Служител в АЕЦ убит в Белгия, пропускът му откраднат

Схеми на брюкселската аерогара са били открити в квартира на Абауд
Обновена: 26 мар 2016 12:32 | 26 мар 2016 10:25, Анисия Иванова
58
Служител в АЕЦ убит в Белгия, пропускът му откраднат

Служител по сигурността в белгийската атомна електроцентрала „Тианж“ е бил убит в белгийския град Шарлероа, а пропускът му за централата е откраднат. Това съобщи вестник Dernière Heure, позовавайки се на източници в местната полиция, предаде ТАСС.

Преди това вестникът съобщи, че АЕЦ "Тианж“ е била основната цел на атаките на терористичната група в Брюксел.

"Служителят по сигурността на АЕЦ е бил убит през нощта на четвъртък, когато се разхождал с кучето си. Това престъпление остана напълно незабелязано от медиите, но днес източници в местната полиция потвърдиха, че неговият пропуск, който позволява достъп до централата, е била откраднат“, пише вестникът.

Друг вестник, издаван в Шарлероа, съобщи, че в полицейската сводка убийството е записано като "опит за грабеж".

В деня на убийството на този човек - 24 март - телевизионният канал Ре Те Бе Еф (RTBF) съобщи, че властите са иззели пропуските на 11 служители на централата. Това е станало на няколко етапа в течение на последната седмица - тоест след ареста в Брюксел на главния заподозрян на парижките атентати - Салах Абдеслам - член на същата групировка, извършила взривовете на 22 март на летището и в метрото на Брюксел.

Още преди това "Дерниер йор" писа, че брюкселските терористи имали намерение да извършат диверсии на белгийските АЕЦ, но били принудени да сменят целите си и да извършат взривове на транспортни обекти, тъй като били притиснати от полицията след засилените хайки и арести на част от групата в Брюксел.

Вестникът напомня, че в хода на разследването е установено, че брюкселските камикадзета - братята Бакрауи, самовзривили се в метрото и на летището, дълго време са следели активно директора на белгийската програма за ядрени изследвания, инсталирали са скрита камера пред дома му, изучавайки и заснемайки подходите към дома му и основните маршрути на ядрения експерт.

Още по темата

Припомня се също така, че през 2014 г. във втората белгийска АЕЦ "Дул" в северна Белгия е била извършена диверсия, виновникът за която още не е установен. В процеса на разследването обаче било изяснено, че бивш техник на тази станция е сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти.

На 5 август 2014 г. четвърти енергоблок на АЕЦ "Дул" бе спрян извънредно заради излизането от строя на парната турбина. Следствието установи, че инцидентът е резултат от "осъзнати преднамерени действия", т.е. от диверсия.

Неизвестният и до днес престъпник излял от системата на парната турбина 65 хиляди литра масло в аварийния резервоар, което довело до прегряване на турбината и излизането й от строя. Следователите веднага изключили небрежност, защото системата за изхвърляне на маслото (предвидена в случай на пожар) била активирана ръчно с изключване на защитата от случаен пуск.

Освен това, както станало ясно по-късно, именно пултът за управление на тази система се намирал извън обсега на камерите за видеонаблюдение от системата за вътрешна сигурност на АЕЦ.

Още на 7 октомври 2014 г. в белгийските медии се появи информация, че сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти е открит бивш техник, работил в една от белгийските АЕЦ. 26-годишният Илиас Бугхалаб до самото си заминаване за Сирия през ноември 2012 г. е работел в АЕЦ "Дул". Самият той, естествено, не е могъл да извърши диверсията, защото към онзи момент не е работел в централата и вече е бил в Сирия. Но този факт потвърдил наличието на възможна връзка между АЕЦ и ислямския екстремизъм в Белгия, припомня ТАСС.

Агенция "Белга" съобщава днес, карта на аерогарата на Брюксел е била открита в жилището в Атина, в което е живял Абделхамид Абауд - един от организаторите на терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 г., съобщи днес , цитирана от ТАСС.

"Чертежи и схеми на брюкселската аерогара са били открити в компютъра и във външна памет в жилището в Атина, в което през януари 2015 г. е живял Абделхамид Абауд - един от организаторите на парижките атентати", отбелязва агенцията.

