Компромис с локацията? Център или краен квартал?

Ето съвети как да изберем мястото на нашето ново жилище
Обновена: 13 мар 2018 09:07 | 13 мар 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
53
Компромис с локацията? Център или краен квартал?
Снимка: Булфото

Когато търсим да закупим жилище, един от най-важните въпроси е къде искаме да бъде разположено то. Това важи в особена сила за покупката на дом в големите градове, където локацията изобщо не е въпрос за пренебрегване.
 
Ако живеете в по-малък град, вероятно и изборът ви на жилище и локация ще е по-ограничен. А и самото местоположение няма да е чак толкова важно поради късите разстояния. Плюсът на покупка на жилище в по-малък град е, че цената вероятно ще е по-ниска от тези в големите градове. И все пак, преди да тръгнете да купувате своя апартамент, си задайте въпроса, дали възнамерявате да живеете във вашето градче след 4-5 години, или планирате да се преместите в по-голям град. Ако имате подобни намерения, може би е време да се хвърлите в дълбокото и да погледнете още отсега за жилищата в големия град.

Още по темата
Естествено, не е за изключване и обратният вариант – да работите в столицата или друг голям областен град, но да искате да живеете в някое по-спокойно място наблизо. По този начин жилището ще ви излезе по-евтино, вероятно няма да имате проблеми с детска градина за децата, но пък трябва добре да прецените и трудностите при всекидневното транспортиране до работа или училището на децата.  

Но да се върнем към основния въпрос: Центърът или друг квартал да изберем? Ако говорим за жилище в София или друг голям град, локацията изобщо не е за пренебрегване, дори напротив – въпросът е доста важен. Затова ние от Dnes.bg, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк, ще ви дадем няколко съвета.
 
Първият и най-лесен съвет е: Разходете се спокойно в квартала (района) който ви харесва, обиколете големите му улици и дори по-малките улички. Оценете трезво какво ви харесва и какво не. Дали има достатъчно наблизо детски площадки, магазини, лекарски кабинети, заведения за хранене. Ако имате малки деца или пък планирате съвсем скоро да имате, замислете се къде те могат да учат или да посещават детска градина. Близостта до парк или удобна детска площадка никак не е за пренебрегване, защото наследниците ви ще има къде да играят, а вие ще можете да ги контролирате в играта по-спокойно.
 
В столицата специално близостта до метрото или друга голяма спирка на градския транспорт също е голям плюс при избора на жилище, който обаче логично се отразява и на цената. Дали точно бъдещият ви апартамент ще бъде до спирка на метрото решете вие, но е добре все пак да имате удобен градски транспорт – това ще ви създаде доста удобства в бъдеще, дори и в момента да ви се струва, че колата ви върши страхотна работа и нямате нужда да се качвате на автобус или тролейбус.
 
Какви са предимствата и недостатъците на центъра?

 
На пръв поглед покупката в центъра на града винаги изглежда страхотен вариант. Наблизо сте до места на хапване, развлечение, театър, кино... Намирате се на сравнително равно разстояние от всяка точка на града, което ви дава предимство в предвижването. Разходките в центъра също винаги са по-приятни, отколкото в крайните квартали, защото улиците и тротоарите са облагородени, има пешеходна зона и т.нат. Но пък за сметка на това и съвсем естествено и данъците тук са по-високи.
 
Освен това, в централните части няма толкова голяма възможност за ново строителство и в повечето случаи ще ви се наложи да живеете в стара сграда, а там нуждата от спешен ремонт може да се появява по-често. Най-големият недостатък на живеенето в центъра на града в днешно време обикновено е свързан с трудностите в паркирането. Макар и платените зони да регулират паркирането в централната градска част, то все пак, ако живеете в такъв район, ще ви се наложи всеки ден да се борите за място за паркиране, освен ако разбира се, нямате собствен гараж или паркомясто.
 
Повечето шум е друг съществен минус на живота в центъра. Все пак, това е място, където много хора се разхождат, излизат, веселят се и няма как да не е малко по-шумно, отколкото в друг квартал на града.  
 
Да бъде ли близо жилището до работата ни?
 
Много хора си търсят дом, който да е близо до работата им. На пръв поглед това е добро решение, но в последствие често се оказва грешка. В днешния свят хората често сменят работата си или дори просто офиса. Каква е гаранцията, че ако днес работите на едно място, след година ще сте на същото? С наемите положението е доста по-лесно - сравнително бързо може да смените квартирата си. Закупуването на имот обаче е по-дългосрочна инвестиция и няма как да не се съобразявате с мястото, което сте избрали.
 
