Време е за нашия нов дом! Но къща или апартамент да изберем?

Какви са плюсовете и минусите да живееш в къща
8 мар 2018 08:50, Екип на Dnes.bg
65
Време е за нашия нов дом! Но къща или апартамент да изберем?
Снимка: Flickr

Съществува ли идеалното жилище? Или нашето бъдещо семейно огнище е идеалният сбор от най-малките възможни компромиси, които може да направим?

Когато търсим да закупим жилище, съвсем естествено на първо място трябва да си отговорим на няколко важни въпроса, преди да започнем с огледите. Отговори, които ще ни спестят доста излишно лутане, че дори и нерви, ако самите ние не знаем какво точно търсим. А първите и най-елементарни въпроси не може да бъдат други, освен тези: какво точно жилище търсим – къща или апартамент, колко голямо да бъде то, както и къде точно искаме да бъде разположено.

Още по темата

В рамките на проекта Apartmenttherapy ние от Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще ви дадем ценни съвети за това кое е най-важното при избора на жилище.

И така – един от ключовите въпроси в началото е апартамент или къща да изберем. Дълги години в българското общество този въпрос реално не беше особено актуален. В големия град в къща си живееше само този, който има такава от своите родители и роднини, а закупуването точно на апартамент беше модерната алтернатива на новия градски човек. В последните години обаче нещата далеч не стоят така. Хората масово отново започнаха да оценяват плюсовете на това да живееш в къща, особено ако тя е разположена в покрайнините или дори извън големия град, но същевременно е достатъчно близо до него.

Да живееш в къща определено си има своите предимства. Най-малкото тук съобразяването със десетки съседи, някои от които не особено дружелюбни, е далеч по-малко. В къщата доста по-спокойно може да правиш това, което искаш – да се усамотиш с любимите хора, да се разходиш в градината, да погледаш телевизия без излишни шумове от съседни апартаменти, или пък точно обратното – да посрещнеш гости. Освен това къщата върви с двор, който е прекрасно място за релакс в топлите дни – дали за кафе или бира на зелената морава, или чрез някое любимо хоби като например отглеждането на цветя. Играта на децата ви също ще е далеч по-безопасна.

Разбира се, както всяко нещо, и живеенето в къща има минуси. На първо място голямата къща доста по-трудно се отоплява през зимата. Но пък от друга страна отоплението на дърва тук е доста по-лесно, отколкото в апартамент. Ако къщата ви е разположена в покрайнините на града, или дори извън него, както се случва все по-често в последните години, определено трябва да сте човек, който е готов по всяко време да запали колата си и да тръгне до града. Дали за да отиде на работа, или за да приберете децата от училище – ако сте избрали да живеете по-близо до природата, ще трябва да понесете този недостатък.

Цената пък от своя страна, може да бъде както плюс, така и минус. Ако желаете да закупите стара къща, която да реновирате, със сигурност ще ви излезе по-евтина покупката, но пък ще трябва да вложите много средства и време в ремонта й. Новите къщи пък, особено тези в по-скъпите райони на столицата и големите градове, са си доста по-сериозна цифра от покупката на един апартамент. Но пък ако имате средствата да я закупите, инвестицията определено си заслужава.

Независимо колко би струвала новата ви къща, експертите на Токуда Банк са готови да ви помогнат. Банката обяви атрактивни условия по ипотечния си кредит от 3,6% фиксирана годишна лихва за първите 3 години на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.

Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.

Според изчисленията, за кредит в размер на 70 000 лева за срок от 30 години (360 месеца) при 3,6% за първите 3 години и 3,722% за останалия срок (3 м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 3,60 п.п.) и всички допълнителни такси, годишният процент на разходите е в размер на 3,81%, а общо погасената сума – 116 685,72 лева.

