Uffizi Diffusi: Как Флоренция ще бори "свръхтуризма" с изкуство в малките градчета

Според директора на галерията точно сега е времето да се предприемат мерки
27 юни 2021 12:25, Нели Христова
13
Uffizi Diffusi: Как Флоренция ще бори "свръхтуризма" с изкуство в малките градчета
Снимка: БГНЕС

Основателят му го нарича "най-голямото разклащане на Италия" през последното десетилетие, той е приветстван като "жизненоважен начин за борба с свръхтуризма", а сега е готов: регионът на Тоскана направи първата стъпка към превръщането си в една гигантска галерия.

Галерията "Уфици" във Флоренция - най-посещаваният музей в Италия и дом на може би най-голямата колекция от ренесансово изкуство в света - стартира своя проект Uffizi Diffusi или "Разпръснатия Уфици". Чрез него произведения на изкуството ще бъдат извадени от галерията и изложени в по-широкия регион на Тоскана.

През следващите пет години ще бъдат създадени до 100 регионални галерии, в опит да се спре свръхтуризмът, който задушава поразителната Флоренция през последните години.

Произведенията на изкуството ще бъдат пренасочени в малките градове и села, в опит да се разпръснат туристите и техните пари, както и въздействието им върху околната среда.Uffizi Diffusi ще превърне древни дворци, манастири и рушащи се вековни спа центрове в постоянни изложбени пространства. Проектът стартира това лято с пет временни изложби, които ще се проведат в района около Флоренция.

Италианска "магическа мистериозна обиколка"

Наричан проектът "Terre degli Uffizi" ("Земите на Уфици"), той ще отбележи 700-та годишнина от смъртта на Данте, като извлече връзки между региона и поета, който е бил изгонен от Флоренция по политически причини.

Сан Годенцо, село в планината близо до границата с Емилия Романя, е родното място на художника от Ренесанса Андреа дел Кастаньо - а също и мястото, където Данте е отседнал, когато е бил осъден на смърт задочно от Флоренция през 1302 г. Той напуска Сан Годенцо и така и не се връща у дома. Умира в Емилия Романя. Изложбата ще свърже двамата мъже със стенопис на Данте, нарисуван от Андреа дел Кастаньо, който е възстановен и ще бъде върнат в родния му град от 26 юли до 5 септември.

Ангиари - известен с ренесансова битка, която е изобразена в изгубена картина на Леонардо да Винчи - ще бъде домакин на изложба за културата на сраженията и самоизработените войници, които са преминали от наемници до създаване на свои собствени, изпълнени с изкуство домове, като Федерико да Монтефелтро, чийто портрет на Пиеро дела Франческа е едно от най-известните произведения на Уфици.

Попи, красиво село на хълма в подножието на Апенинските планини на изток от Флоренция, където Данте е написал част от "Божествената комедия", ще има изложба на Данте, центрирана около картина на Паоло и Франческа, най-известната история за забранената любов в стихотворението, от Никола Монти. Това е скорошна придобивка на Уфици. Изложбата ще се проведе в замъка на върха на хълма на графовете Гиди, политически съюзници на самия Данте.

В района на Валделса в Монтеспертоли, малко селце на върха на хълм, на 40 минути югозападно от Флоренция, ще има изложба на картини "Джотеска", които ще разказват как художникът Джото - един от най-известните от ранния Ренесанс - е повлиял на местни художници, чиито творби ще бъдат показани в ректората на местната църква.

А град Кастилион Фиорентино ще направи избожба стемата Уфици около Свети Франциск. Длъжностните лица ще изпратят своята водеща картина от Бартоломео дела Гата до Уфици, където тя ще заеме гордо място в стаите от 15-ти век. В замяна Уфици ще изпрати в града картината си "Св. Франциск получава стигмата" от ранния бароков художник Циголи.

Пейзажът, който вдъхнови хиляда картини

Въпреки че в изложбите няма произведения на суперзвезди  - преди това галерията е отпускала творби на художници от ранга на Леонардо да Винчи на съседни градове, директорът на "Уфици" Ейке Шмид казва пред CNN, че проектът ще предостави нещо също толкова ценно: обгръщащ опит на изкуството.

"Не гледате на произведение на изкуството изолирано - виждате го на екран, в книга или в музей", казва той. "Телесният контекст и пейзажният контекст имат голямо значение и това ще даде възможност да се възприемат тези произведения на изкуството по съвсем различен начин. За да разберете творбите на Андреа дел Кастаньо в пейзажа, мисля, че си заслужава пътуване до Калифорния, Варшава, Австралия или Барселона."

Шмид обаче има по-големи планове за по-широкия проект. Наред с други неща, той е определил вилата в Монтелупо Фиорентино, на половин час западно от Флоренция, някога собственост на управляващото семейство Медичи, като място за излагане на произведения на Ботичели. Вилата ще бъде реновирана и ще служи като сърцевината на проекта.

Засега той нарича стартовите проекти "магическа мистериозна обиколка" в Северна Тоскана. Градовете обединяват велосипедни и шофьорски маршрути между тях, за да създадат мини арт пътеки.

