Сърбия запазва военен неутралитет

Нападайки НАТО, сърбите нападат България, Гърция заяви министър
Обновена: 15 юни 2011 14:57 | 15 юни 2011 11:00, Елка Василева
66
Сърбия запазва военен неутралитет
Снимка: Reuters

Когато квазипатриоти нападат НАТО, те забравят, че нападат една Гърция, Румъния, България, Норвегия, както и че по този начин се вреди в двустранен план на отношенията на Сърбия с тези страни, заяви за сръбския вестник „Блиц“ Драган Шутановац, министър на отбраната на Сърбия.
 
След седем дни или след няколко месеца, след края на провеждащата се в Белград военна конференция, ще се види пълното безсмислие на нападенията и обвиненията, че това е крачка от страна на Сърбия към членството й в НАТО, е убеден Шутановац.

„Тогава ще стане ясно, че всичко, което се говори от противниците на провеждането на конференцията, е абсолютно невярно и че в отношенията на Сърбия и НАТО нищо драматично не се е променило. И че Сърбия остава военно неутрална“, е категоричен сръбският министър.

Освен Шутановац и генерал Стефан Абриал, командващ съюзническото командване за трансформация на НАТО, потвърди тезата, че никой няма да изисква от Сърбия да бъде член на НАТО.

„НАТО е открит за сътрудничество и приема и подкрепя решението на всяка суверенна държава. Ние желаем сътрудничеството, което Сърбия желае и което й отговаря, а решението за членство е решение само на Сърбия“, заяви френският генерал.

В ръководството на НАТО съзнават, че сръбската общественост не е благосклонна към  НАТО. Генерал Абриал обаче казва, че макар и да съзнаваме какво се е случило в миналото, трябва да се обърнем към бъдещето, пише вестникът.

„Днес сме изправени пред едни и същи заплахи и кризи и никой не е достатъчно голям, за да ги разрешава сам. Ще правим по-добре това заедно“, заяви генерал Абриал.

Той припомни, че Сърбия е член на програмата на НАТО „Партньорство за мир“ от 2006 г. и оттогава датира сътрудничеството между НАТО и Сърбия.

Сръбският патриарх Ириней заяви, че провеждащата се в Белград военна конференция е неприемлива, защото „раните, които НАТО нанесе на сръбския народ, все още не са излекувани“.

„Да се приеме нещо, което до вчера ни беше върл враг, който ни остави тежки рани, на народа, на нашата икономика. Ако това може да се лекува и да се излекува, е добре, но не знам дали този лек не е мръсен за нашите рани“, каза главата на Сръбската православна църква.

Най-голямата военна конференция в света с 200 участници от 60 страни тази година се провежда в Белград, като е организирана от Съюзническото командване на трансформация на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Няма друг православен народ , който да ние забивал нож в гърба при абсолютно всяка възможност !!! Дори в Сърбия имат народна поговорка която гласи " Сине ако незнаеш какво да направиш ( на коя страна да застанеш ) , удари по българите ! " Свобода за Западните покрайнини , Свобода за Войводина , Свобода за Санджак ! Сърбия като NOKIA !!!
56
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Какво да коментирам? Без да обиждам никого, но *** народ, прости хора, какво да очаквам от тях?Наскоро гледах документален филм по една сръбска телевизия. Темата най-общо беше за Америка, за САЩ. Най-интересни обаче бяха заключителните думи.А те бяха нещо в смисъл, че Америка винаги си е била Америка. Може да са ни бомбандирали, може да са загинали невинни жертви. Но ние и сега сме седнали да пием кока кола, облечени сме в джинси и гледаме американски филми. Страхотен филм!
55
0
 
1
 
! Отговори
PRS преди 12 години
ооо от нато много ще се радват, че ще подчинят непослушния брат на Балканите..въпрос на време е...никой не иска пожече войни, или поне не с танкове и ракети
54
3
 
3
 
! Отговори
черноземски преди 12 години
смърт за шумадийските ***
53
3
 
5
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Кое по-точно му е успешното опълчване? От толкова опълчване ще си останат само с Шумадия. Скоро няма да се оправят, защото са много заблудени, но на тях за разлика от гърчолята, няма кой да им дава милиарди на заем, така че ще мизерстват много.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неутралитетът в случая с африканските държави е най-умната позиция! Нито с тях, нито с НАТО! Всички, които се включат в нападенията, дори само с помощна техника са потенциално заплашени от безмозъчните терористи!
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сръбските упрвници може би са ни най-големия враг, но обикновенните сърби - категорично не. Еднодневно преминаване през малките селца и градове на Сърбия ме излекува от омразата ми към тях. Но да оставим на страна дали се мразим или не. Евала на сърбите за куража им да се опълчат и то успешно на най-голямата военна сила. Евала и на Патриарха им да каже това което мисли народа им, а не да ли.же за.д.н.ици като на'ще духовници и политици. НАТО още ги боли и се срамуват за сваления тогава стелт.
50
6
 
