Гръцката сага няма да свърши с референдума

"Блумбърг": Предстоят нови мъчителни преговори
41
Гръцката сага няма да свърши с референдума
Снимка: Reuters

Гръцката драма няма да приключи с неделния референдум, пише в коментар днес авторитетното електронно издание "Блумбърг".

Дори ако гърците гласуват за новата програма за строги икономии, предстоят нови вътрешни политически трусове с последващи мъчителни преговори с кредиторите.

Бърз изход от кризата просто няма, защото правилата на ЕС затрудняват подновяването на преговорите за финансова помощ, пише "Блумбърг", цитирайки високопоставен служител в германското правителство. Нещата се усложняват и от прогнозите, че резултатът от референдума ще бъде победа за едната или другата страна с малка разлика.

От Брюксел до Берлин тези, които определят политиката, трескаво проучват възможните сценарии, според които вотът е само начало на нова страница в проточилата се драма, а не финал. Ако Ципрас и Варуфакис, които призоваха народа да гласува с "не" за плана на кредиторите, бъдат бламирани, те обещават още на следващия ден да отлетят за Брюксел, за да подпишат споразумение, пише изданието.

Как обаче ще стане това, питат авторите на "Блумбърг", след като финансовият министър Варуфакис се зарече, че по-скоро ще отреже ръката си, вместо да капитулира и да подпише едно споразумение, което не преструктурира дълговете на Гърция?

Ако гърците кажат "да", това може да доведе до падане на правителството, а и самият Варуфакис каза, че в такъв случай няма да остане финансов министър. И самият Ципрас каза, че в такъв случай може да "хвърли кърпата", т.е. да се оттегли.

"Целият странен развой на събитията след обявяването на референдума очевидно накара гръцките партньори от еврозоната да се стремят към промяна на режима в Атина", казва американският експерт Джейкъб Къркгард, цитиран от "Блумбърг".

Една "смяна на гарда" в Атина с цел възстановяване на доверието вероятно ще ускори процеса, твърдят няколко германски правителствени служители и депутати. Но това няма да бъде достатъчно. Припомнят се оценките на МВФ, че Гърция се нуждае от най-малко 36 млрд. евро само от еврозоната през идните 3 г. и облекчени условия за изплащане на дълга. Това фактически означава "признание за провала на спасителната програма", е казал говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис.

Ако Ципрас свика референдума и се оттегли от преговорите с цел да изтръгне повече отстъпки от кредиторите, той просто е сбъркал, казва висш германски представител, цитиран от "Блумбърг".

Големият въпрос е дали Германия, като страна съосновател на ЕС и като най-голям кредитор на Гърция, е готова за гръцкото напускане. Макар да оставя отворена вратата за
преговори след референдума, Меркел казва, че "Гърция вече не представлява заплаха да бъдещето на Европа". И добави, че "ние можем спокойно да чакаме" каква помощ ще поискат гърците.

"Преодоляването на дълговата криза в Европа изисква време и стоицизъм", сочи тя.

За Гърция обаче времето е лукс, с който тя не разполага, пише изданието, като добавя, че кешовите резерви на гръцките банки вероятно ще свършат в понеделник, т.е. в деня след референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: референдумГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
33
 
! Отговори
нищо лично ,но преди 8 години
Китай е средноразвита страна до 2050 .Това по думите на китайския премиер онзи ден в Париж.
26
3
 
32
 
! Отговори
мнение преди 8 години
В Гърция няма фасадна демокрация,а истинска демокрация. Имат православно християнство ,а не съветско" православие" Имат истинска армия и истински политици .Кое е смешното и кой е наистина смешния?
25
2
 
35
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Какъвто и да е резултата от референдума ЕС пак ще налее пари в Гърция
24
0
 
35
 
! Отговори
Лавро преди 8 години
"Китай има 4 милиарда долара резерв" :) :)Я пак? Да не си сбъркал нещо цифрата? Русия сега в кризата има около 300 млрд. резерв, 4 милиарда са смешна сума.
23
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че нещо, ама просто питам...Брюкселските лидери ни казват какво щяло да стане с Гърция, ако гласувала "НЕ"Да излязат и открито да кажат какво ще стане с Гърция, ако гласуват "ДА"
22
0
 
