Акули в Темза, невиждан от 150 г. бухал... Добрите новини за околната среда

Някои "изгубени" видове отново са преоткрити
Обновена: 30 дек 2021 23:05 | 30 дек 2021 23:00, Нели Христова
54
Акули в Темза, невиждан от 150 г. бухал... Добрите новини за околната среда
Снимка: БГНЕС

От ускоряващото се изчезване на видове в световен мащаб до горските пожари в Сибир и рекордните наводнения в Китай и Европа, множеството екологични бедствия през последната година е невъзможно да бъдат игнорирани.

Докато Cop26 успя да се състои през 2021 г., след като беше отложен поради пандемията, разводнената формулировка на окончателното споразумение привлече критики. Пактът от Глазгоу поддържа целта от ограничаване на покачването на температура до 1,5C жива, но това може да се провали, ако страните не се придържат към ангажиментите си и не представят по-амбициозни планове в бъдеще.

Но дори през 2021 г. се появиха някои положителни истории за околната среда, когато "изгубени" видове бяха преоткрити, а възобновяемата енергия имаше още една рекордна година на растеж.

Ето някои от най-добрите позитивни истории относно околната среда на The Independent за годината:

Възобновяемата енергия имаше рекордна година

Тази година беше една от най-добрите за възобновяема енергия въпреки пандемията и нарастващите цени на суровините, според Международната агенция по енергетика.

До края на 2021 г. се очаква добавянето на нов капацитет за възобновяема енергия да нарасне до 290 гигавата – предимно под формата на вятърни турбини и слънчеви панели. Това ще надмине предишния рекорд, поставен миналата година, от 280 гигавата.

МАЕ заяви, че по тази траектория след пет години възобновяемата енергия ще представлява същия общ глобален капацитет на енергия от изкопаеми горива и ядрена енергия, взети заедно. Агенцията обаче предупреди, че това ниво на растеж все още е само около половината от необходимото за покриване на нетните нулеви въглеродни емисии до средата на века.

Откриха акули, които живеят в река Темза

Лондонската река Темза вече е дом на акули благодарение на изключителните усилия за опазване, които възстановиха водния път, след като беше обявен за "биологично мъртъв" през 1957 г.

Акулите, открити в Темза, могат да нараснат до шест фута на дължина и да живеят 50 години, докато spurdogs отделят отрова от перките си.

Морски кончета, змиорки и тюлени също живеят в реката, според доклада за състоянието на Темза от Лондонското зоологическо дружество, публикуван тази година. Докладът е първата по рода си пълна здравна проверка на реката.

Въпреки успеха на усилията за опазване на река Темза, изменението на климата и свързаните с него покачвания на морското равнище рисуват "тревожна картина" за бъдещето на реката, според доклада.

Средно температурата на лондонския воден път се е повишавала с 0,2C годишно и нивата на водата са се увеличили от 1911 г.

Cop26 поддържаше целта от 1,5C за глобално затопляне жива, но само това

Споразуменията и сделките, направени от 196-те държави на срещата на върха за климата Cop26, помогнаха на света да се приближи малко по-близо до пътя за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 C над нивата отпреди индустриалното време.

По-специално страните на срещата се споразумяха за по-съгласувани усилия за постепенно премахване на въглищата, прекратяване на обезлесяването и намаляване на емисиите от метан. В изненадващо съобщение Китай и САЩ се договориха да засилят сътрудничеството в областта на климата през следващото десетилетие.

Въпреки това разводнената формулировка на окончателното споразумение от срещата на върха беше критикувана, тъй като не е стигнала достатъчно далеч в намаляването на зависимостта от въглища. Развиващите се страни също останаха разочаровани, след като окончателният текст не успя да осигури финансиране за загуби и щети, за да им помогне да се справят с най-острите последици от климатичната криза.

Въпреки че целта от 1.5C  да бе поддържана по време на Cop26, все още има много време, докато сме на правилния път за постигането й. Според Climate Action Tracker, резултатите от срещата на върха означават, че глобалната температура ще се повиши с 2,4 градуса по Целзий до края на века, ако се изпълнят само обещанията за 2030 г., или с 1,8 градуса по Целзий, ако обявените цели на всички страни бъдат напълно постигнати.

Бухалът на Шели, който не е виждан от 150 години, бе сниман в дивата природа за първи път

Гигантска сова, която почти не е виждана в африканските тропически гори в продължение на 150 години, беше снимана в дивата природа за първи път.

