Ново или старо строителство? Вечният въпрос

Кои са предимствата и недостатъците на новите сгради
20 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
87
Ново или старо строителство? Вечният въпрос
Снимка: Булфото

Когато говорим за покупката на апартамент, едва ли има друг въпрос, който да предизвиква повече дискусии от темата старо или ново строителство да изберем. И в едната, и в другата посока, съществуват толкова клишета и твърдения, че със сигурност този въпрос си задава всеки, който тръгне да си купува нов дом.

Истина ли е, че новото строителство не е толкова качествено, като старото? И правилни ли са твърденията, че няма смисъл да се купува по-стар апартамент от 20 години, защото цената му ще пада и не след дълго той няма да е годен за употреба? За да ви бъдем полезни, в рамките на нашия проект Apartmenttherapy, от екипа на Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще се опитаме да ви отговорим на въпроса за избора на жилище и етапа на негово строителство.  
 
Като за начало, да видим какви предимства и недостатъци имат новите апартаменти. Безспорен техен плюс е, че една нова сграда се проектира по последните тенденции в строителството и архитектурата. Така че смело може да кажем, че един нов строеж следва новите идеи и технологии, които противно на много мнения, изобщо не са по-лоши от старите. Освен това, при новото строителство обикновено самото пространство в апартамента е използвано максимално добре, за да може стаите да са с оптимална функционалност.
 
Новите апартаменти имат и огромен плюс – те са с много по-добра изолация от старите, което е предпоставка за много добра енергийна ефективност. А това е особено важно, защото води след себе си и по-ниски сметки да отопление. Освен това новите сгради имат и гаранция за строителството и качеството, а това е солиден плюс в първите години, където строителят трябва да отстрани евентуални дефекти за своя сметка.
 
Разбира се, и новото строителство има своите минуси. Може би най-сериозният е, че солиден процент общи части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти практически по-скъпи. Заради общите части и квадратурата често е обявена по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента. Ако говорим за апартамент в нов комплекс, понякога и инфраструктурата към него е проблем, ако все още не е изградена. Това обикновено се случва бързо, но не е изключено и да ви създава известни проблеми в годините, особено ако е в квартал, където нещата все още не са съвсем доизпипани.  
 
Затова е важно, ако решите да заложите на ново строителство, внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че някои строители се справят по-добре от други, нали?

Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
Какво е положението при старото строителство? На първо място плюсът му е цената, която обикновено е по-ниска от тази на новите сгради. Най-често при старото строителство може и веднага да оцените инфраструктурата около него, защото тя е изградена и надали нещо основно ще се промени. Като цяло старите квартали имат своята връзка с основни улици, градски транспорт, училища и детски градини, което е определен плюс. Освен това около старите блокове обикновено има повече места за паркиране – основен проблем в днешно време.
 
Някои определят за плюс и това, че в един стар апартамент, който е в добро състояние, може бързо да се влезе и живее, без да се правят големи ремонти, а просто се освежи с един латекс. Практически обаче това не е съвсем така. Рано или по-късно в един стар апартамент ще трябва да се направи основен ремонт, който да включва и смяната на ВиК и ел. инсталацията. И нашият съвет е да го направите преди да сте се нанесли в него, защото това ще ви спести доста неприятности в бъдеще и излишно главоболие.
 
Минусите при старото строителство са ясни – в старите апартаменти може да се наложат големи ремонти – както в самия дом, така и в общите части като покрив, асансьори, мазета. Освен това един стар апартамент обикновено по-трудно държи цена, ако например решите да го продадете след години.

Дори обаче и новото ви жилище да се нуждае от ремонт, ипотечният кредит на Токуда Банк за текущи нужди или рефинансиране на кредит от друга банка е много подходящ за случаите, когато жилището има нужда от сериозни реконструкции.
 
Кредитът е с фиксиран лихвен процент от 4,1% за първите 3 години и срок на погасяване до 15 години. Максималният размер е до 95% от приетата от банката ликвидна стойност на имота.
 
