Флашмоб с Христос сложи край на кейовете на Кристо

Италианци скочиха срещу инсталацията: Грозна е и мърси!
3 юли 2016 20:22,
17
Флашмоб с Христос сложи край на кейовете на Кристо
Снимка: архив, Ройтерс

Последният ден от инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо насред езерото Изео беше отбелязан от масова проява в стил флашмоб, пише италианският в. "Джорно".

Още по темата
Идеята беше на италианеца Теди Липани от град Крема. Той предложи във Фейсбук точно в 15 ч. местно време на плаващите кейове да дойдат хора, дегизирани като Христос, който ходи по вода. Инициативата се казваше: Христос по Кристо. Във Фейсбук 19 000 души казаха, че са заинтересовани, а участниците на място бяха 5200. Онези, от тях които дойдоха дегизирани като Христос, обаче бяха по-малко. Снимки от флашмоба ще могат да се качват в социалните мрежи под хаштага #cristosuchristo.

Същевременно в последния ден от "Плаващите кейове" италианската природозащитна организация Легаамбиенте (в превод Лига за околната среда) отправи предизвикателно предложение към Кристо - да опакова циментов завод в община Тавернола Бергамаска в община Ломбардия, пише сайтът Дже Ди Бе.

Според организацията заводът загрозява пейзажа и замърсява околната среда. Легамбиенте предлага Кристо да го опакова в жълто платно както опакова Райхстага в Берлин и Пон ньов в Париж.

По-късно тази вечер "Плаващите кейове" на Кристо ще бъдат закрити след огромен успех, припомнят италиански издания и световни агенции.

Прогнозите бяха, че от 18 юни до 3 юли инсталацията ще привлече половин милион души, но интересът се оказа много по-голям. Кейовете на Кристо привлякоха над един милион посетители. Според в. "Кориере дела сера" те дори са били над 1,5 милиона души за целия период от 18 юни до днес.

Според местните власти инсталацията на Кристо е била посетена от около 100 000 души на ден през работните дни и от около 120 000 през почивните дни, при очаквания за само 25 000 до 40 000 души дневно.

Сред по-известните посетители бяха министри, областни управители и италиански медийни звезди. На "Плаващите кейове" стъпиха и Джани Моранди, Уилям Дефо и Джуд Лоу.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
извън тълпата преди 7 години
До хмм N1 - Друг факт е, че само 2,5% от населението има забележитена интелигентност, т.е с IQ над 130-140Останалите са тълпа, а да накараш тълпата да направи нещо никак не е трудно.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията завършва с "голям успех", в подзаглавието виси самотна теза "че инсталацията е грозна и мърси", а италианците са гневни. Журналистическите ви умения дълбаят дъното. Абсолютни кавалоси работите там! Шефката ви да назначи шимпанзета - по-добри ще са от вас!
10
0
 
14
 
! Отговори
пишман-журналя преди 7 години
Кои точно италианци са се оплакали от инсталацията? Вие четете ли изобщо какво сте писали или я карате на принципа да създадем скандал, пък колко е верен - без значение? Само ще допълня, че плаващите кейове на Христо освен за изкуство, имаха и практическа насоченост, тъй като в момента се правеше реновиране на пристана на островчето и липсваше плавателна връзка с брега... Така че поне от тази гелдна точка, едва ли трябва да има недоволни!
9
0
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Само някой комбайнер с мазен каскет може да даде съвет на художник какво да твори.
8
0
 
15
 
! Отговори
trafoPOST преди 7 години
А, авторът на статията чел ли я е преди да напише заглавието, или някой друг пише заглавията?НЯам нищо такова, каквото е написано в заглавието и подзаглавието. Смесват се две различни прояви, като нито една от тях не е срещу работата на Кристо. Баси журналистиката, поне си четете собствените материали.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 07----------------------------------------Много хубаво измислен най-сигурен белег ;)
6
2
 
22
 
! Отговори
ИзкуВството на 21век преди 7 години
Да ви имам критериите за красиво- посещаемостта. Че успешно, явно е успешно. Но ако нещо се харесва масово на тълпата, значи това нещо е доста съмнително. И в България през последния месец разни квазиинтелигенти ни убеждаваха, че ако не харесваш творчеството на Явашев явно си непълноценен профан. А да се прехласваш пред оранжеви понтонни мостове е белег на духовна извисеност, непонятна за простосмъртни. Продукт на поп"културата", предназначен за масово потредление.
5
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България най-сигурният белег, че си успял човек, е омразата, с която те заливат онлайн.Така че Кристо очевидно е много успял. Ако беше само още мъничко по-известен досега да сме го обявили и за "народен враг"...
4
8
 
21
 
! Отговори
ГРОЗНИ СА преди 7 години
СВЕТА Е ПЪЛЕН С ЕСТЕСТВЕНИ ПРИРОДНО КРАСОТИ!НО КОГАТО ЕДИН ЛУД РЕЩИ ДА ИМИТИРА ПРИРПДАТА ВСИЧКИ ОВЦЕ СЕ ВТУРВАТ ДА ГО ВЕЛИЧАЯТ!ГРОЗЕН КИЧ КИЧ И ПАК КИЧ!КРАСИВА Е ИСТИНСКАТА ПРИРОДА!
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алелелееее... Италианци скочили срещу инсталацията на Кристо ли? Това разбираме от подзаглавието. Пък то съвсем друго се оказа. Абе СМЕХ ДА СТАВА, БАЦЕЕЕЕ :D
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристо, трябва и в Бг да направи една атракция! Защо ли се дьржи като Челентано американо от колкото като Бьлгарин!?
1
13
 
26
 
! Отговори
хмм преди 7 години
Много българи плюеха тези понтонни мостове, но за 2!!! седмици е посетена от 1млн. души. Според официалната статистика през 2014г. България е посетена общо от 9.5млн. души - това включва планини, черноморие, градски, селски туризъм...