Борбата с хутите: Мисията "без право на грешка" за защита на Червено море не работи

Въпреки опитите на САЩ и техните съюзници да спрат хутите, техните атаки срещу кораби продължават
66
Борбата с хутите: Мисията "без право на грешка" за защита на Червено море не работи
Снимка: Bloomberg

Сивите изтребители F/A-18 излитаха един по един от палубата на USS "Дуайт Д. Айзенхауер" в жегата на сутринта в Червено море, опитвайки се да противодействат на най-новия атакуващ дрон, пуснат от хутите. Самолетите на стойност 56 милиона долара бяха част от коалиционна операция, която отблъсна атаката, завръщайки се часове по-късно, както правят почти всеки ден през последните няколко месеца.

Въпреки всичкото скъпо оборудване, което САЩ и техните съюзници хвърлиха срещу ислямистката групировка от северозападен Йемен, те не успяха да спрат атаките срещу цивилни товарни и военни кораби. В резултат на това най-големите корабни компании в света все още до голяма степен избягват маршрут, който някога е превозвал 15% от световната търговия.

Успехът на подкрепяната от Иран бунтовническа група в спъването на най-усъвършенстваните военни в света е най-новият неуспех за усилията на Вашингтон да ограничи разпространението на регионален конфликт, започнал със смъртоносната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Кампанията на хутите, която потопи първия си цивилен кораб в началото на март и причини първите жертви не след дълго, също е нарастваща заплаха за световната икономика. Броят на корабите, плаващи през южната част на Червено море, е намалял с около 70% в сравнение с началото на декември. Контейнерните превози са намалели с около 90%, а газовите танкери също са преустановили транзита.

Плаването около Южна Африка добавя около две седмици към пътуването. В резултат на това разходите за изпращане на контейнер от Шанхай до Ротердам са около два пъти повече от година по-рано, според Drewry Shipping.

Повече от три месеца след началото на голямата военноморска полицейска операция, адмирал Марк Мигес, командир на флотилията, признава, че САЩ и техните съюзници имат още работа за вършене.

"Знаем, че сме намалили част от техните способности", каза той, застанал на навигационния мостик на "Айзенхауер". Но тъй като поддръжниците на хутите в Иран все още изпращат пари, оръжия и разузнавателна информация - включително от шпионски кораб, плаващ на стотици мили от "Айзенхауер" точно извън Червено море - той отказва да прогнозира кога работата може да бъде свършена.

Той посочва забавянето на атаките на хутите и преминаването от атаки с крилати ракети към по-малко опасни дронове като доказателство, че операцията изтощава групировката. Но това не е утеха за корабните компании.

"Това е доста двойна ситуация", каза Ролф Хабен Янсен, главен изпълнителен директор на Hapag-Lloyd AG, по време на среща с инвеститорите този месец. "Или е безопасно за нашите хора, или не е. Докато не е безопасно, няма да изпратим нашите хора през Червено море".

Той каза, че се надява прекъсванията да намалеят през следващите няколко месеца, но признава, че други в бизнеса се опасяват, че ситуацията може да продължи до 2025 г. Търговецът на облекло Abercrombie & Fitch Co. наскоро се отказа от прогнозата, че транспортните разходи ще паднат тази година, позовавайки се на проблемите в Червено море.

Междувременно хутите казаха на Китай и Русия, че корабите им могат да плават през Червено море без страх от нападение. Все пак хутите удариха китайски петролен танкер с ракета миналата седмица, атака, която може да е случай на сгрешена самоличност, но показва, че нито един кораб не е напълно безопасен.

Един западен служител каза, че хутите вероятно имат способността да продължат да нанасят удари по други кораби с нещо близко до сегашното си темпо за месеци напред. Колко ракети са имали хутите в арсеналите си в началото на конфликта е "нещо като черна дупка за американското разузнаване", призна Мигес.

В същото време американски служители признават, че няма признаци, че Иран, без който хутите не биха могли да издържат атаките за дълго, вижда причина да спре. Износът на петрол от Иран не е засегнат, тъй като те използват предимно друг маршрут. Предупрежденията на САЩ към Техеран досега не работят.

"Иран не се обезсърчава в подкрепата си за хутите", каза направо генерал Майкъл Курила, командир на Централното командване на САЩ, на изслушване в Сената на 7 март. "Трябва да има налагане на щети на Иран".

Чрез комбинация от сухопътни доставки и десетки малки кораби, плаващи в моретата в региона, иранските доставки достигат до хутите. Иран също е изпратил съветници, включително специалисти по поставяне на мини в морето, според хора, запознати със ситуацията.

Хутите „сглобяват всичко на място“, каза Курила. "Те не създават инерционни навигационни системи. Те не създават двигатели за балистични ракети със среден обсег. Те не създават отделянето на степените на тези балистични ракети със среден обсег или противокорабните крилати ракети".

Висш ирански командир, Абдул Реза Шахлай, ръководи първите атаки на хутите от вътрешността на Йемен през октомври, според няколко души с достъп до пряко разузнаване от място. САЩ предлагат 15 милиона долара за информация за Шахлай, който е обвинен в организирането на смъртоносни атаки срещу американци в региона. Той също така е фактическият командир на безпилотните и ракетните сили на хутите, с пряка връзка с лидера на групата, според хора, запознати с групата.

"Що се отнася до Иран, той свърши невероятна работа, той изгради хутите в това чудовище", според Джоел Рейбърн, бивш американски военен офицер и дипломат, който е работил по противодействието на Иран.