Бухалът на Шели беше забелязан в гората Атева в Гана от британски изследователи през октомври. Това беше първото потвърдено виждане на птицата от 1870-те години.

Д-р Робърт Уилямс, един от изследователите, забелязали бухала, казва, че се надява откриването на "толкова рядка и великолепна птица" да помогне за увеличаване на усилията за спасяване на "една от последните диви гори в Гана".

Китай обеща да спре изграждането на въглищни централи в чужбина

Си Дзинпин обяви през септември, че Китай ще спре изграждането на въглищни централи в чужбина, ход, който може да бъде ключов за намаляването на глобалните емисии.

Китай е най-големият публичен финансист в света на отвъдморски въглищни централи. Той финансира проекти от Индонезия до Южна Африка като част от масивен инфраструктурен проект, известен като инициативата "Един пояс, един път".

Съобщението на президента Си беше приветствано от учените, занимаващи се с промените в климата, политическите експерти и активистите. Но те подчертаха, че остават много въпроси.

Например, забележките на президента Си не включват график за изтеглянето на въглища, нито споменават дали включва частно и публично финансиране за отвъдморски въглищни централи. Също така не е ясно дали съобщението се отнася за инсталации, които са били предложени или са в етап на планиране.

Учените научиха повече за забавните навици на октоподите

Изследователите откриха, че женските октоподи понякога хвърлят черупки по мъжките, които ги дразнят.

Кадри на октоподи край бреговете на Австралия показват, че женските хвърлят тиня, черупки и водорасли по мъжките по време на нежелани опити за чифтосване.

В един случай един женски октопод хвърли материал 10 пъти, като пет от тях удрят мъжки в съседна бърлога, който според учените се е опитвал няколко пъти да се чифтосва с нея.

Изследователите от Австралия, САЩ и Канада заключиха, че октоподите "определено могат да бъдат добавени към краткия списък с животни, които редовно хвърлят или задвижват предмети, и временно добавени към по-краткия списък на тези, които насочват хвърлянията си върху други животни".

Бобрите се завръщат в британските реки след 400 години

Около 400 години след като хората унищожиха бобрите в цяла Великобритания, видът беше върнат на няколко места и то в рекорден брой през 2021 г.

Двойки бобри бяха въведени в Саут Даунс, Дорсет, Дербишир, остров Уайт, Нотингамшир и Монтгомеришир в средата на Уелс.

Първото бебе бобър от 400 години насам е родено в Ексмур, след като двама възрастни бяха представени в Holnicote Estate в Съмърсет през януари 2020 г. Комплектът беше кръстен на английската футболна звезда Маркъс Рашфорд след обществено допитване.

Много повече проекти са на хоризонта, включително планове за повторно въвеждане на вида в Хайд парк в Лондон.

Като основен вид, бобрите играят важна роля в подпомагането на промяната на околната среда около тях, подпомагането на други животни и намаляването на риска от наводнения.

Орхидея, за която се смяташе, че е изчезнала в Обединеното кралство, бе открита на покрива на лондонската банка

Рядък вид орхидея, за която се смяташе, че е изчезнал в Обединеното кралство, беше открит, растящ на покрива на 11-етажна лондонска банка през юни.

Serapias parviflora, известна още като орхидея с дребноцветен език, не е била забелязвана в Обединеното кралство от 1989 г., когато е открита колония в Рам Хед в Корнуол.

Новото откритие на 15 от растенията в градината на покрива на Nomura, японска банка, сега представлява цялата известна дива популация на вида в Обединеното кралство. Растенията достигат до около 30 см и обикновено имат между три и 12 малки оранжеви цветя.

Shell беше принудена да намали глобалните емисии след знаково съдебно решение

Съд в Холандия нареди на петролния гигант Shell да намали глобалните си емисии с 45% в сравнение с нивата от 2019 г. в знаково дело през май.

Това е първият път, когато компания е законово задължена да приведе в съответствие политиките си с Парижките споразумения за климата, според Friends of the Earth (FoE).

FoE внесе случая в съда през 2019 г., заедно с шест други активистки групи и повече от 17 000 холандски граждани.

Въпреки че решението се прилага само в Холандия, то може да има по-широки последици на други места. Това беше приветствано от адвоката на FoE Роджър Кокс "като повратна точка в историята" в поемането на отговорност на големите замърсяващи корпорации да отговарят за техните емисии.

САЩ официално се присъединиха към Парижкото споразумение

Само 107 дни след като напуснаха по заповед на бившия президент Доналд Тръмп, САЩ официално се върнаха към Парижкото споразумение за климата през февруари.

