Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт

Те изнасят капитали от страната и си уреждат резиденции в чужбина
Обновена: 30 окт 2022 20:57 | 30 окт 2022 20:00, Красимир Ангелов
173
Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт
Снимка: БГНЕС

Богатите китайци подготвят планове за напускане на родината си, тъй като песимизмът за бъдещето на втората по големина икономика в света под управлението на Си Дзинпин и управляващата Китайска комунистическа партия се засилва, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

През уикенда Си Дзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер след Мао Дзъдун, оставайки начело на Китайската комунистическа партия  и нейната мощна централна военна комисия за още пет години. След петилетния партиен конгрес 69-годишният Си Дзинпин има желязна хватка върху властта и потенциал да управлява до края на живота си.

Дейвид Лесперанс, адвокат от Европа, който работи с богати семейства в Хонконг и Китай, казва, че удължаването на управлението на Си Дзинпин над два мандата е повратна точка за бизнес елита на страната, който процъфтяваше десетилетия наред, докато китайската икономика се развиваше, пише Financial Times.

"Сега, когато "председателят" е твърдо на мястото си вече получих три инструкции от различни китайски бизнес фамилии с ултрависока нетна стойност да изпълнят плановете си за бягство от пожар", казва Лесперанс.

В месеците, предшестващи конгреса, имаше спекулации, че Си е подложен на натиск вътре в 97-милионната партия да се откаже от спорните политики, включително от политиката си на нулева толерантност към  Ковид, подкрепата за Владимир Путин и утвърждаването на партийния контрол върху бизнес средата.

Въпреки това Киа Менг Лох, старши съдружник в Сингапур в Dentons Rodyk, глобална адвокатска кантора, която има 6000 служители в Китай, заяви, че запитвания и инструкции за създаване на "семейни офиси" - частни юридически лица, използвани за управление на семейното богатство - също се натрупват в града-държава "от месеци".

"Клиентите, с които работя, смятат, че третият мандат на Си е предрешен много по-рано от тази седмица", казва Лох. Той добави, че Хонконг, който отдавна е предпочитана дестинация за китайските богаташи и елитни семейства, е станал по-малко привлекателен, тъй като Пекин е увеличил контрола си върху територията.

Броят на семейните офиси в Сингапур е скочил пет пъти между 2017 и 2019 г. и почти се е удвоил от 400 в края на 2020 г. до 700 година по-късно, според данни на Citi Private Bank.

Райън Лин, директор на базираната в Сингапур компания Bayfront Law, заяви, че по време на партийния конгрес на Китай миналата седмица към него са се обърнали пет семейства с молба за създаване на сингапурски семеен офис, като три от тях са пристъпили към работа.

Лин, който е създал около 30 семейни офиса в Сингапур през изминалата година, заяви, че повечето китайци се надяват да се преместят там, както и да преместят парите си.

Лесперанс заяви, че много от клиентите му са прекарали години в подготовка за излизане от Китай, като законно са прехвърлили капитали в сигурни офшорни юрисдикции и са организирали алтернативни жилища и нови гражданства извън Китай за семействата си.

Според него китайските богаташи са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, който ще замени неофициалните дарения за "общ просперитет". Те са все по-загрижени и за личната си безопасност, дори след като са напуснали страната.

Тези опасения се задълбочиха след поредица от временни или дългосрочни изчезвания на високопоставени хора от общественото полезрение през последните години, включително основателя на Alibaba Джак Ма, тенис звездата Пенг Шуай, елитния финансист Сяо Джианхуа и магната в областта на недвижимите имоти Уитни Дуан.

Целият анализ прочетете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще го посрещате Си, както навремето Брежнев!Ама почакайте и ще видите!
106
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Там за пръв път видях какво представлява капитализма......" бил в NY и "видял" капитализма ти да видиш." - роден съм 90та, за пръв път компютър видях 96та и за САЩ знаех единствено от чинии за стена пращани от баба ми на баща ми. По онова време до 99та в Младост, София нямахме нито 1 безработен, бездомен и необразован въпреки, че вече бяхме капитистическа държава нашия квартал живееше в социализма. Нямаше как да знам каква мизерия е Ню Йорк. Тук едва 2001-2007 ги настигнахме американците. ;)
105
7
 