14
 
! Отговори
ддд преди 12 години
Убийците / НАТО/ винаги се връщат на местопрестъплението !!!
49
8
 
6
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
smart na amereka.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
47
11
 
17
 
! Отговори
Комет Никола преди 12 години
Куражлии са сърбите само нрещу малките народи- хървати, босненци, македонци...На маса са големи смелчаци, или да избижват беззащитни жени и деца. Тия селяни, коити им се възхищават явно не са ходили много на училище.Сърбите са най-големия враг на България от Освобождението насам. Заради Македония БГ бе на страната на Германия през двете световни, и от там националните катастрофи и разпределението към болшевиките след 44-а. та и до ден днешен страдаме.
46
11
 
7
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Сърбите не си заголват газо пред всеки като БайГаньовците.
45
12
 
13
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Хубавото им е, че са куражлии и диви петли и както гърците, винаги са готови да се бият за националните си интереси - дали на фронта, дали в шумата, или на улицата, но драпат, докато могат. В това отношение ние само можем да им завиждаме. Нооо... и те, както и гърците са нации с компактен и съхранен генотип, за разлика от нас. Националният характер на българина е, че ... няма характер! Затова и единствената страна в света, която има интерес да ни има на картата, е Русия.
44
2
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Сърбите най-вероятно ще влезнат в НАТО. Нямат избор, защото увиснаха като прани ***. Руснаците не им вярват, защото ние докато им бяхме най-верният съюзник, сърбите въртяха опашката и с Америка, и с Китай, а плюеха по Нашия блок. После, като видяха що за съюзник е Америка, изведнъж запяха на струната на православието и славянството, но не мина номера.Мани ги, те винаги са гледали само на запад и ще преглътнат една задна прашка. Сега само се пудрят и пробват да видят дали НАТО ще ги помоли.
43
7
 
10
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Гърция от колко години е членка и върви уж ръка за ръка с хамериканите, при кипърския конфликт на кой на страната застанаха те- на турската. Кой направи така, че мюсюлманите да имат такъв глас и присъствие на Балканите -пак хамериканците , че дори да си зададеш въпроса, кой създаде Осама и измислените терористи , водещи джихад? Не е трудно да се сетиш нали?! Разбира се, правилен отговор, пак хамериканците... На всички хамерикано-гъзолизници ще кажа: "Довиждане , тръгнете си от тук!"
42
2
 
4
 
! Отговори
Крис преди 12 години
До 39 , говориш пълни глупости , същото нещо са си мислили и когато България става съюзник на Хитлер, че за първи път сме на страната на печаливш съюз... е историята си го показа... Не се заблуждавайте нато си гледат интереса и ги боли фара за нас , най-много да ни натикат в някой конфликт, където въобще не ни е мястото. Не ние имаме нужда от тях , а те от нас , това е факт. Ако нямаха нужда от нас , нямаше да сме там сега. За мен всичко свързано с хамериканците е пълна боза
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе как ще обичат сърбите НАТО - те никога няма да забравят това, което направиха "миролюбците" от Нато - затова са велик народ с чувство на гордост и достойнство. Ние затова сме пък отчайващо жалки
40
8
 
14
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Бг не трябва да се съгласява на членство на Сърбия, както в НАТо, така и в ЕС , докато сърбите не ни върнат злодейски заграбените Западни покрайнини!!Дойде време да им върнем за всички предателства и издевателства над Майка България!Долу сръбския враг!
39
5
 
17
 
! Отговори
ДО НАТО преди 12 години
Каква армия бе човече????? Ти в кои години живееш???Българска армия вече няма,има само някакви си там 20-30 хиляди полуграмотни ***,въоръжени с остаряло и ръждясало съветско оръжие от 60-те и 70-те години,с една фрегата втора ръка,която преди да замине за Либия беше поотремонтирана за всеки случай,3 хеликоптера и 5 самолета.Тези които служат в армията са там защото в техния край друга работа не могат да намерят.И това ли е армия?А къде е този просперитет на България,че аз не го виждам!!!!!
38
16
 
13
 
! Отговори
Белград преди 12 години
Пишете че сърбите били горди и се възхищавате. Не сърбите са ПРОСТИ!!! Ако имаха поне малко акъл щяха да свалят от власт онзи техен *** Милошевич още в началото на 90-те години. Нямаше да го има излищното репчене срещу запада,нямаше да я има конфронтацията в Косово. Сега част от сърбя все още щеше да е Косово и Черна Гора. Много по-добре щяха да са поставени сърбите и в световен мащаб. Но не хак да им е гордостта им.Превърнаха се в своеобразен анклав а не държава!