Арестуваха "турския доктор Франкенщайн"

Юсуф Сьонмез е сочен за лидер на мафия за човешки органи
Обновена: 12 яну 2011 16:40 | 12 яну 2011 16:40, Елка Василева
53
Арестуваха "турския доктор Франкенщайн"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Турският лекар Юсуф Ерчин Сьонмез, който беше обявен за издирване от Интерпол по обвинение в трафик на човешки органи и нелегалното им трансплантиране в Азербайджан и Косово, беше арестуван в Истанбул, съобщават турските медии.

„Черният хирург“ Сьонмез, известен и като „доктор Франкенщайн“ и „Юсуп“, е бил задържан във вторник вечерта в дома си.

В сряда той е откаран в прокуратурата, където ще му бъде повдигнато официално обвинение, предаде телевизия NTV.

Според вестник „Гардиън“ Сьонмез е „един от ключовите играчи на пазара на черната трансплантология през последните десет години“.

За първи път името му стана известно в края на 90-те години, когато три пъти беше арестуван в Турция за нелегално присаждане на органи.

През 2007 г. Сьонмез беше осъден на една година затвор по обвинение, че е лидер на мафия за трафик на човешки органи.

Той обаче се размина с излежаването на присъдата поради влязъл в сила закон за отлагане изпълнението на наказанието, ако присъдата е за по-малко от две години, припомня вестник „Миллиет“.

Година по-късно турският „черен хирург“ беше осъден задочно в Косово на 8 години затвор за организиране на незаконна трансплантация на органи.

През август 2010 г. името на Сьонмез изплува в Азербайджан във връзка с разследване за трафик на човешки органи. По същото време властите в Косово се обърнаха към Интерпол с искане той да бъде задържан и екстрадиран, пише РИА Новости.

През ноември 2010 г. бяха повдигнати обвинения на седем заподозрени за нелегално присаждане на органи в Косово, сред които е и Сьонмез.

Беше посочено, че обвиняемите са се сдобивали с органи от бедни жители на Молдова, Казахстан, Русия и Турция за 20 000 долара и са ги трансплантирали на Канада, Германия, Полша и Израел за 100-137 хиляди долара.

Още по темата

В обвинителния акт се посочва, че към 2008 г. са били извършени около 20 операции по нелегално присаждане на органи, като освен Сьонмез в престъпната група са участвали и здравният министър на Косово, както и лекари от Израел и Турция.

Впоследствие докладчикът на ПАСЕ Дик Марти посочи косовския премиер в оставка Хашим Тачи като лидер на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, не сте готови, отивай обратно в Анадола!
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А с *** кво става ?
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"В обвинителния акт се посочва, че към 2008 г. са били извършени около 20 операции по нелегално присаждане на органи, като освен Сьонмез в престъпната група са участвали и здравният министър на Косово, както и лекари от Израел и Турция. "ТОВА ИЗЯСНЯВА МНОГО РАБОТИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ХАРАКТЕР.
5
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На труците в България да им се забрани да учат медицина. Един прецедент е достатъчен, не бива да рискуваме да се обучават убийци.
4
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ПАК от това гнусно племе
3
19
 
33
 
! Отговори
БРАВО преди 13 години
Браво Турция най-после е готова за ЕС.А в България кога ще има най-после задържан лидер на Лекарската Мафия.За това няма да ни приемат в Шенген-защото под закрилата на Държавата, България генерира престъпност и контрабанда.
2
21
 
55
 
! Отговори
gte преди 13 години
Абе що всички турски имена звучат гнусно?
1
20
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щях да се учудя ако беше от друга народност.