Любов без думи? Как да запазим тръпката

Вижте кои са най-честите заблуди в любовта
16 юли 2010 12:55,
41
Любов без думи? Как да запазим тръпката
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съвместният живот на мъжа и жената е сам по себе си предизвикателство. Всъщност и двамата се стремят към щастие, но невинаги успяват. Защо? Психоложката Фредерике фон Тидеман говори пред DW за най-честите заблуди:

Хармонията не е всичко

"Ще живеем като гълъбчета, без спорове и конфликти!" В началото на една връзка такива клетви звучат супер, но с хода на времето все по-важна става взаимната искреност. Това означава, че всеки от партньорите споделя нуждите и отстоява собствените си принципи. „Двойката се нуждае от стратегии за постигане на двустранни компромиси, които пък заздравяват любовта”, казва фон Тидеман.

Приеми другия такъв, какъвто е

„Обичам те такъв, какъвто си, включително с хаотичността и лошите ти настроения”. Позната ви е тази фраза, която гали ухото на влюбените, нали? По-късно обаче нещата незабелязано се променят, появява се нетърпимост, а обектът на горната фраза в крайна сметка избухва с репликата: "Такава е моята природа, ще трябва да се примириш!"

Според психолозите обаче от другия не може да се очаква току-тъй да се примири, защото това поставя връзката на неимоверно изпитание. За да оцелее за дълго любовта с партньора ви, вие самите трябва да я пазите от собствените си настроения и състояния. Не бива да изкарвате лошото си настроение върху партньора. Опитайте да изпуснете парата другаде.

Любов без думи?

Илюзия е, че има такава. Напротив! Любовта се нуждае от много думи. „Наивна и детска е представата, че партньорът винаги ви разбира без думи", казва Фридерике фон Тидеман и съветва да отделяме нужното време на партньора и да споделяме с него мислите и вълненията си. Не всекидневните отговорности и задължения, а размяната на мисли за дребните неща от живота и емоциите на другия сплотяват партньорството и засилват чувствата.

Всичко заедно?

Общи хобита, общи приятели, общи интереси: „Който дели всичко, рискува да загуби привлекателната си сила”, е мнението на германската психоложка: „Новите впечатления поддържат партньорството. Затова е важно всеки да върви по собствен път, без партньорът да знае всички подробности. Това внася напрежение и запазва тръпката в една връзка".

Обичай се, за да те обича и другият

„За да си способен да се обвържеш с друг, ти трябва поне донякъде да си в мир със самия себе си”, препоръчва психоложката. В противен случай съществува опасност недоволството от собствената личност да се проектира върху връзката. Другата крайност обаче също крие опасности. Егоманията застрашава взаимната свързаност и чувството за принадлежност. Собствените нужди не бива да засенчват партньора, защото това има унищожителен ефект.

Тайните отравят любовта?

Много двойки смятат за особено романтична фразата: „Ние нямаме никакви тайни един от друг”. А малките тайни всъщност дори са полезни за любовта. „Ако партньорката пофлиртува във влака, без това да има някакво значение за нея, то защо да споделя преживяното? Това само би довело до ненужна несигурност”, казва Фон Тидеман. Малките тайни са здравословни и за собствената личност. Те дават чувство на самостоятелност и автономност – в положителен смисъл. Извод: малките тайни закрилят любовта.

Всеки ден секс?

Много статистики по темата секс ни карат да се безпокоим дали сме съвсем нормални, ако не се отдаваме на сладострастие поне по няколко пъти седмично. Но и в любовния живот има паузи. „Това е в реда на нещата. В крайна сметка любовта не се измерва с честотата на секса”, казва германската експертка. Нормално така или иначе е само това, което ни харесва. Хубав разговор на запалени свещи понякога е много по-интимен от дежурния секс. А когато човек умее да се наслаждава на такива мигове, горещата физическа любов също не е далеч...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Баща преди 13 години
А бащината?
36
0
 
