Време е за нашия нов дом! Но къща или апартамент да изберем?

Какви са плюсовете и минусите да живееш в къща
8 мар 2018 08:50, Екип на Dnes.bg
65
Време е за нашия нов дом! Но къща или апартамент да изберем?
Снимка: Flickr

Съществува ли идеалното жилище? Или нашето бъдещо семейно огнище е идеалният сбор от най-малките възможни компромиси, които може да направим?

Когато търсим да закупим жилище, съвсем естествено на първо място трябва да си отговорим на няколко важни въпроса, преди да започнем с огледите. Отговори, които ще ни спестят доста излишно лутане, че дори и нерви, ако самите ние не знаем какво точно търсим. А първите и най-елементарни въпроси не може да бъдат други, освен тези: какво точно жилище търсим – къща или апартамент, колко голямо да бъде то, както и къде точно искаме да бъде разположено.

Още по темата

В рамките на проекта Apartmenttherapy ние от Dnes.bg, заедно с нашите партньори от Токуда Банк, ще ви дадем ценни съвети за това кое е най-важното при избора на жилище.

И така – един от ключовите въпроси в началото е апартамент или къща да изберем. Дълги години в българското общество този въпрос реално не беше особено актуален. В големия град в къща си живееше само този, който има такава от своите родители и роднини, а закупуването точно на апартамент беше модерната алтернатива на новия градски човек. В последните години обаче нещата далеч не стоят така. Хората масово отново започнаха да оценяват плюсовете на това да живееш в къща, особено ако тя е разположена в покрайнините или дори извън големия град, но същевременно е достатъчно близо до него.

Да живееш в къща определено си има своите предимства. Най-малкото тук съобразяването със десетки съседи, някои от които не особено дружелюбни, е далеч по-малко. В къщата доста по-спокойно може да правиш това, което искаш – да се усамотиш с любимите хора, да се разходиш в градината, да погледаш телевизия без излишни шумове от съседни апартаменти, или пък точно обратното – да посрещнеш гости. Освен това къщата върви с двор, който е прекрасно място за релакс в топлите дни – дали за кафе или бира на зелената морава, или чрез някое любимо хоби като например отглеждането на цветя. Играта на децата ви също ще е далеч по-безопасна.

Разбира се, както всяко нещо, и живеенето в къща има минуси. На първо място голямата къща доста по-трудно се отоплява през зимата. Но пък от друга страна отоплението на дърва тук е доста по-лесно, отколкото в апартамент. Ако къщата ви е разположена в покрайнините на града, или дори извън него, както се случва все по-често в последните години, определено трябва да сте човек, който е готов по всяко време да запали колата си и да тръгне до града. Дали за да отиде на работа, или за да приберете децата от училище – ако сте избрали да живеете по-близо до природата, ще трябва да понесете този недостатък.

Цената пък от своя страна, може да бъде както плюс, така и минус. Ако желаете да закупите стара къща, която да реновирате, със сигурност ще ви излезе по-евтина покупката, но пък ще трябва да вложите много средства и време в ремонта й. Новите къщи пък, особено тези в по-скъпите райони на столицата и големите градове, са си доста по-сериозна цифра от покупката на един апартамент. Но пък ако имате средствата да я закупите, инвестицията определено си заслужава.

Независимо колко би струвала новата ви къща, експертите на Токуда Банк са готови да ви помогнат. Банката обяви атрактивни условия по ипотечния си кредит от 3,6% фиксирана годишна лихва за първите 3 години на кредита. Кредитът може да бъде в лева или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит.

Вярна на принципа си да не натрапва услуги и такси на своите клиенти, при отпускането на ипотечния кредит Токуда Банк не изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържане на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна.

Според изчисленията, за кредит в размер на 70 000 лева за срок от 30 години (360 месеца) при 3,6% за първите 3 години и 3,722% за останалия срок (3 м. СОФИБОР 0,122 + надбавка от 3,60 п.п.) и всички допълнителни такси, годишният процент на разходите е в размер на 3,81%, а общо погасената сума – 116 685,72 лева.

Пролетта почти дойде, а тя е идеалното време да стартирате с огледите. А дали ще закупите апартамент или къща? Решението е изцяло ваше! Важното е единствено да се чувствате уютно в новия си дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
таня преди 6 месеца
До До: Истиннет ни за шо
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не е казано, че в този сайт се дискутират само проблеми на София.Хора живеем и извън София.И статията я четат не само софиянци.Аз лично нямам намерение да ходя да живея в София, въпреки че семейните ни доходи биха нараснали.Животът не е само пари-предпочитам уюта и комфорта на къщата си и да не се налага да губя часове в трафика.А и имам две малки деца и предпочитам да мога да ги закарам за 10 минути до градината или училището.
53
1
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Казваш, че в провинцията имало евтини къщи и нищо не ми пречи всеки ден да прелитам от тях до Центъра на София където работя и вечерта да прелитам обратно. Е, забравил си да напишеш, че ще ми трябва частен хеликоптер, ама карай да върви ... За селата близо до София знаеш ли какви са цените на имотите? Явно не знаеш.
52
2
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Може и на Луната или на Марс да си построят къща. Няма по-добър вариант от това да отиваш на работа пеша, а от Марс и Луната, което е същото като на километри от големият град, няма да ходиш пеша, повярвай ми. Казва ти го човек, който е роден в Центъра на София, но съм живял и в крайни квартали на София, както и в къща в едно от близките села, но само през лятото. Животът ми ще мине в пътуване, ако се набутам в къща. Не, благодаря, изпитах го това пътуване на гърба си, преди няколко години.
51
6
 
