До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора

Той е разработен от компанията "Нюралинк" на Илон Мъск
1 дек 2022 14:58, Елка Василева
166
До шест месеца започват тестове на мозъчен чип върху хора
Снимка: архив, БГНЕС

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс.

Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача.

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани гости в презентация в централата на "Нюралинк", продължило близо три часа, Илон Мъск подчерта скоростта, с която се разработва устройството.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен", добави той.

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволи движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск.

"Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението", каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи дни преди провеждането, без да посочи причина.

Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година, като включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства "Тесла", космическата компанияа "СпейсЕкс" и социалната медийна платформа "Туитър", е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството.

Неговите амбиции за "Нюралинк" която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

"Нюралинк" обаче изостава от графика. През 2019 г. Илон Мъск каза, че се стреми да получи одобрение от регулаторите до края на 2020 г. След това заяви на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Компанията многократно пропуска вътрешно определените крайни срокове, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители.

Мъск се обърна към конкурента "Синкрън" ("Synchron") по-рано тази година за потенциална инвестиция, след като изрази разочарование от служителите на "Нюралинк" за бавния напредък, предаде Ройтерс през август.

През юли "Синкрън" имплантира свое устройство при пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и извърши тестове върху четирима души в Австралия.
(БТА)
 


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Аго Амир Рахметлията преди 1 месец
Първо да сложиш на баба ти чип тогава на нас
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Смях в залата! И как ще се "модифицираш" и живееш в Космоса на Марс , покажи ни нагледно, да видим!
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Поста ти говори, за безкрайна глупост и непознаване на Космоса и физиката, защото няма как да оцелеят и живеят на Марс хора, както живеят на Земята, по простата причина, че радиацията ще ги изпържи и други фактори също възпрепятстват живота на Марс! Пазете Земята екологично чиста и пазете разнообразието на живи организми, растения, няма друг избор, просто няма!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Асен ... Те могат да го правят и без чип, с вълнови оръжия, достатъчно е да те набележат
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в момента използват вълнови метод , за контролиране на мислите и могат да ви контролират какво да мислите и правите или ви разболяват с лъчения, могат да контролират и предмети, не знам накъде отива този свят, но не е на добре! Една малка група хора, ще се гаври над хората по света и ще се отнася към тях като към животни, отдавна хората нямат личен избор и лично пространство! Просто не можете да върнете нещата назад и затова вече го казват и гласно, че сте контролирани, последната свободна зо
100
4
 
14
 
! Отговори
Snorky преди 1 месец
Това нали беше конспирация?! Стана тя каквато стана...
99
4
 
7
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
От много време има милиони хора с чип в сърцето. Една команда и сърцето им спира...
98
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И след двайсет години Мъск,хванал джойстика ще си играе с чипираните,като електронна игра,а някой,дето е прихванал вирус,ще се блъска по колите по улиците
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех този Илян Мъск.
96
2
 
10
 
! Отговори
Бoйkиkeв преди 1 месец
Cneшнo paзмeням kogoвe зa Magypoвkи oт Kиpo зa kogoвe зa чиnoвeтe нa Mъck. Цeнa no cnopaзoмeниe, мoжe и в npoцeнти oт вoтa. Oфepтaтa важи go kpaя нa фeвpyapи.
95
3
 
25
 
! Отговори
Ганди преди 1 месец
Браво бе пич, ама първо ги сложи на твойте деца
94
2
 
6
 
! Отговори
300% за гадост преди 1 месец
До до 100: ако ти трябва за убиване? - и той (Мъск) го знае? как пасва това на' хуманния' чип?
93
0
 
10
 
! Отговори
PM Lead преди 1 месец
До Developer: Финансират ви застрахователи - нали ? Разочароващо-Нищо общо със социалния аспект, всичко е за минимизиране на разходите по лечения или обезпечаване на пациентите....
92
1
 
14
 
! Отговори
За капитализма- преди 1 месец
До рутер за интернет: "Нама такава гадост която да откаже капиталиста да изкара 300% печалба! "
91
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо чиповете после колонизация на Марс. Човешкото тяло в този си вид е само за Земята. Ако искаме да колонизиране нещо в Космоса, трябва сериозно да се модифициране.Браво за усилието! Посоката е тази!
90
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
страхотно - 70 % от българите се нуждаят страшно много да си попълнят капацитета
89
3
 
15
 
! Отговори
Зрението а? преди 1 месец
Тактически 'очила' - директно вързани със стар линк - нали? Урките - киборзи ще имат ъпгрейд! Да живеят 'мирните' технологии!
88
7
 
18
 
! Отговори
ЗА МИРА! :):) преди 1 месец
И това е мирна разработка - като СтарЛинк която сега се ползва от мирни украински нацисти, нали!
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам, че повече от 40 коментара изчезнали. Що така? Ние българите обичаме прогреса без кавички, особено този в медицината.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак съм без късмет. Забогатяхме, без да си помръднем пръстта, само за денонощие с подпис и печат. Сега ще поумняваме със 69 айкю. Привикналите на привилегии да се приготвят за лоботомия.