37
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До Анонимен22Тогава стреляха на границата , за да не влизат огромни тълпи от желаещи да се насладят на комунистическия "рай" :))))) Талибани сте си това, комунистите :(((((
21
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще видят проблеми гърците с национал-социало-комунизъмът на Ципарис.Но те са щастливи защото не знаят какво е 50 години съветски комунизъм в България !
20
3
 
36
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До взглядВсички червени талибани - комунисти , националсоциалисти си мечтаят да живеят като шведи, обаче да се трудят като гърци ????? Престанете да се лъжете от популизъм във всичките му форми !!!
19
0
 
34
 
! Отговори
vdch преди 8 години
19, ако Ципрас беше *** по митингите му нямаше да се веят знамена с цветовете на дъгата. Той наистина е марионетка, но кукловодите му са не там където ги търсиш и скоро сам ще се убедиш в това.
18
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До взглядкато гледам накъде се запътва руската рубла през последните дни май руската сага ще изпревари всички други саги.
17
1
 
33
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
донякъде точно заглавие започва голямата сага на европеиският съюз
16
5
 
35
 
! Отговори
vdch преди 8 години
12, това "социалистическо иго" дето го наричаш почна от 70-те години когато на гърците започнаха да им подаряват милиарди за да им поддържат изкуствено висок стандарт на живот въпреки, че разчитаха главно на земеделие и туризъм. На нас пак 89-та ни продъниха ушите за някакви си 9 млрд. (те бяха много по-малко, но това е друга тема) и някои "либерални" "икономисти" и Христо Христовци продължават да ни лъжат ш до днес, че сме били фалирали.
15
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По всякакъв начин се стремят да катурнат правителството на Ципрас,щото са започнати много комисии по разследване как Гърция стигна до това положение,има доста корумпирани,които са излезли като змии от дупките си и подкрепят да се гласува за "ДА".А г-н Габриел каза,че правителствата на Гърция са корумпирани..., а Гърция като иска от Германия да им предаде Христофоракос за аферата Сименс, Германия отказва, щото са забъркани и много германци.Хе-хе...
14
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам снимката, разбирам, че досега гърците изобщо не знаеха какво е социализъм от съветски тип и не бяха го изпитвали на собствените си гърбове, този социализъм им се струваше като нещо което щеше да разреши всичките им проблеми с магическа пръчка, затова и гласуваха за Ципрас. Ние българите достатъчно сме се блъскали по подобни опашки през последните 70 години и би трябвало да знаем че съветския социализъм е едно голямо зло. Но дали младите българи са разбрали това?
13
4
 
33
 
! Отговори
egeyska преди 8 години
Problema e v interesa na zapadnia kenef i musa ne v referenduma shtoto ne im odgovara jivota na edna demokraticheska dyrjava...Pame Sirizaaa
12
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основният проблем на Гърция днес е Ципрас и неговата популистка партия СИРИЗА. За да започнат да се решават останалите проблеми на страната трябва да се отхвърли най-напред социалистическото иго което гърците сами си наложиха.
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедо ВИЛявото не плаши ЕС. Всички се плашат от евтин популизъм, псевдо национализъм и пълната некъдърност. Виж северните страни - те построиха социализъм с работа и закони. Социализъм - социална дъражава, а не вашата чугунена червена представа - крадене, некъдърност, популизъм и демагогия. Спрете с евтините и *** лозунги от 12 конгрес на БКП.
10
4
 
44
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
С референдум е без все тая. Това си е вътрешна работа на Гърция и по точно проверка на Ципрас докъде го е докарал . ЕС и МВФ повече не им се занимава с Гърция , защото приказките на тези от някаква си СИРИЗА им дойде в повече. Или накратко казано гърците ще живеят само със спомени за узото и сиртакито всяка вечер по кръчмите .
9
8
 
46
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До дедо ВИЗаради такива талибани като вас, Гърция е под "кривата круша" !!! Всякакви популисти идват на власт с обещания да свалят звездите от небето, взимат заеми, заграбват чужди пари с "национализация" , въвеждат комунизъм, националсоциализъм, чучхе и всякакви други идиотии, а когато свършат чуждите пари , обвиняват Европа , САЩ, евреите, лихварите и "международното положение" :((( Човешката глупост е безгранична и точно това използва човешката алчност, която също е безгранична !!!!!
8
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото времето изтича, толкова и наедряват гръцките лъжи. Кой *** би повярвал на думите на Ципрас, че ако гласуват с НЕ още в понеделник ще има споразумение с кредиторите? Или по стар византийски обичай ще каже: аз не уточних кой понеделник!