8
 
! Отговори
До: Истината преди 6 години
Не е нужно да си "мутра" повярвай ми. Аз напоследък редовно чувам за млади хора печелят добре които уж са образовани а в същото време вземат кредити по 100-150хил. евро за да си купят апартаменти в центъра на голям град. До това води невежеството.А за същите пари човек може да си построи чудесна къща със всички екстри в провинцията на чист въздух, в планината или на 5-10 км от голям град. Сега в провинцията има идеални парцели по 8 - 10 000 лева. Имат наблизо ток, вода, телефон всичко.
50
2
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
не разбирам защо се да се чудим - забогатяваме рЕзко според всички статистики, спестяванията ни в банките вече са в милиарди, даже си метаме пари през балконите... не къщи ами замъци можем да си купим ама не щем - искаме си миниатюри
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49За София не знам как е.Но в село ,близко до Пловдив един съседи продадоха масивна двуетажна къща с двор 2 декара за 70 хиляди лева.И то става въпрос за къща,която строена много качествено,защото баща им беше партиец навремето и вложи в къщата много качествени материали ,включително мрамор и други такива.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Така е-аз имам слънчеви панели на покрива за топла вода и сметката за ток пада много лятото.Зимата пък се отоплявам на парно с пелети и също имам топла вода постоянно.И си прав,че който не е живял в къща не знае какъв комфорт.И най-важното можеш да си направиш всичко по собствен вкус,а не да се съобразяваш със съседи.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си купиш един друг път. Само двора без къщата, ще ти излезе по-скъпо от панелката в Люлин. Тези измислици ги празправяй на някой друг. Аз от 10 години търся нещо подходящо, но няма.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинатаИ защо да са мутри?Една къща заедно със санирането й излиза много по-евтино от панелка в Люлин.100 кв м. по 1000 евро са 200 бона.За тия пари ще си купиш къща на два етажа и ще я реновираш.А може и да си построиш изцяло нова къща.
45
3
 
12
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Мутрите си накупиха къщи с поне един декар двор, с басейн, с градинари, оранжерии и т.н. Изводът е, че при избор между къща и апартамент трябва да изберем да сме мутри.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На покрива на къщата или във двора може да си сложите соларни панели за топла вода и за ток. Вече са много достъпни. Така лятото сметките за ток падат със 80%. Хубаво е и къщата да има двор поне 1 декър за даси направите гараж и басейн. Във двора си правиш и един парник 100кв.м. със автоматична напоителна/нагревателна система вързана към соларните панели и 7 месеца в годината ядеш екологично чисти зеленчуци без пари! Има и още много предимства....но хората в града не ги знаят тия работи.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви дърва бе... Вие луди ли сте? Във къща най добре е отоплението със термо-помпа.Отделно че във почти всеки голям град вече има и газ. Даже и по селата хората си пускат газ. Достатъчно е да има поне 10 желаещи във населеното място и фирмите веднага пускат тръба. Цяла западна Европа се топли на газ.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42И колко е разстоянието от малките улички в селото до главните улици?Какъв е проблемът ако караш 50-100 метра в сняг.Все пак сме България ,а не Швеция или Сибир и такива дни са не повече от няколко в годината.
41
4
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Въпросът за къща или апартамент е доста зле поставен в написаното. Докато за апратамент е горе-долу ясно къде се намира, то за къщата не е ясно. Може сред блоковете да имаш къща с двор. Може къщата да е извън града някъде в близост до града, може и да е част от града като цял квартал от къщи. Нещата са много различни в тези три случая, но общото е, че къща се поддържа много по-трудно и се отоплява по-трудно. Аз лично предпочитам апартамент. Живял съм във вила през лятото, но това не е за мен.
40
2
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Пишеш, че "Във всяко село близо до града зимата се разчистват пътищата.", но забравяш, че това не е конкурс за вицове. Разчистват се няколко по-главни пътища в селото и толкоз. Отиди примерно в Панчарево или Кокаляне и виж какво е изчистено!
39
4
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
И тази къща в гората ли ще е,та да става непроходимо?Във всяко село близо до града зимата се разчистват пътищата.А за ходенето с кола-нали не мислиш,че всички дето карат коли в София живеят в къщи?Естествено,че повечето са в апартаменти.Значи така или иначе ще ползваш автомобил.Още повече ако имаш малки деца- не бих ги лашкал по градски транспорт.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37Брей.Аз имам две малки деца и отоплявам къщата с климатици-чудно как не са измрели от студ.Като не искаш климатици може да си направиш локално парно с пелети или с термопомпа.Варианти много.Друг въпрос е,че се изисква да се вложат средства в този вид отопление.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липса на транспортТрудна за отоплениеОтдалеченост на магазини, училища, работно мястоИзисква много повече време и средства за поддръжка...Това е част от реалността при къщата.
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора са прекалили с гледането на америкасни филми и с идиличният живот в къщичка с ливадка. В България няма нищо подобно. Мога дълго време да изброявам минусите на къщата с двор, но ще се огранича с едно - пътуването от и до тази къща. Падне сняг - става непроходимо. Вместо пеша да отидеш до местоработата си или до магазина от другата страна на улицата, трябва да ходиш с кола. Задръстванията в София са огромни и ще стават все по-голями, а паркинги не се строят. Къде ще си оставиш колата, к