Арестуваха 9 души в Хонконг, планирали бомбени атентати

Те членували в малка сепаратистка групировка
6 юли 2021 12:00, Елка Василева
7
Арестуваха 9 души в Хонконг, планирали бомбени атентати
Снимка: архив, БГНЕС

Хонконгската полиция съобщи, че е арестувала девет души, заподозрени в терористична дейност, след като разкрила опит за направа на взривни устройства и за залагането им на различни места в града, предаде Асошиейтед прес.

Шестима от задържаните са гимназисти, уточни полицията. Групата се опитвала да направи бомби от взривното вещество триацетон трипероксид (ТАТР) в домашна лаборатория в общежитие.

Според полицията задържаните планирали да заложат взривните устройство в съдилища, в жп тунели и на железопътни линии, дори в улични кофи за боклук, "за да има възможно най-тежки щети".

Арестуваните са на възраст между 15 и 39 години, петима мъже и четири жени, каза старши офицер от полицията към хонконгското управление за национална сигурност.

Полицията уточни, че деветимата членуват в малка сепаратистка групировка, нарекла се "Ритърнинг велиънт". Един от тримата пълнолетни е шофьор, друг работи в университет, трети - в средно учебно заведение, посочва Франс прес.

Конфискувано е малко количество експлозив, компоненти за получаване на ТАТР, мобилни телефони, СИМ-карти, помагало за поставяне на взривни устройства и планове за изтегляне от града.

Освен това полицията е иззела от арестуваните 90 000 хонконгски долара (9700 евро) и е замразила техни банкови сметки с още 600 000 хонконгски долара.

През 2019 г. в Хонконг се разви безпрецедентно протестно движение срещу управлението на Китай и местните власти, подчиняващи се на Пекин. Мащабните демонстрации прерастваха понякога в тежки сблъсъци. Оттогава властите поддържат с твърда ръка реда в бившата британска колония. Рестрикциите, наложени заради коронавируса, лишиха почти напълно хората от възможности да свикват демонстрации, а нов закон за националната сигурност възпрепятства всеки, който иска да изрази несъгласие под някаква форма.

Част от населението обаче е все така настроена срещу властите. Преди по-малко от седмица петдесетгодишен човек нападна полицай с нож, с който после се самоуби. Властите казаха, че извършителят е действал сам. През април 29-годишен мъж получи 12-годишна присъда за направата на един килограм ТАТР.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
какво странно има? преди 2 години
Фондация Сорос предполагам...
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайските комунисти сами си измислят претексти, за да влизат и да смазват всяка опозиция срещу тоталното асимилиране на Хонг Конг от Китай.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи: комунистите пак си правят сценарии, за да разчистят неудобните. Като Лукашенко и "преврата", за който никой освен той не знае. :))))
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно някой се пробва да направи китайска пролет!
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите от Пекин със зверства,кръв и тих преврат искат да смажат Хонконг. Свободния и демократичен свят трябва да помогне на малката държава.