Същата информация бе разпространена по-рано от гръцки медии, позоваващи се на местни полицейски източници. Гръцкият информационен сайт "Скай" отбелязва и наличието на трудности във взаимодействието между белгийските и гръцките власти по въпроса за обмена на данни.

През февруари 2015 г. при антитерористична операция в Белгия бяха открити документи, които свидетелстват за подготовката на големи терористични актове на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах, технологиите явно не се развиват достатъчно бързо, щом още няма намерени и разработени достатъчно евтини алтернативни източници на енергия :(. Европа трябваше първа да премине изцяло на алтернативни източници на енергия. Вместо това продължават да се строят аец-ове, които са заплаха за цяла Европла. Да се надяваме предсказанията на Ванга да са по-малко катастрофални, от колкото ги е описала тя.
27
0
 
9
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Мога да ти помогна с още мисъл,а тя е ,че освен коминтерна,оф и бкп, са замесени и сендеро луминосо,фронта за освобождение на Палестина,ЕТА,баскервилското куче и Реал Мадрид.По-големи простотии много отдавна не бях чел.Няма да е зле да попрочетеш нещо за" спонсорите" на революцията от 1917.В Палатата на Лордовете в английския парламент Лорд СИДЕНХЪМ в 1923 година, прави изказване относно болшевишката революция казвайки, че В РУСИЯ ПОД ЕВРЕЙСКО РЪКОВОДСТВО СА БИЛИ ЛИКВИДИРАНИ ПОВЕЧЕ ОТ 30 МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ ТОВА Е НАЙ УЖАСНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В ИСТОРИЯТА!
26
6
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Искам само едно да разберете...или поне да се опитате! Меркел е продукт на левичарството, а левичарството ( коминтерна) и исляма са братя! Има снимки на ленин,по скоро на брат му близнак с фес и ***, всички атрибути на мюсюлманина. Има и текст, под снимката...който гласи "Исляма е последната ни надежда!" Има го в мрежата,потърсете...и си обяснете защо и кой!
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Отвори очи..."Истината е ,че петрола ще бъден изместен от новите горива и технологии."Така ли ще стане? Защо тогава САЩ си съсипват природата да копаят шистов нефт и газ. Защо САЩ, Франция и Белгия избиха милиони мюсюлмани в Ирак, Либия, Сирия? В името на демокрацията? Или в името на християнството?
24
5
 
17
 
! Отговори
пръц преди 8 години
Това е вече смешно.Човек от служителите е убит и са му откраднали картата.И какво,после някой ще се направи на този човек и ще се промъкне като Том Круз в централата и ще я взриви.То това да не е летище или улица където всеки може да влезе с един голям куфар.
23
11
 
16
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Християните нападати дестабилизират мюсюлманските държави като Ирак,Либия,Сирия,Судан,Тунис,Ливан, Йордания, Палестина и много други и им източват природните ресурси. Това с емигрирането и Ислямизирането на Европа е най-най малкото с което мюсюлманите отвръщат на колонизаторите. Кога сме чули Алжир, Сирия да нападат християнски държави? Никога. Е кои са терористите????
22
3
 
10
 
! Отговори
Майк преди 8 години
До 34В същото време ислямските лидери са в съюз със слугите на дявола, примерно сащ и саудитска арабия, но мърморят срещу "християните". Кои християни? Прави разлика между юдео-масонство, тайни сатанински общества и слугите на дявола и християни! Това са две крайности - светлина и мрак, живот и смърт. Да приписваш делата на слуги на дявола на християни е грешно и тъпо!
21
1
 
27
 
! Отговори
БХКЪ преди 8 години
Къде ви е толерантността господа Белгийци!?Оставте ги хората да си взривят АЕЦ-ца!Вмето да ги спирате даже им покажете кое точно да гръмнат та ефекта д е по-голям.Все пак това са си особенности на етноса им!Когато ги спирате вие нарушавате техните права като малцинствена група и по този начин ги дискриминирате!С това предизвиквате ксенофобия и расизъм.
20
2
 
10
 
! Отговори
Майк преди 8 години
До 34Защо повтаряш едни и същи глупости и не можеш да си промениш мисленето. Ти си векове назад за да виниш християните. Не виждаш ли, че западния свят се ръководи от слуги на дявола, юдео-масони, илюминати, тайни окултни общества в сянка? Именно те пропагандират моралната деградация и войните. Какви християни? Това което става като морал в запада какво общо има с думите Христови? Нищо! В Светите Писания моралната деградация, сексуалните извращевия, прелюбодействата, лъжите и т.н. са осъдени!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предполагам навсякъде в статията, където годината е 2015-а, да се чете 2016-та ?
18
3
 