18
 
! Отговори
Фалшиви новини преди 1 година
Това върви по нашите медии.
104
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да ходят в страната на сатаната и да му дарят душите си. Изборът си е техен!
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бакшишите в Чикаго - пример за просперитет" - Мишо Шамара е върл представител на бранша. :)
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Винаги се учудват, че хора които живеят на Запад критикуват Запада! Еми точно такива хора познават дефектите на Запада" - Ню Йорк, през моите очи на живял и живеещ там си е Висша форма на мизерия. Плъхове и наводнения в метрото, дъвки на всеки 20 сантиметра по 42ра улица, Манхатън мирише отвратително, Куинс още повече, сякаш си на женския пазар преди 18 години, задръствания от Стейтън Айлънд до Манхатън по 2 часа сутрин и вечер. Като заминавам се бъзикам с майка си "отивам си на село". :)
101
0
 
4
 
! Отговори
Зо 108 преди 1 година
Е то ми е ясно че е така, но официално няма война между Нато и Китай или даже Нато и Русия! Или фактите и документите и договорите нямат никакво знамение в евроатлантическата действителност??
100
3
 
4
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 година
Запада се фашизира - италия, швеция, изтока в отговор също се обединява около идеологията си , отново ще имаме сблъсък на идеологии , фашизъм против комунизъм , най вероятно до около 15-20г осторията върви по спирала
99
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето от краварофилите не са напускали Европа през живота си. ;) >>>> Да! Това е и моето впечатление..Винаги се учудват, че хора които живеят на Запад критикуват Запада! Еми точно такива хора познават дефектите на Запада, а не българите без никакъв контакт и опит със Запада! По ресно е да боготвориш нещо далечно и непостижимо, съдето никога не си бил!
98
5
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 1 година
Веднага ти отговарям. Първо трябва да си наясно че войната в Украйна е военна операция между НАТО и Русия. Китай вече е ясно изразен съюзник на Русия. Тоест заплаха номер 1 за НАТО както написа ,че си прочел. Конфликта между Китай и Тайван е обществена "тайна" . Сиреч(както казва Тукун). Украйна за Русия е като Тайван за Китай. Китай не е нападнал Европа или НАТО но Тайван за САЩ е като Украйна за САЩ а съвсем скоро Китай ще нападне Тайван. Фетила вече е запален. Всичко е въпрос на време !
97
6
 
9
 
! Отговори
Забегнал преди 1 година
До Анонимен 101 --- Ако знаеш колко умни и просперирали българи има в САЩ, ум ще ти зайде. Същите не поддържат никакви контакти с разни прошляци събиращи се из българските църкви в САЩ или чакащи на опашки за сандвичи.
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А Българите в БГ, които никога не са били в САЩ и го обоготворяват като върха на свободата и богатството, няма да разберат и да ти повярват на това което пишеш!" - е споко, аз ти вярвам. Живях в Ню Йорк още 2001ва и до онзи момент нямах концепция за бездомник и бедност. Там за пръв път видях какво представлява капитализма. Сега съм свикнал, въобще не се връзвам на материалния свят. На САЩ се кефят хората с малък житейски опит. Повечето от краварофилите не са напускали Европа през живота си. ;)
95
5
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
Китай е и най голямата военна заплаха за Нато официално го пише! Как Китай е военна заплаха за САЩ или Европа или България?? Моля обяснете..нали е евроатлантически алианс? И защитен също, Китай нападнали ли са Ивропа или пропускам нещо??
94
5
 
13
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Вчера САЩ обяви Китай за заплаха номер 1. Днес вече четем пропаганда. Коалицията вече е ясно изразена. Евроатлантиците намирисват. Моля да си сменят бельото !
93
4
 
12
 
! Отговори
Путин преди 1 година
По добре в една лодка с другаря Си, отколкото в една лодса с дрОгаря Зе!
92
4
 
7
 
! Отговори
ПУТИН преди 1 година
Вече пътуваме в една лодка другарю СИ
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо няма статии, богати българи отново мислят планове за бягство в САЩ, след като Киро Канадеца не спечели изборите?
90
4
 
10
 
! Отговори
Германка преди 1 година
Тук в Берлин имаше протести срещу правителството в Иран и плащаха на украинци да участват..В Германия има в 1 милион безработни украинци!
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, САЩ успяха да променят режима на талибаните в Афганистан и режима в Русия сминиха успешно с прозападен! Сега е ред на Китай ха ха ха!
88
5
 
1
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Елате ми китайчета дисидентчета в ЕС!По 2000 евро социални помощи на политически бежанец! Си Дзин Пин ще загуби!