Джо Байдън реши да промени това в първия си ден на поста като част от редица изпълнителни заповеди за справяне с климатичната криза.

Това беше обратен завой на решението на Доналд Тръмп да напусне сделката по време на неговото президентство, след като той нарече споразумението "катастрофа" за Америка.

Парижкото споразумение, подписано от близо 200 окръга, има за цел да ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса над прединдустриалните нива до края на века.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
DAWEDA преди 2 години
поне като копирате статиите калкулирате мерните единици... "фута"
36
4
 
3
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
А ние четвърт век вече нямаме СДС-Чума,което беше създадена и ни подарена от същите тези кравари.
35
0
 
3
 
! Отговори
Камен преди 2 години
Преди година бях в Лондон , вървях близо до темза и забелязах птица коята се опитва да изяде змиьорка ,направих видео защото очаквах змиьорката да се увие на врата на птицата ,но се случи ,после посетих Tower bridge и там споделих за птицата,не ми повярваха ,това значи че първи съм открил че в темза има живот
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 43 години станах, а още не съм виждал жив фен на Славия.Казват ,че проф. Пимпирев е такъв и затова търси уединението на Белия Континент.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таласъми в Уиндзор. Духове в Кент. Английски ***, сър. Такива сме Джемс.
32
0
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
Китове във язовир Искър колко щеш. Тея па с акула ще ме шашкат
31
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Лошо и неграмотно написана статия, пълна с неточности и описания на съмнителни организации, структури и акции, но за това пък дълга.
30
1
 
4
 
! Отговори
тюх преди 2 години
Вече и в Темза човек не мое да са къпи спокойно и безопасно.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шест фута май беще мярка за дълбочина на дупка.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акулите, открити в Темза, могат да нараснат до шест фута. . . . . . . . А може ли в инчове да дадете размера им? НЕГРАМОТНИЦИ и най вече Нелата! И да преписва не може!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората си виснаха вкъщи и почнаха да виждат "невиждани" до сега неща. Като рилското Пампорово например.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нищо против възобновяемата и еко-енергия, ама простия факт е, че тя сега е около 10% от нуждите в световен мащаб, а към 2050 г. се счита, че ще достигне до 25%! Е, разбира се, ако човечеството си ограничи със 75% нуждите от ел.енергия, то към 2050 г. ел.енергия ще е около 100%!!! Ама някак си се съмнявам да стане точно така! Толкова за възобновяемата енергия. Дерзайте!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До това довежда от безобразната "конкурентна" или по-точно алчна икономика на кравешкия бизнес през последните 100 години. Пълно замърсяване на почвите с хербециди, ГМО ***, а въздухът вече е набухан с над 6 пъти по-високи радиоактивни изотопи от алфа разпаа. Водните запаси на питейна вода умишлено са намалени над 4 пъти. Благодарим на Капитала и Манифеста за чистото и светло бъдеще.
24
2
 
1
 
! Отговори
повод преди 2 години
да се натрапва
23
4
 
16
 
! Отговори
от.Сиднеи.Австралия преди 2 години
Не помня на кои избори гласувахме за Световните здравни организации и други световни организации? Ако не са назначавани с гласуване от нас значи са нелегетимни
22
5
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
Дайте да избием стръвниците дето ни натресоха за отглеждане докато има още време и не са изяли някой човек. Хубава си беше планината без мечки.
21
1
 
22
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Около Жерково са забелязани партизани. От около 76 години никой не е виждал такива. Монтирани са фотокапани които проверяват всеки ден за регистрация на другаря Тодор Живков. Това все пак е малко вероятно защото той е контактувал за първи път с партизани на 9.9.1944 в София и в гората никой не го е виждал. Горският е предупреден да не гони нито партизаните нито жандармеристите от гората както е ставало едно време.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези добри новини за природата, другарки и другари, са (да не си помислите нещо друго) директен резултат от ковидните локдауните. Да не вземе някой да не мисли *правилно*!
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните се пердашат масово отзад с невероятна жестокост! До изригване на кафявия фонтан!
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ингилизите хапват гълби и бухали за Нова година.Ловят ги по площадите, защото няма кой да им зареди магазините,изгониха работната ръка като излязоха от ЕС.Затова ни завиждат за мусаката и говорят за въглеродни отпечатъци.А Грета Тумберг се мръщи на вулканите,че изригват гратис,без да плащат за вредни емисии!