Така че преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, помислете добре къде бихте искали да си закупите апартамент. Така ще си спестите излишно разкарване из целия град, където ще ви показват имоти, които ще отхвърлите още на първо четене заради местоположението им. А вашето време, както и времето на вашия брокер и вашата банка, е ценно, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живял съм в София преди 30 години. Ставаше...
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ISKAM DA GIVEYA BLIZO DO ROMSKATA MAHALA ZASHTOTO IMA MNOGO GIVOT I MNOGO MUZIKA.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много ми допада живот в не особено голямо населено място, в къща с двор, тихалък и нормални хора, без бързане и трафик, без съседи, без стари сгради и счупени асансьори, без близки булеварди и големи магазини.Ако се налага и нямам работа на място, предпочитам да пътувам за работа, но като се прибера, да се чувствам нормален човек и да си почивам пълноценно. Това в центъра на голям град не става.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богатите са си решили дилемата отдавна. Не се натискат да живеят из цантровете на големите градове. Да не са луди. Живят в тихи спокойни места, с хубава гледка и достатъчно място за двор и условия за почивка.Центровете са за административни и културни нужди, основно.
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напуснах София заради здравословен проблем. Апартамента го дадохме под наем. Сега сме на село, тишина, природа и чист въздух. Аз работя в близкото градче и пътувам 20 километра. Жената е с децата, плануваме трето.Не сме умряли от глад.Тишината няма цена.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички , които пишат в сайта са безпарични и малоимотни . Давате акъл за нещо , което не ви засяга и не го разбирате. Който каквото си иска да купува , парите са си негови.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Керкор се похвалил на Гарабет- Купих си хубав голям апартамент, китно кварталче, широки улици, паркинг, чист въздух, градинки, паркове и хубави площадки. Взех нов заем и намерих втора работа.. От сутрин до вечер, работя и през нощта.- И аз си купих голям апартамент, разделих го на два по-малки, давам ги под наем, живея в гарсониера, издържаме се с наема, не работя и по цял ден се разхождам в твоя квартал с хубави паркове и градинки.:)
36
7
 
10
 
! Отговори
алоу преди 6 години
До До 38Кочина,*** ,ама всички драпате да дойдете тук,а ?
35
0
 
0
 
! Отговори
До До 38 преди 6 години
като нямаш доводи, за правописа ми се хвана, хич не ме е грижа за теб, седи си в която *** си избрал, аз клиенти имам.
34
8
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Що за човек работи като брокер и не знае как се пише комисиона?! Просто потресаващо. А за моето жилище не се грижи, аз съм се устроил и за щастие не в *** София. А от теб лично и запалка не бих купил.
33
2
 
12
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Банки,имотни агенции и строителни фирми помпат цените на жилищата и формираха НОВ КОЛОСАЛЕН ИМОТЕН БАЛОН !!!!
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В центъра или в краен квартал? Няма значение. Важното е да е колкото се може по-далече от свекървата, че да има защо да се оплакваме, че не идва да помага.
31
11
 
4
 
! Отговори
До До 36 преди 6 години
Ти мен не ме мисли, помисли, как да спестиш от наема, да можеш да сипозволиш собствено жилище, че в китното селце от където си, няма работа и трябва при мен да дойдеш за панелка в Младост (ох как обичам да ви пробутвам кочини и да ви взимам комисионни)
30
5
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Лихвите може и да не стигнат нивата преди 5 години, но с количеството ново строителство, което тепърва ще се издава и лихви от порядъка на 5% не само няма да има увеличение на цените, но ще има и спад. Лапай сега докато има шаранчета още, че после да не гладуваш.
29
12
 
2
 
! Отговори
До До 34 преди 6 години
Лихвите и да нарастнат, пак няма да стигнат нивото от преди 5 години. Балонът, колкото и да не ви се иска на наемателчетата, не само че няма да се спука, ами и ще се раздува още. След 5 години, ще си спомниш за коментара ми
28
2
 
11
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Ще се спука колкото и да не ви се иска на брокерчетата, не бой се. Нали се сещаш, че в момента, в който лихвите нараснат дори с 1% търсенето ще секне, а те неминуемо ще нараснат и с повече. Този момент изобщо не е далеч.
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този имотен балон, вече 10 години не се пука бре, все го чакаме, а той все расте
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и по две статии на ден почнахте да пускате, за да спасявате имотния балон. Няма как, просто няма кой да купува. Нямат хората пари - разберете. Тези които имат(или преспективно ще изкарата, за да плащат кредити) последните две години ги изловихте, като шарани. Сега след десетина години пак ако може да се завърти колелото, но ще е трудно. За справка вижте 2007 - сега не успяхте да форсирате пазара, колкото тогава, след още десет пак няма да може да го форсирате, като сега.
25
0
 
17
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Къщата ми е 150 квадрата, дървена + 15см изолация, с троен стъклопакет и 5-камерна дограма. Котела ми е 20кв и е предостатъчен. В Равно поле, не е толкова високо като Бистрица
24
6
 
4
 
! Отговори
30 преди 6 години
Къща в Бистрица, 300 кв м, на месец за пелети давам 650 лв. Темп е около 20-22 градуса. Ти за 150 лв сигурно топлиш 1 стая