Апартамент на зелено, или пък вече готов? Какво да избера?

Ето кои са основните рискове, които ни дебнат
3 апр 2018 10:43, Екип на Dnes.bg
27
Апартамент на зелено, или пък вече готов? Какво да избера?
Снимка: Булфото

В търсенето на най-изгодната оферта за нов дом, хората често търсят най-различни варианти и са склонни да правят компромиси. За да им излезе жилището по-евтино част от тях са готови да си купят стар апартамент, който има нужда от ремонт, а други пък са готови да платят новия си дом на "зелено" и да изчакат няколко месеца, или дори година, преди то да бъде готов за живеене.

Понякога, строящата се кооперация е на толкова апетитно и желано място или строителят е с изключително добри отзиви, че хората, без да се замислят, плащат за жилището си много преди сградата да е завършена.

Дали да избера апартамент на зелено или вече готов? Ще се опитаме да подредим плюсовете и минусите в двата избора в следващите редове, част от рубриката ни Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Факт е, че много хора имат съображения при покупката на жилище на зелено. Това е така, защото понякога фирми, особено ако не са опитни в бранша, не успяват да се справят с финансите си при строителството на сградата или поради някаква друга причина изпадат в несъстоятелност. Затова и много хора смятат покупката на такова жилище за огромен риск. А трябва ли да се прави той?

Всъщност, тук трудно може да ви дадем точен отговор, но пък задължително следвайте следните съвети, ако сте решили да си взимате дом на зелено. На първо време имайте предвид следните важни подробности - репутацията на инвеститора, финансирането за проекта и схемата на плащане и прехвърляне на собствеността.

Експертите са категорични, че при избора на завършено жилище, най-важните фактори са локацията и цената. Но при незавършен имот на първо място излизат инвеститорът и главният изпълнител, тъй като те носят цялата отговорност по завършването на проекта.

Макар и да няма 100% гаранция, сериозните инвеститори обикновено разполагат с финансиране за завършването на целия проект и са независими от предварителните продажби на апартаментите. При липсата на осигурено финансиране се разчита единствено на наличните средства на инвеститорите и текущите приходи от предварителната продажба на апартаментите на зелено, което обаче носи риск за завършването му. Защото, ако инвеститорът не успее да продаде няколко жилища на зелено и не получи свежи пари, може и да няма средства да завърши блока. А това от своя страна води в най-добрият случай води до забавяне на настаняването в новия ви дом. А никой не иска това, нали?

Добрата новина тук е, че вече имате надеждни партньори в избора, на които може да се доверите. Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Банката отпуска ипотечни кредити и за покупка на жилищен имот, чието строителство не е завършено и е финансирано от Банката.

Размерът на кредита е до 75% от продажната цена за монолитно строителствов градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. За този вид кредит се изисква собствено участие на получателя в размер минимум на 25% от продажната цена на имота в завършен вид.

Ипотечният кредит "Дом от строител" е с 3,90% фиксиран лихвен процент за първата година от кредита и срок до 30 години.

Списък на обектите в строеж, за които може да бъде отпуснат кредит  "Дом от строител", може да видите на: http://tokudabank.bg/uploads/assets/files/Spisak_Stroiteli.pdf

Например, за кредит в размер на 70 000 лева за 30 години (360 месеца) при 3,9% за първата година и 3,95% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,048 + надбавка от 3,90 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3% от одобрения размер на кредита, еднократна такса за откриване на сметка – 5 лева, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,15% и общо погасена сума – 121 239,49 лева.

Пълните условия за Ипотечен кредит "Дом от строител" може да прочетете на: http://tokudabank.bg/bg/services/Ipotechen-kredit-dom-ot-stroitel
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Alla преди 1 месец
Искам да използвам този носител, за да кажа на всички сестри ми и на всички, които се нуждаят от заем, любезно да се свържат с г-жа Мария Катаржина, която управлява законно одобрена компания за заеми, днес получих заем от 9000 за новия си дом, без да ме излъжат, кандидатствах за заеми от различни компании и така и не получих такива поради моята кредитна история. Моля, свържете се с тази страхотна организация за сигурен заем по-долу е тяхната информация за контакт (mariakatarzyna167***gmail) или Whats-app +48(780-907-017) за бързи заеми, кажете им, че аз ви насочих
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
търсете ли конкретна оферта за заем? Може би легитимен заемодател за големи заеми, или евтини и бързи заеми на 2% годишно да плати за спешни сметки и дългове? свържете се с нас сега, greatfuturefinancialservices @ gmail . com
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОАКТО некой си чакат апартамента на зелено препродадени по 2 3 пъти за последните 20 години ...други си карат японските дждипове смениха 3 4 лъбовници станахана по 50 години и си изпратиха децата да учат в чужбина ...а някой продължават да чакат кооперацииката с итонгови стенички мухъл на комуникативни място в полето с калната улица ...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много хора преди години си купиха на зелено и накрая получиха зелена поляна или недеостроен блок с адресна регистрация съседна улица и игра на има ток нема ток табла електромери филми големи
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потърсете си сами нов апартамент в София и после пишете дали се продават или не се продават и какви апартаменти не се продават, какви се продават на зелено и какви след Акт 16! Не е толкова сложно, но по-лесно е да се плюе.
24
4
 
