Да потърсим брокер? Или пък можем сами!

Вижте ценни съвети в избора на този ценен помощник
22 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
39
Да потърсим брокер? Или пък можем сами!
Снимка: Pinterest

Когато човек реши да си купи жилище, си дава сметка, че не е съвсем наясно как и откъде да тръгне по този дълъг път. Предстоят му разходки, огледи, събиране на документи, кандидатстване за кредит, изповядване на сделка и още други процедури, които никак не са леки задачи, особено за хора без опит.  
 
Именно в този труден и нов път може да ви помогне вашият брокер. Защото няма какво да се лъжем - работата с компетентен и добър брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява изключително много купувача, като му спестява доста време и нерви. Именно на избора на добър брокер е посветена и следващата статия, част от проекта Apartmenttherapy на Dnes.bg и нашите партньори от Токуда Банк.
 
Доста хора вероятно биха си казали, че могат да се справят и без такава помощ и че няма нужда да дават излишни пари. Може би да, ако сте достатъчно компетентни по темата, може да минете и без брокер, но дали липсата му ще ви излезе по-евтино... това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Защото един професионален съветник може да направи сделката доста по-изгодна за купувача, защото добрият брокер подпомага клиентите при водене на преговори, съдейства им за договаряне на справедливата пазарна цена на имотите и най-важното – гарантира за сключване на сделки с имоти без тежести.  
 
И все пак как да изберем своя брокер?
 
И тук, както и в доста други области, универсална рецепта няма, но има няколко прости съвета. На първо време може да изберете вашия посредник по препоръка на ваши близки, минали вече по този път. Хубаво е да проверите професионалния му опит, както и какви оценки има за работата му. Когато говорите с него, поисквайте доказателства за неговия професионален опит.  
 
Когато изберете и започнете работа със своя брокер, дори и да е ваш познат, не забравяйте, че най-добрата и сигурна форма на договор е писмената. Само тя гарантира интереса на всяка от страните, защото при неизпълнение на задълженията, се носи отговорност. Такъв договор ви гарантира, че брокерът ще следва до край вашите интереси при покупката.  
 
Разбира се, както е при всеки договор, трябва да четете внимателно какво разписвате – какви са задълженията на двете страни, както и какво възнаграждение ще получи вашият брокер. Да, със сигурност преди това сте договорили това, но е важно и да го затвърдите преди да положите подписи.  
 
Хубаво е, брокерът ви да работи в същото населено място, където искате да си закупите жилище. Така ще сте сигурни, че той е достатъчно компетентен за спецификите на града и региона. Винаги търсете брокер, който притежава нужните умения и специализация и не се доверявайте на сляпо.  
 
А за да си спестите излишни разходки и загуба на време, формулирайте ясно пред своя брокер какъв вид недвижим имот точно търсите – къде да се намира, колко да бъде голям, колко стаи да има. Ако имате и други специфични изисквания също му ги посочете ясно.

Ако пък искате директно да закупите своето жилище от строител, имайте предвид, че някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
А ако имате въпроси относно финансирането на покупката на вашия нов дом, експертите от Токуда Банк са готови да отговорят на всички ваши въпроси. Защото е важно да се доверим на истински професионалисти, нали така?


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
3
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 3 години
Аз лично съм доволен. От брокер до брокер има разлика. Иначе "***" има във всяка професия и гилдия.
Давам му пълномощно и за смешни суми тича по инструкции и окомплектова документи за сделката. През това време аз си работя и вземам моята заплата.
На € 80 000 - 100 000, какво са спестени 2 000 лв. ? Който му се свиди да си тича сам по учреждения.
И както всички в България... разбираме от всичко. Колата не стъпва в сервиз, ремонтира се пред блока, на доктор не се ходи.. от брокер спестяваме..
38
0
 
2
 
! Отговори
Nick преди 3 години
До Пича
Как успяваш да си намериш оферта, където не се минава през брокер?
37
0
 