САЩ бяха предпазливи при директните атаки срещу иранските линии за доставки, опасявайки се, че това ще ескалира и без това нестабилната ситуация в региона. NBC съобщи, че разузнавателният кораб на Иран е бил мишена на американска кибератака заради споделяне на разузнаване с хутите.

Адмирал Мигес каза, че два ирански кораба в момента са активни в региона: разузнавателен кораб, който действа край бреговете на Джибути от години, и спомагателен кораб.

"Намираме се в точка, в която Иран има влияние върху, ако не и стратегически контрол върху три от шестте основни икономически въздушни точки в света“, каза Джон Милър, бивш командир на Пети флот на САЩ, част от който е "Айзенхауер", имайки предвид Суецкия канал на север от Червено море, протока Баб ел Мандеб на юг и Ормузкия пролив.

Иран признава, че подкрепя хутите, но не ги въоръжава, и казва, че те вземат свои собствени решения.

Иран сам заплаши и използва сила, като залови петролен товар, свързан със САЩ, обеща отмъщение, ако собствените му кораби бъдат нападнати, и репетира „освобождаването“ на търговски кораби, „отвлечени от пирати“ в съвместни учения с Русия и Китай в близкия Омански залив.

Въпреки почти ежедневните удари по техните бази в Йемен, хутите се наслаждаваха на глобалното внимание, което ги катапултира в първите редици на арабската съпротива срещу войната на Израел в Газа и показаха своята стойност на своите покровители в Техеран.

Целият анализ четете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Питайте Естония ка трябва да се биеш с хуситите!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХуСите, бе. Кои са тия хути за които все ни разказвате. Един журналист трябва да има вярна информация, поне за имената, ако не друго.
57
1
 
8
 
! Отговори
До трета световна преди 1 месец
Ама не чакай да те призоват. В Украйна търсят доброволци, че техните не искат да воюват. Направо още днес тръгвай.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Симпатизантите на Възраждане трябва да бъдат арестувани без съд и присъда. МВР да им начока канчето, защото нямат зелени сертификати хааххаха
55
6
 
2
 
! Отговори
ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА преди 1 месец
АЗ СЪМ ГОТОВ ЗА ВОЙНА. ГОТОВ СЪМ ДА УМРА ЗА СВОБОДАТА НА ЕВРОПА. АКО МЕ ПРИЗОВАТ, ЩЕ СЕ ЯВЯ НА ВОЕННА СЛУЖБА. И СЕ НАДЯВАМ ДА МЕ ПРИЗОВАТ. НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ РУСИЯ! ИМАМ СЪРЦЕ И ТОПКИ! НАТО ДА МЕ ПРИЗОВЕ, ГОТОВ СЪМ ЗА ВОЙНА! ДА ЖИВЕЕ НАТО И ЕС!
54
0
 
7
 
! Отговори
Гледайте към Украйна преди 1 месец
Братята израелци ще ги оправят и тях. Спокойно. Няма нищо за гледане. По-добре насочете вниманието си към Украйна.
53
2
 
3
 
! Отговори
УЖАС! преди 1 месец
НИЕ ОТ НАТО разполагаме войски и въоръжение в Полша. Путин сигурно вече се е скрил в бункера на бункера си.
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може най добре въоръжените държави да не може да се справят с тия кроманионци
51
0
 
0
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е ЗА КРАЖБИ!!! преди 1 месец
Време е НАТО да се събуди и да отида и да окраде богатите руски земи, да им открадне всички хладилници BEKO и BOSCH.
50
2
 
2
 
! Отговори
ядки ЗИГи спХАЙ клуб преди 1 месец
Не знам дали Европа ще търпи това още дъгло. По-скоро ще се събуди, за ужас на Руската мафия.
49
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Адимир преди 1 месец
В бай Гьорингово време беше по-добре.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде първо набийте хутите и талибаните, после преминете на Китай и Русия.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете едно нещо което е дошло от психясал либераст което да работи? ЕДНО?!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успех на хутите!
45
8
 
1
 
! Отговори
Дедо Пачо преди 1 месец
Не искат да ги спрат, иначе за седмица всичко ще приключи. Просто на всеки търговски кораб залагат по един спец отряд с дронове , гранатомети и базуки и хуситите ше лапат бахура.
44
2
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
Сомалийските пирати атакуват и ограбват кораби в региона от ДЕСЕТИЛЕТИЯ .... но такава шумотевица за спиране на техните атаки не е имало НИКОГА .... Що така САЩ напълно пасува към сомалийските атаки а е толкова амбицирана да спира йеменските ? САЩ винаги са действали според интересите си. Значи сомалийските пирати са ОК ... а йеменците не са .... Интересно.
43
3
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
До Анонимен 43 ......Прав е бившият разузнавач! Две ракети върху Люблянка ще бъдат последвани от две ракети върху Йелоустоун и светът наистина ще се освободи от тероризма.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един бивш разузнавач беше казал " две ракети на Любянка и светът ще се освободи от тероризма".
41
7
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Понеже транспортните разходи на стоките превозвани от Шанхай до Ротердам е скочил двойно, а другият най-крйтък път, през Русия, е неизползваем, с реални потърпевши ЕС, Китай и Русия , то може да си направите сметка, кой има най-голям интерес от подкрепа и въоръжаване на хутите.
40
10
 
5
 
! Отговори
Чалга дивак преди 1 месец
Поредните кандидати за славната съдба на Осама Бен Ладен. Един ден ще си намерят майстора и ще се преселят във вечните ловни полета, където те ще са дивеча!