5
 
! Отговори
далавери преди 6 години
Никой не ги купува нали приятелка работи във фирма за недвижими имоти.Фирмите за недвижими имоти ги изкупуват на зелено и после препродават на солидна цена.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не купуват вече гадовете! И слушайте повече ЕК според които има балон и по малко брокерите, според които апартаментите са много ограничен брой и ще свършат.
22
4
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 години
Продавам 200k Лева панелка на промоция
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви требва никакъв апартамент освен ако не ви харесва участта на панелен таласъм :D
20
1
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Особено вредно за България е механичното пренасяне на чужд опит. Последните 28 години го доказаха многократно. Това за къщата и нормалният път е една от големите заблуди за България. Някои без да мислят, смятат, че щом някъде си това било добре, то и в България ще е непременно така, но по съвсем очевидни причини, в България е по друг начин. Преди да стигнеш дао къщшата и нормалния път, трябва много други неща да се променят в България, а това няма да стане в близките 50 години,
19
5
 
6
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
До 17Ами пробвай да намериш хубав апартамент след акт 16 и после подскачай като скакалец из село Горно Нанадолнище! Доста време ми отне, когато си търсих апартамент, за да се реша да поема риска и да го купя на зелено, но сега не съжалявам. Явно не вярваш на моя опит, затова опитай сам и после спри да пишеш дивотии!
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не мое ли нормален път и къща в предградията /селата около града? В обетования Запад само социално слабите са се натикали по градевоете, всичко живо се изнася да живее извън централната градска част. Ама пък имат нормални пътища до селата/предградията и не страдат от комплекси
17
3
 
8
 
! Отговори
до стар софиянец преди 6 години
Кажи от коя брокерска агенция си, провинционален скакалец с напукани пети и плетено елече?
16
6
 
7
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Апартамент на зелено или готов...Не знам как е в провинцията, но в София апартаментите се продават/капарират на зелено, защото после всички по-хубави апартаменти вече са продадени. В този смисъл изборът е дали да рискуваш и да си купиш по-хубав и по-евтин апартамент на зелено или да не рискуваш и да си купиш по-лош и по-скъп апартамент, когато е готов, ако изобщо има непродадени тогава.
15
1
 
17
 
! Отговори
от анон 9 до другите преди 6 години
Става дума за стройтелен надзор, а не че всеки трябва да разбира какво купува. Едни приятели строиха в Дрезден и ги "спукаха" от проверки. Вземат проби от всички материяли и снимат всеки етап от строежа+ кой и какво е изпълнил!! После ако има проблем се знае откъде е проблема. Тук такъв контрол няма-идва комисия гледат и казват-ОК, външно е добре. Това значи че държавните органи не си вършат работата на т.нар надзор, а чакат нещо на ръка..
14
1
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Прав си, но къде в Испания?В България за тези пари ще си вземеш къща на два етажа и двор във всеки един град освен София. В Бобов Дол може и цял панелен блок на 6 етажа да си купиш. А за родопите и Стара Планина да не говорим.
13
1
 
14
 
! Отговори
До11 преди 6 години
Къде в Испания? В село Шишарково ли? Ми то с 5000 лв и във Видинско може да си вземеш къща на 2 ет! Я си вземи тристаен в Мадрид или Барселона за 100 000 евро
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не ви харесва качеството - купете си парцел и си постройте къща! С малко късмет 200 000 евро ще ви стигнат!
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито на зелено, нито готов. С тези пари в Испания човек може да си купи много прилична къща.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9И има шарани бол да дават 1000 евро за квадрат на тази пародия.