До Василев.У ВАС В БГ СТАНДАРТА ВИ Е МНОГО ПО -НИСКО РАВНИЩЕ ОТ РУСИЯ АЗ ПОЛУЧАВАМ 120 000 РУБ В МЕС.А В ОБЩИНА ГЪРМЕН ЗА ТРИ ЛЕВА ГЛАДНИЯТ НАРОД ПРЕБИХА ПОПА.ЕДИН МЕТАЧ ПОЛУЧАВА 25 000 РУБ. В БЪЛГАРИЯ В ПАЗАРДЖИК МЕТАЧКАТА ПОЛУЧАВА 280 ЛВ.РАЗЛИКАТА Е МНОГО ГОЛЯМА -ГЛАДНИКО ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ .РАСЪЖДАВАЙ ТРЕЗВО
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАХАХАХА. ЗНАЧИ САМО ЕВРОГЕЙЦИТЕ И КРАВАРИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ЗАБРАНЯВАТ А РУСНАЦИТЕ НЕ! ТАКА ЛИ??? А ВИЕ ОБЯСНИХТЕ ЛИ БЕ ЕВРОГЕЙЦИ ЗАЩО ЗАБРАНИХТЕ НА РУСНАЦИ ДА ВЛИЗАТ В ЕВРОГЕЯ И ПРИ КРАВАРИТЕ? МАЙ ИЗОБЩО НЕ СТЕ И ПОМИСЛИЛИ ДА ДАВАТЕ ОБЯСНЕНИЯ. АКО Е ЗАРАДИ АНЕКСИРАНЕТО НА КРИМ РУСНАЦИТЕ СА В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО ДА СИ ГО ВЪРНАТ. ПРОЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ КРИМ ДО 62 ГОДИНА Е БИЛ РУСКА ТЕРИТОРИЯ. ОБАЧЕ УГРАИНЕЦА НИКИТА ХРУШЧОВ ИМ ГО ПОДАРЯВА НА УКРАИНЦИТЕ. Е СЕГА РУСНАКА СИ ГО ВЪРНА.
68
0
 
9
 
! Отговори
sfrjj преди 8 години
До Василевдокато пишеш по-малък без тире си оставаш с недостатъчен интелект за да разбереш руската природа и душа