5
 
! Отговори
Майк преди 8 години
И понеже той е заблуден от собствените си грешни съждения, вълците ще усетят слабостта му и ще го разкъсат. А човека който се е борил, ще оживее защото вълците ще усетят решимостта му и ще го оставят. Преди това обаче т0лераста би смятал нормалния човек за радикален и опасен защото е готов да използва "насилие" срещу вълците за да се спаси. Ето такава е ситуацията в Европа днес. Хора оглупели от масонско, сатанинско промиване на мозъците и морална деградация стават неспособни да се защитят.
17
4
 
14
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Да речем, че един човек замръкнал в гората и се сблъскал с глутница вълци. Един от вълците го нападнал, ако този човек е нормален и умен той ще се бори с вълците за живота си безмилостно. Ако обаче е либерал, юдео-масон и толераст той ще си каже - спокойно, не трябва да се страхувам защото вълка цели точно това, затова няма да реагирам, освен това този вълк няма нищо общо с другите вълци наоколо. Вълка който ме напада е терорист а другите вълци само минават, те са мигранти, мигрират наоколо.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм чул някой будист да взривява бомби и да крещи "Буда акбар"или някой християнин да се самовзриви с викове "Исус акбар"или някой евреин да прави атентати, крещейки "Моше акбар"Това го правят само представителите на най-мирната религия ислям, защото пише в техния Свещен Коран, че който убие неверник и крещи "Алах акбар" отива право при Аллаха и там го чакат 30 девици в бели одежди, които изпълняват всякакви желания
15
6
 
17
 
! Отговори
Цирк "ЕС" преди 8 години
Смятайте щом в Аец влезнаха.... Хоааооааааа Тия брюкселски зелки ще затрият Европа... Вярно е значи Пророчеството на Баба Ванга че есента на 2016 в Европа ще има халифат с столица Рим!!! В Русия ако се доближиш на метър до оградата на Аец се стреля на месо....
14
4
 
15
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Докато западния свят се опитва да управлява мюсулманските държави, тези неща ще се случват все по-често! Каква им е работата уж да ги "спасяват" от диктаторските им режими? Ми да си живеят хората както си искат! Друго нещо - искат да спрат войната, обаче не спират да им продават оръжие... Искат да премахнат Идил, ми спрете да ги финансирате като си купувате евтин контрабанден петрол от тях! Тук говорим за много пари, хич не им пука за обикнояения човек и дали ще умират хора!!!
13
1
 
13
 
! Отговори
НОВО преди 8 години
Има по-голяма опастност в Белгия.В квартирата на мурггав гражданин с български паспорт е намерено желязооткраднато от АЕЦ. Той имал пропуск и редовно изнасял желязо.Ако не беше хванат щеше да имат половин централа и разглобени реактори
12
1
 
6
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Продължавайте да си повтаряте ценностите на мултикултурализма, изчезването на националната идентичност, приемането на сексуалните извращения, масонските сатанински доктрини на морална деградация и т.н. Ето, заплатата за вашите извращения и за това, че сте оставили Бога и Христа иде при вас. Диваците които вкарахте в Европа за да причините геноцид на европейските нации по плана Калерги започнаха да ви атакуват и то много сериозно, ама вие продължавайте да приемате още и да не ги екстрадирате!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ирак никога не е имал ядрена централа, акцията на Израел, за която говори долу един недочел индивид, е срещу реактор за производство на плутоний
10
4
 
20
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Ами да ги бомбят, да взривяват атомни централи и т.н., ти на т0лерасти, либерали, сексуални извратеняци по друг начин не можеш да им налееш ум в главата. Диваците ги бомбят и искат да взривяват АЕЦ а те викат спокойно, да не се поддаваме на паника "защото целта на терористите е това", не бе! Целта им е да ви взривяват и да ви бомбят, не да ви плашат! Продължавайте да си повтаряте, че "емигрантите" нямат нищо общо с тероризма, независимо кое поколение са и че патриотизма е "голяма заплаха".
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямат право защото те няма да произвеждат ток с нея, а ще гледат на къде духа вятъра че като я гръмнат радиоактивния облак да дойде при нас.