Например, за кредит в размер на 20 000 лева за 15 години (180 месеца) при 4,1% за първите 3 години и 4,222% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 4,10 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3%, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,31% и общо погасена сума – 27 053,62 лева.
 
Пълната информация за условията на ипотечния кредит за текущи нужди на Токуда Банк може да намерите на http://tokudabank.bg/bg/services/Ipotechen-kredit-tekuschi-nujdi

Но в крайна сметка изборът ново или старо строителство остава на вас! А и реално едва ли точно това е най-важното във вашия бъдещ дом. По-важно е да се чувствате комфортно в него, защото това е мястото, което трябва да ви дава уют и топлина.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Да бяхте обяснили първо кое наричате старо строителство. И съответно - кое за вас е ново??
84
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Нищо вярно няма в написаното за предимствата на ново жилище - аз съм сега в такова, преди това купих едно построено преди 50 години, кодето е в доста по-добро състочние.
Според мен предимствата на новото жилище биха могли да бъдат следните, но ако имате пари:
- може да е по-голямо - трудно се намира голямо старо жилище
- може да има подземен гараж - старите ги строяха без гаражи и паркираш на улицата
Май само за това се сещам.
83
2
 
11
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
До от За Панелките

Само не мога да разбера защо някой си мисли, че новото строителство няма нужда от поддръжка. Нещото което ще ви спестят строителите е че в първите 5 години сградата сляга малко и е възможно да се появят пукнатини и други повреди в зависимост от качеството. А всеки един имот оставен без адекватна поддръжка започва да се разпада независимо дали е панел или не.
82
0
 
5
 
! Отговори
от За Панелките преди 10 месеца
Ами не разбрах кое не е ясно. Поддръжката включва от обследването на тези връзки, моментално спиране на вътрешните преустройства и укрепване на досегашните поразии които са направени. Спиране на всички течове природни, канализационни и водопроводни (те според мен са най - рушащи) и те така .
81
1
 
22
 
! Отговори
Gopeto преди 10 месеца
По-голяма простотия, скоро не бях чел! Само,като прочетох,че..."пространството в апартамента е използвано максимално добре" и ми стана ясно,че тук говорим за малоумно написана РЕКЛАМА!!! Всеки, който е търсил жилище , под наем или за покупка знае, че 90% от новите сгради са с абсурдно разпределение и ъгли от по 40 градуса! Относно качеството.. преди 2г си купих стара тухла,която рамонтирах из основи и мога да ви кача,че едвам смъкнах старите плочки в банята,а про новите сгради сами падат!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До За панелките

Какво ще рече поддържане? Нали проблемът е във връзките, а това как се поддържа? Саниране с реални вътрешни реконструкции никой няма да си направи.
79
0
 
8
 
! Отговори
За панелките преди 10 месеца
Отиват си. Ако не се поддържат и продължават да дълбаят из тях като къртици. Ако не се направи наистина качествено саниране с обследване. Тия сега "новоналепените" ги пиши бегали. Имам надежда в още несанираните, които собствениците да си направят качествен ремон и наистина саниране.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво се случва със срока на годност на панелките. Голям вой се вдига, че едва ли не до 20-30 години всичките панели си отиват?
77
9
 
5
 
! Отговори
До Владислав преди 10 месеца
А ти знаеш ли как е строено пък старото строителство, как се изпълняваха петилетките за 3 години и как се изсушаваха и предпазваха стоманобетоновите конструкции на -20 град., обвити със брезентови балони, пара, печки ... Чудо. Сега поне има някакви добавки против замръзване. Дали е по - качествено - не знам. Сега понеже го виждаме и коментираме, а тогава не сме и били раждани, но историята я има документирана - технологии.
76
1
 
4
 
! Отговори
Владислав преди 10 месеца
Не разбирам, но моля обяснете, качествено строителство ли е когато се лее бетон през зимата, или плочата я вали проливен дъжд или си стои със сняг отгоре, докато не се разтопи?
75
1
 