Пролетта почти дойде, а тя е идеалното време да стартирате с огледите. А дали ще закупите апартамент или къща? Решението е изцяло ваше! Важното е единствено да се чувствате уютно в новия си дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
17
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Целта е да се рекламират апартаменти.Уж статията е за къщи и апартаменти, а се показва някаква съборетина къща и се трият коментари, които показват предимствата на къщите.И в крайна сметка да се решиш на ново строителство в Манастирски ливади или панелка в Люлин.
14
4
 
19
 
! Отговори
аз преди 6 години
Не взимайте заеми,че ще останете на улицата накрая.Още повече пък за 30години.Да сте виждали беден банкер
13
3
 
16
 
! Отговори
аз преди 6 години
Това,което сте показали на снимката къща ли е.Това е бунгало по моите скромни разбирания-нестабилна и несериозна постройка,която има непрекъсната скъпа поддръжка,пожароопасна,взломоопасна и шумна постройка,за която не може да се каже-МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ.И защо точно тази снимка сте сложили.Аман от елементарни номера.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumВикаш по-добре е да копаеш,поливаш,пръскаш,плевиш,береш вместо да си пиеш бирачката на сянка в двора,да си печеш пържоли на барбекюто и да си играеш с топка с децата на ливадата.Ами кой каквото го влече.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и без статията човек ще си прецени какво му трябва, но важното е да ни се втълпява, че трябва да купуваме. Защото в България жилищата падащи се на един човек са най много в целия ЕС и продължаваме да се топим. В България, варианта да останеш бездоминк на стари години е само като се обвържеш с непосилен кредит в тази нестабилна икономика. Иначе всеки има едно наследстветно жилище в провинцията. И много евтини и много празни в провинцията, а в София само много празни.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха.Ясна е таргет групата на тази статия.Трият ми коментарите,в които изтъквам предимствата на къщата.Пак гледат да си пробутат апартаментите.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Е ти как очакваш да имаш комфорт в дома ,без да вложиш средства?Освен парното има и климатици,които не само греят,но и разхлаждат.Като сметнеш цената за едно цялостно саниране на къща и я сравниш с цената на 40 годишна панелка,къщата излиза по-евтино.И техниката ми за двора е една косачка да си кося тревата.И маркуч естествено.
8
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е колегата, ако не вадиш нещо от двора и не не живееш с родителите - един апартамент е за предпочитане. Разходите за поддръжка за мнооого по-малки. Ако била санирана къщата, а някой казвал ли ти е че са минимум 25хил да ти налепят малко стиропор и да смениш 2 прозореца, и че това локално парно дърпа 10-15 кубика и че кубик дърва удари 70лв. И че късна есен и ранна пролет е топло за парно , но студено за без хич и караш на радиатори. И че за да поддържаш един двор купуваш куп техника...
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сериозен проблем на кьщите, който пошлата рекламна статийка не отразява, е по/голямата опасност от кражби, благодарение на дивашкия преход организиран продажните ни политици.
6
3
 
30
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Започва се с манпулирането на хората , всяка пролет ,всяка есен и пред Нова година ,течет някакви статии как цените ще се вдигат,как е хубаво да имаш апартамент точно в Студенски град ...какква е разликата межда къща и апартамент ......главното е да се манипулират хората и за това работи и държавата и медиите и АНИ и брокерчетата и самите ние които се ловим в капаните на пропагандата.До 50-55години в апартамент ,след това в къща на 20-30 км от града .
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов имптен балон се наду в България и май вече в София !!!Банки,имотни агенции и строителни фирми направиха цените на жилищата извратени и нереално надути !!!
4
10
 
45
 
! Отговори
брей преди 6 години
Супер предложение взимаш 70 000 лв. и връщаш 116 000 лв. Направо не е за чудене! Лихвата е 67%, бързо че ще свърши промоцията :)
3
6
 
33
 
! Отговори
Alf преди 6 години
Като гледам селяците как налитат на апарти с 400%печалба за продавача. Жал ми ста за балаците но все пак живеем в българия народ който е известен с наивността си ограбван десетки пъти
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предпочитам да си купя паница с боб и наденица, но свърши пенсията.
1
5
 
46
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
с 260 евро заплата, или 120 евро пенсия, какъв ли дом да изберат хората? А, да, забравих, Лиляна каза, че няма заплати под 2500 лева.