Затворен комплекс или обикновен квартал? Кое е по-добре?

Вижте предимствата на това да живееш в подобен обособен район
29 мар 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
39
Затворен комплекс или обикновен квартал? Кое е по-добре?
Снимка: Pinterest

С повишаването на жизнения стандарт на човек, съвсем естествено той започва да обръща внимание все повече на удобството. Именно затова не е изненада, че търсенето на имоти от по-висок клас в затворени комплекси се увеличава значително през последните години. Кое обаче да изберем: Жилище в такъв комплекс, или пък апартамент в класическите стари квартали? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в рамките на проекта Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Разбира се, един имот в затворен комплекс има редица предимства. Тези жилища са предпочитани от мнозина, защото често са разположени в спокойни райони, където липсва шума от големия град. Освен това там властва тишина и зеленина и човек може да релаксира максимално. Такива жилища са разположени в нискоетажни сгради, като по този начин си спестявате многото съседи и проблемите на големите блокове.

Освен спокойствието, друг голям плюс на затворените комплекси е сигурността. Всички нови и модерни такива райони разполагат с портиери и жива охрана, а освен това има и видеонаблюдение. Разбира се, пълна сигурност в днешно време няма, но все пак подобни комплекси са доста по-сигурно място за живеене, отколкото обикновените жилищни кооперации.

И макар да е разположен в спокоен район, един добре изграден затворен комплекс винаги се намира до основни пътни артерии, които бързо могат да отведат жителите му до централните градски части, големи магазини и места за забавление и хранене.

Друг основен плюс на подобно жилище е, че обикновено в такива комплекси има достатъчно гаражи и места за паркиране и няма обичайните драми с паркоместата. Така не се налага паркиране в зелените площи на жилищния район. А последните също са част от предимствата на затворения комплекс.

В някои затворени комплекси има допълнителни удобства като басейн, СПА център, фитнес или магазин. Така на практика, ако решите да се отдадете на пълен релакс, съвсем спокойно може да не напускате своето жилище, защото ще имате всичко необходимо на една ръка разстояние.

Когато говорим за минусите, затворените комплекси имат един основен – разходите. Естествено, всяко удобство си има цена, затова не е изненада, че разходите за поддръжка, портиер, охрана и другите екстри са си сериозно перо. Разбира се, цените на имотите в подобни комплекси често са по-високи, но пък при подобна покупка спокойно може да изтеглите ипотечен кредит на много добри условия.

Всичко казано дотук отрежда на апартаментите в комплекси от затворен тип значителни предимства пред жилищата в панелни блокове и кооперации. Но пък в крайна сметка изборът е ваш! Защото една нова кооперация с хубаво строителство по нищо не отстъпва пред тях, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
37
 
! Отговори
Вуйо преди 6 години
Дори не дочетох поредната реклама на Токуда Банк. Поне измислете по-интересно дъфържание. Иако обичайте маркирайте с платена статия, щото просто се излагате. Спирам да ви чета, защото не е за първи път , призовавам и другите.
9
2
 
32
 
! Отговори
Край преди 6 години
Плевнилиев направи такъв комплекс до София. Живеещите там се считат за богоизбрани нищо че сутрин по 20м. чакат на бариерата щото се излиза от едно място.
8
1
 
37
 
! Отговори
Край преди 6 години
Та казвам че СИГУРНОСТТА е най-важното и най-малкото което е длъжна да осигури държавата на своите граждани. Затворените комплекси са типични за там където не успява да се справи с най-важната си задача. Има ги в бедните страни с ромоподбно население. Не мисля че това е мечтата ви за България.
7
1
 
36
 
! Отговори
Nik преди 6 години
Аз живея в такъв комплекс 90 лв е таксата, но като цяло не съм доволен
6
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минутки за рекламa. Мили овци, взимайте кредити,храненето банките по 25-30 години, въобразявяйте си, колко е елитарно да живееш в лъскавозглеждаща новинка сграда, на цена колкото апартамент в Париж, но разположена тук в нашата си ***.
5
19
 
7
 
! Отговори
3M преди 6 години
До КрайТа казваш кисело е гроздето, а?
4
10
 
60
 
! Отговори
Край преди 6 години
Затворените комплекси трябва да бъдат забранени. България не трябва да става Мексико или Бразилия в които богатите живеят в оградени квартали пазени с автомати а бедните са в огромни гета в които върлуват банди.РЕД И СИГУРНОСТ ЗА ВСЕКИ трябва да осигури държавата.
3
7
 
43
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Що не кажете колко е месечната такса поддръжка в затворен комплекс? Че е близо среднатата заплата за страната. Иначе за останалото съм съгласен, ако мога да си го позволя бих избрал затвореният комплекс.
2
3
 
46
 
! Отговори
Гладен брокер. преди 6 години
Много е зле работата! Голям глад настана. Много сгради стоят празни в София, а градовете не купуват.
1
4
 
70
 
! Отговори
Реклама преди 6 години
Тази статия е платена реклама. На мен ми е тъжно, че в България живеенето в затворен комплекс се счита за предимство. Тъжно е, че има нужда човек да живее с охрана. Бил съм в Копенхаген доста време и там имаше нови скъпи сгради, но охрана никъде нямаше. На мен лично ми е тъжно, че тук не е като там в това отношение. Там е спокойно и няма квартал или обособен жилищен район, който да има големи огради и охрана на входа. Ние в БГ все едно живеем в Южна Африка, където богаташите живеят оградени.