0
 
! Отговори
one love преди 13 години
Любовта е в нас и е една,но проявена с различна сила...когато човечеството разбере,че именно ЛЮБОВТА е ключът към всичко,тогава хората ще видят , че любовта е вечна и може да бъде с една сила към всеки индивид...между приятели,между роднини,между мъж и жена...любовта във вярата и любовта към природата ... любовта отключва силата на финната енергия - запомнете !! ...Хората са забравили какво е любов от преди христа...предишни цивилизации са използвали тази сила като основна...
35
1
 
2
 
! Отговори
дюля преди 13 години
аз се чудя има ли истинска любов или всичко е само химия? на мен не ми се е случвало досега да се влюбя истински, а вече съм почти на 28 години! или май на някои хора не им е писано да им се случи. досега все съм свиквала с партньорите си, с времето съм се привързвала. а страст съм изпитвала към други мъже, но не и любов! има ли изобщо любов в днешно време или само сиво ежедневие?
34
1
 
1
 
! Отговори
pi преди 13 години
24, кой е аворът?
33
2
 
2
 
! Отговори
valeria преди 13 години
,, moje i lubovta da iz4ezva s godinite i trapkata da e otminala , no OBI4TA ostava do grob , estestveno ako naistina ste obi4ali i obi4ate ..
32
1
 
4
 
! Отговори
"" преди 13 години
Вероятно още си мнооооого млад... :)))))
31
1
 
1
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Обичам я,бих си дал живота за нея!
30
0
 
4
 
! Отговори
"" преди 13 години
Човекът е до мен, обичам го, но не бих дала живота си за него. А, за децата си давам живота - без да се замислям.
29
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Ти не си добре, пожелавам ти да срещнеш човека , който ще те направи щастлив или щастлива,да бъдете заедно в най-трудните моменти и да остареете заедно.
28
0
 
2
 
! Отговори
Dan до 27 преди 13 години
Прав си , дори има и народна приказка "Жената обича до време, майка-до гроб"!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
подкрепям мнението на 27 и аз мисля така.
26
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
да допълня и че щастието се гради и върху неприятни моменти и когато ги преживеете шще повече се обичате..трябва малко да се върнем към ценностите си а не само с тая порно чалга..затова жените са меркантилни а мъжете *** и пройдохи
25
2
 
7
 
! Отговори
az преди 13 години
най-важното е да се правят взаимни компромиси но не да ставаш роб и да действаш против своите принципи-много е тънка границата но които я намери е щастлив и доволен от живота. не е ли най-хубавото нещо като се прубереш да щъкат децата и да те посрещне приятел а не просто жена ти или мъжа ти
24
4
 
8
 
! Отговори
"" преди 13 години
Единствената непреходна и вечна любов е майчината. Другата любов с течение на времето се превръща в навик, дори досаден на моменти.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте кои са най-честите заблуди в любовта.......ОЩЕ КОГАТО СЕ ВЛЮБИШ И ВЕЧЕ СИ ЗАБЛУДЕН !!! ДРУГИ ЗАБЛУДИ НЯМА !
22
1
 
4
 
! Отговори
Дени красивата преди 13 години
Абе кой е тоя дето е казал: Не те знам коя си, върви на психиатър? Тук говорим за друго!
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз назаем не съм те прегръщал и назаем не съм те мечтал,всяка ласка под брой да ми връщаш. Мен ми стига, че нещо съм дал.Може днес да не дойдеш на среща но след ден, но след два, но след трида потрепне в душата ти нещо и за мен да преминеш гори,над които небето поклаща обгорено от бури платно.Може дълго писма да не пращаш, но да сложиш две думи в едното за двеста писма да вълнува и за двеста да има цена.Може само веднъж да целуваш ала тази целувка еднадо последния дъх да гори,до последния дъх.. .и до гроба.Стига заеми! Стига везни!
20
4
 
2
 
! Отговори
Браида преди 13 години
И тоя некой да се прави на голем кавалер с рози пред любимата - добре поне, че ги натирват такива и разбират някои жени за кого да се женят.
19
0
 
13
 
! Отговори
пешо преди 13 години
НЕ ЧЕТЕМ КОМЕНТАРИ НА МАЙМУНИЦА :)
18
4
 
1
 
! Отговори
Браида преди 13 години
Да бе, много те харесвам. То е като да поискаш помощ от някого и той да ти отговори: Не те знам коя си. Върви на психиатър.