9
 
! Отговори
Пича преди 3 години
Споделям от опит - купих жилище без брокер, само се плаща на адвокат (мисля че беше 200-300 лв) за да провери за тежести на апартамента, стана супер бързо.... Реално брокер не ми трябше, така успях да намаля цената (комисионната на брокера)
36
0
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
Питайте някой брокер как е гарантиран продавача, че ще си получи продажната цена при покупка на имота от купувача с кредитни средства от банка, като договорката между банката и купувача е за учредяване на договорна ипотека върху купувания имот.... В най-добрия случай ще се сетят да ви кажат..."ами искайте гаранционно писмо от банката"...хахахах...Един читав юрист обаче знае, че първо е важно какво пише в писмото и че обикновено както то е написано гарантира...банката...хахааха
35
0
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
оворят. Това е предпоставка за потенциални проблеми между страните по договора, особено ако едната от страните е недобросъвестна. Косата ми е настръхвала от начина по който са минавали сделки през брокери! Някои нотариуси също разтягат лакърдии, които нямат нищо общо със закона...примерно успокояват продавача, че нямало да пуснат нот акт за вписване в СВ ако купувача не им представи платежните за платената продажна цена, при клауза за плащане в деня на подписване на нот акт...мхахахаха...
34
0
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
Покупко-продажбата на недвижим имот се извършва посредством сключване на предварителен договор за покупко-продажба /не е задължителен/ и договор за покупко-продажба във форматата на нотариален акт. Предлаганите от брокерите предварителни договори първо са бланкови и не отчитат конкретиката по правното положение на недвижимия имот и второ сами по себи са често неясни, пълни с двусмислици и т.н., което говори за непознаване на процеса на договаряне и съществените условия, по които следва да се дог
33
3
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
За което си плащам комисионната на брокера. Отделно се прави договор в рамките на годината, за която е договора за наем, ако наемателите напуснат жилището, брокерът е длъжен да ми намери нови, без да дължа нова комисионна, което е улеснение за мен и ми спестява време. В повечето случаи им предоставям и ключовете от жилището да си организират огледите без да ме ангажират мен. Иначе се започва едно звънене, уговаряне на часове за оглед, често в часа не идват, ако са намерили преди това жилище и тн
32
2
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
От позицията на наемодател ще споделя моето мнение. Няколко пъти пускам сам обяви за жилища под наем, до сега (вече 4 год) нито веднъж не ми се е обадило частно лице по обява, което ме навежда на мисълта, че проактивната страна са брокерите. Отделно доста от тях имат хора (заети, които нямат време да следят обявите), които търсят жилище и няколко пъти са водени на огледи и брокерите до известна степен са разбрали какво търсят конкретните клиенти. В рамките на ден успявам да дам въпросното жилище
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До weiss

не плащаш на някой да те води на зъболекар и зъболекаря да му плаща също нали? Щото освен на брокера ще си палтиш и на нотариус най-малкото. Така, че в сегашната си форма само мислим как да ги заобиколим и не разбирам защо продавачите и наемодателите не си придвижата сами нещата..?
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекламата на Токуда не бе ли вчера? или те са си платили за цяла седмица? :)
29
1
 
13
 
! Отговори
брокер преди 3 години
До Бръм
Колкото по-голяма и известна е една агенция, толкова по-калпави са брокерите в нея- закон. Брокерите са свободна професия, читав брокер не работи за други.
28
2
 
6
 
! Отговори
weiss преди 3 години
И още: това, че брокерите манипулирали пазара е върховна глупост :-))) ако можеха да манипулират пазари, щяха да работят от яхти..А във всяка икономика, независимо от нивото на развитие, я има тая професия, освен може би в най-неразвитите :-) ТАка че брокерите ще са тук дълго, лошото е, че няма никаква регулация, и май няма и интерес от такава.
27
4
 
4
 
! Отговори
weiss преди 3 години
Уфф, айде пак: Всеки има право да сключва сделки със или без брокер. Че налазват, налазват, ама всеки с две мозъчни клетки може да се справи, а и вероятно именно брокери ще докарат купувачи на продавача, особено на този пазар. Виж, покупката без брокер е проблематична, просто там са повечето оферти. Всеки има право и да си извади зъб сам, без да ходи на зъболекар :-) Разликата, разбира се, е че за зъболекар се учи 5 години, а за брокер - 1 месец чиракуване.
26
6
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
брокер=педерастлив младеж със селски акцент
брокерка=застаряваща безработна ***.и.тутка
25
0
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
То и сега има разлика в данъците за основно жилище и другите, които притежаваш. При декларирането на имота се отбелязва и спрямо това се определя данъка
24
0
 
6
 
! Отговори
A преди 3 години
До #3:
Човек, може ли да си толкова неграмотен?
23
2
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Трудно лихвите ще скочат по ипотечните кредити(освен ако не влезнем в Еврозоната и приемем еврото). За справка вижте средните лихви по ипотечни кредити в другите страни от ЕС. Отделно има много свободни пари, които не носят доходност от лихви (0.5% на годишна база), а хората не са склонни да ги влагат в бизнес и търсят ниско рискови инвестиции, каквито са жилищата. Средната доходност на двустаен апартамент в София е между 4 и 6% на годишна база.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бръм
3% са без ДДС. С него 3,6 % - излишни пари.
21
5
 
4
 
! Отговори
А+ преди 3 години
НИ е основно перо в ПОПЪЛНЕНИЕТО на бюджета на държавата и затова и държавата не въвежда ред в продажбата на имотите,а и банките видимо имат свое лоби в правителството и НС .Държавата да приеме закон ,че на всеки втори имот се увеличава данъка с 20%,на трети с 30% .... и така нагоре ,то всички фирми ще намалят цените на имотите си и ще започнат да падат цените ,но държавата с банките нее заинтересована в това,тя е трябва да "доят" народа.
20
1
 
26
 
! Отговори
ДС преди 3 години
в 21 ВЕК Брокер за частните сделки е ИЗЛИШЕН. Всеки има достъп до интернет. Тия са един излишен буфер. Брокер е нужен само за много големите сделки.