Шмид заяви пред CNN, че неотложността на проекта - който до голяма степен е планиран по време на блокирането - е опит да се избегне връщане към свръхтуризма, който измъчва Флоренция през последните години.

"В разгара на сезона не беше забавно нито за посетителите, а още по-малко за гражданите на Флоренция, така че сега, в момента на отваряне на града и страната, ние трябва да дадем сигнал за нов вид туризъм", обяснява той. "Това означава насърчаване на единството на ландшафтния туризъм, семейния туризъм, хранителния туризъм, спортния туризъм и културния туризъм. Причината да го направим сега е, че трябва да трансформираме туризма в нещо по-екологично и социално устойчиво, а и нещо, което ще бъде по-забавно.  Връщането на произведенията на изкуството обратно в хълмовете, в които са рисувани, ще помогне да се постигне баланс."

"Жизненоважен начин за борба с прекомерния туризъм"

Тези от индустрията за устойчив туризъм аплодираха идеята на Шмид. Джъстин Франсис, съосновател и главен изпълнителен директор на Responsible Travel, го нарече "красива, проста идея".

"По същество всички печелят. Туристите и жителите ще получат възможността да видят забележително изкуство далеч от тълпите, прходите за бизнесът в региона ще нараснат, а жителите на Флоренция може да получат малко отдих от натиска на туристите", казва той и предполога, че концепцията може да стане глобална, наричайки я "жизненоважен начин за борба с свръхтуризма в световен мащаб". "Ще бъде вълнуващо да се види докъде може да се стигне  "разпръснатата концепция", допълва Франсис.

Кметът на Кастилион Фиорентино Марио Анели заяви пред CNN, че проектът Уфици ще постави малките градове на глобалната карта.

"Исках да провеждам изложби и преди, но за тях имате нужда от застраховка и транспорт - разходите бяха невъзможни за нас като малък град",абяснява той. "Дори Шмид да ми беше дал Ботичели, никога не бих се справил. Чадърът на Уфици осигури необходимото финансиране, за да помогне на отделните градове", каза той.

От своя страна Шмид казва: "Цифрите прогнозират, че това ще бъде най-голямото културно разклащане в Италия през последните 10-12 години" и споделя, че "силно вярва", че моделът може да бъде разпространен в други региони и страни , включително Ломбардия и райони на Испания.

Той добавя, че сега, след принудителната пауза заради пандемията, е моментът да се стартира подобен проект.

"Цифрите от подобни на Airbnb компании ни показват, че красивите малки градчета на хълмове всъщност са се разпродали далеч преди градовете и всъщност много от хотелите в големите градове като Флоренция, Рим, Милано и Венеция все още не са отворени."

Запитан дали се надпреварва с времето, преди масовият туризъм да се върне на предишните си нива, той се съгласява: "Ето защо вложих толкова много енергия в него, започвайки сега, а не през 2022 г. Важно е да имаме ново предложение - по-убедително и по-качествено, преди просто да влезем отново в старите механизми. От година и половина казвам, че ако не променим предложенията си, съществува риск хората просто да се върнат към старите си навици."

Проектът Uffizi Diffusi също стои зад изложба на тема Наполеон на остров Елба, където някога е бил заточен френският император, това лято.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Прасчо преди 2 години
*** Христова много злобна, завистливи и проста. Сигурно е от някое село, неомъжена или разведена. Такива кото нея могат само да си мечтаят з Florance
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона *** липсващите туристи от 2 години заради ковид (Испания е празна), да се говори за свръхтуризъм и вдигане на цени е абсурдно. Ми да умират отт глад след като толкова мразят туристите. В крайна сметка как ще се организират вътрешно е тяхна работа, но омразата към туристите която прозира много дразни.
5
1
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Тук общински служители са с по няколко апартамента, а общински съветници със хотели исладки печеливши бизнеси. На подсъдимия несебърски кмет не му дреме.И да го осъдят, ще изгори някой малък бушон!Вие обаче ВЕРВАЙТЕ, че ще се оправим!
4
3
 
3
 
! Отговори
До чебурашка " преди 2 години
"Почти навсякъде във Флоренция китайците са завзели дребния бизнес!"Много по-добре отколкото тук гербавите! Защото тук гербавите се завзели ВСЕКИ бизнес, а не само дребния!
3
1
 
3
 
! Отговори
ранътъ праи борбътъ преди 2 години
Тук борбата е да отделят Обзор като Община.Следва да отделят Сл.бряг, а ще останем една шепа хора да изплащаме непосилните заеми на общинските крадци.
2
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Никой не пише за клането в Германия. Явно, че слогана 'Бежанците добре дошли' хич не отлежа добре! Общество, което се надява да оцелее в сегашния си вид, не трябва да отваря границите си за бежанци (от друг народ). Бежанците носят война, смърт и разруха в обществото, което преди това не ги е имало. Дори военна окупация е за предпочитане пред бежанци, защото е временна. Ангела Меркел има много кръв по ръцете си. Тя трябва да бъде подложена на трибунал за престъпления към германския народ.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Италия е гнусна страна!!