4
 
! Отговори
ДО КИРТАК преди 10 месеца
Общо взето си прав. Просто брокерите не знаят за тези общи части, докато в новите проекти си има таблици с площоразпределение и там си ги пише. И понеже цената на новото, което си е логично да е по - висока, и за да не е фрапираща разликата на кв м. слагат и общите части за да свали тая цена. Брокерски трик, а не че е някаква измама - не се обявяват в старото общите, иначе цената ще е просто по - евтина. Всичко си има цена, вземайте по - голямо нови или си живейте в старото.
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тухлата е за препочитане пред панела,а има едни тухлени стари кооперации с около 40-50 сантиметра дебели стени и не са повече от 3-4-5 етажни,нямат мърдане с години и достатъчно изолирани с тези дебели стени.Иначе старото строителство е по-качествено от новото и с по-добро разположение,трябва да върнат БДС и да се контролира новото строителство.И да не допускат стаи с по-малко от 3,50 м. дължина или ширина на стаята,какви са тези кутийки,които строят днес?
73
1
 
16
 
! Отговори
ктк преди 10 месеца
Реално,обявените 100 кв.м. ново жилище отговарят на 65 кв.м. панелно от ДК-2. Нали строя и наблюдавам измамите. Който не е специалист се захласва по шарениите отвън. Направете си експеримент и снимайте една чисто нова фасада сега и след пет години. Ще видите течовете ,потъмняването и паднала мазилка. Има висококачествени нови сгради,но те са прескъпи. Усилията на архитекта да угоди на често неграмотния инвеститор имат печален резултат и то на много места.
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни лъжи. Имам офис, ново строителство, купен на зелено. След като продаде всичко строителят спря да вдига телефона и остави наводнено мазе, асансьор с проблеми и "доволни" собственици. Накрая хората с течащите мазета събраха пари и ги оправиха, а като бонус - пуснаха и асансьора.

Правилният съвет е - никакви покупки на зелено, гледайте какво купувате и питайте (ако има) вече живеещи в сградата.

Разлика между ново и старо строителство рядко има, като обикновено старото е по-качествено.
71
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости ! Новото и ме точно до парк ! Вярно е че държи цена , но и локацията ми е добра
Панелката колкото и пари да хвърлиш за ремонт все ще е панелка , изобщо не говорим за съседа с киселото зеле .
Стара тухла съм ремонтирал основно ( смяна на ВиК и Ел) Хвърлихме една торба пари и пак не стана ново , но е 100 пъти по- добре от панелката
70
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
До Анонимен
То е ясно че има и качествено ново строителство, само че 1. Среща се много рядко. 2 Цените са много над средните и всъщност минава в сегмента на луксозни имоти. Недостатъците на панелката са много лесно поправими с един ремонт. Недостатъците на новото строителство като локация - примерно липса на парк, инфраструктура и тн, са непоправими и дългосрочно цената на такова жилище само ще слиза надолу.
69
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаме ново строителство , стара тухла и наследствена панелка
Панелката е ужас , на 41 години , студ , шум (ще се продава )
Старата тухла е много студена , въпреки направените изолации, няма асансьор и има преходни стаи
Новото , има всички удобства , две бани , изолация отвън и отвътре , хубава дограма , добра локация , топъл , без преходни стаи , има и асансьор
Аз съм за новото ако е добре изпълнено .
68
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи това кухнята да ти е в хола е най-голямата простотия .
Само заради това не бих вземал ново строителство
67
1
 
11
 
! Отговори
Киртак преди 10 месеца
Нещо не разбрах? Кога общите части не са се включвали в цената? Коя я е плащал досега, като ставаш и собственик на идеални части от тях? Старото след 80-та е мазало в по-голямата си част и с неподдържани общи части. Както с и безумни и опасни преустроиства. Повечето от новите "строители" смятат само РЗП по евро. Не ги интересува функциолността на сградата. Некачествено и с "икономисани"материали за вътрешни и външни шумо и водо изолации. Димоотводите под всякаква критика.
66
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 10 месеца
Вторник е вторник следобед,
пак ме успиват приятно.
Тресне ли як земетръса,
вашто строителство ново,
търсете го на земята.