Австалийската природа е изложена на риск

Изчезнали са повече видове, отколкото на всеки друг континент
19 юли 2022 23:20, Йоана Цонева
12
Австалийската природа е изложена на риск
Снимка: БГНЕС

Австралия е загубила повече видове бозайници от всеки друг континент и има един от най-лошите темпове на намаляване на видовете сред най-богатите страни в света, се казва в петгодишния доклад за околната среда, публикуван от правителството във вторник, съобщи "Ройтерс".

За някои животни като синьоопашатия скинк вече се знае само, че съществуват в плен, а централният скален плъх и летящата лисица от остров Коледа са сред бозайниците, за които се смята, че са най-застрашени от изчезване през следващите 20 години, главно поради въведените видове хищници.

Сандаловото дърво също е в упадък.

В доклада, който идва след сушата, пожарите в храстите и наводненията, опустошили Австралия през последните пет години, се казва, че повишаването на температурите, промяната на тенденциите в пожарите и валежите, повишаването на морското равнище и окисляването на океаните оказват значително въздействие, което ще продължи.

"Докладът за състоянието на околната среда е шокиращ документ - той разказва за кризата и упадъка на околната среда в Австралия", заяви в изявление министърът на околната среда Таня Плиберсек и добави, че новото лейбъристко правителство ще превърне околната среда в свой приоритет.

По думите ѝ ще бъдат създадени нови национални паркове и защитени морски зони, за да се постигне целта до 2030 г. да бъдат защитени 30 % от сушата и океанските води на Австралия.

Броят на видовете, добавени към списъка на застрашените видове или в по-висока категория на риск, е нараснал средно с 8 % в сравнение с предишния доклад през 2016 г., като в списъка вече са включени 533 животински и 1385 растителни вида. Повече от половината от тях са оценени като застрашени или критично застрашени.

Броят им ще се увеличи рязко в резултат на пожарите в храсталаците, които ще ги сполетят през 2019-2020 г.

Бушовите пожари "Черно лято" убиха или разселиха около 1 до 3 милиарда животни и унищожиха 9 % от местообитанията на коалите.

"Тези храстови пожари бяха екологична бомба, която връхлетя югоизточната част на Австралия", каза Плиберсек в реч в Националния пресклуб в Канбера.

Още по темата
В доклада се посочва, че за съживяването на застрашените видове са необходими разходи в размер на около 1,7 млрд. австралийски долара (1,2 млрд. щатски долара) годишно. Новото правителство е поело ангажимент да похарчи 250 млн. австралийски долара за застрашените видове, каза Плиберсек.

Докладът за околната среда рисува ужасна картина на "лоши" и "влошаващи се" условия.

Средните температури на сушата в Австралия са се увеличили с 1,4 градуса по Целзий от началото на 20-ти век.

"Нивото на морето продължава да се покачва по-бързо от средното за света и застрашава крайбрежните общности", се казва в доклада.

Много от най-ценните екосистеми в страната, като Големия бариерен риф, който беше засегнат от масово избелване на коралите, са застрашени от изменението на климата и екстремните условия на околната среда, се казва в доклада.

Докато здравето на кораловите рифове се влошава поради морските горещини, в доклада се подчертава и заплахата от подкиселяването на океана, причинено от абсорбирането на въглероден диоксид от въздуха, което според доклада наближава критичната точка, която ще доведе до намаляване на младите корали, които са от ключово значение за възстановяването на рифовете.

Затоплянето на океаните е засегнало находищата на водорасли по югоизточното крайбрежие, което е навредило на производството на абалони и омари, каза Плиберсек.

Учени и екологични групи заявиха, че докладът е предупредителен сигнал за правителството да увеличи намаляването на въглеродните емисии, за да ограничи изменението на климата, да преразгледа законите за защита на местообитанията и да инвестира повече средства за защита на видовете.

"Няма повече време за губене", каза Джим Радфорд, научен сътрудник в университета "Ла Троуб".

Плиберсек заяви, че правителството ще разработи ново законодателство в областта на околната среда за 2023 г., след като проучи препоръките, направени от завършилия през януари независим преглед на съществуващото законодателство.

Имаше призиви от страна на политици от Зелените за включване на климатичен спусък в законодателството в областта на околната среда, който би могъл да се прилага при одобряване на нови въглищни мини или газови проекти, но Плиберсек заяви, че според независимия преглед има други закони за справяне с изменението на климата.

Тя отговори с "не" на въпроса дали най-бързият начин за намаляване на въглеродните емисии е да се блокират нови въглищни мини.

Стремейки се да защитят гласовете на избирателите във въгледобивните региони, лейбъристите заявиха, че всеки нов проект ще бъде оценяван според неговите предимства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
отСиднейАв$тралия преди 1 година
... и ставам все повече финансово красив. За вас не знам, но имаше някакво ИТ дето тука пишеше че зимал 5к месечна заплата. Аз се чудя как да му обесня че само чичката портиер на сградата в която работя в центъра на сидней зима повече от него. Ако тия 5к не беше казал че е заплата щях да мисля че е на социални бе! Ай поздрави от няй райския край на Планетата
6
3
 
0
 
! Отговори
Еееее преди 1 година
Тия само говорят какво и как трябва да се направи че било спешно че няма време обаче нещо не правят освен на приказки егати нещастниците ми вместо да говорете АЕ хванете се направете ги тея неща бе дееа
5
2
 
3
 
! Отговори
тва са глупости преди 1 година
Тос Цо2 са поема от хлоровила в листата на растенията нема страшно
4
4
 
3
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
Днес вече десета промивка по темата! Представлението се завъртя на три манежа
3
8
 
2
 
! Отговори
от Сидней Ав$тралия преди 1 година
Това са нагли лъжи, истината е че Аустралията е райско кътче, 6 цифри заплата, ел байк и автоматика, гмуркам се с рифовете и китовете, говърмента плаща и работата е секюред до живот. Друго нямам кво да ви кажа, то и не мога де.
2
4
 
7
 
! Отговори
А това преди 1 година
че българите намаляват и напускат територията? Или то не е интересно!?
1
3
 
7
 
! Отговори
лъжат ви преди 1 година
всичко си е ок, правят го единствено за да ви промиват мозъците и крадат парите ви