Започват арести на данъчни длъжници в Гърция

Присъда очаква дължащите над 75 000 евро
Обновена: 3 окт 2011 18:50 | 3 окт 2011 18:50, Елка Василева
19
Започват арести на данъчни длъжници в Гърция
Снимка: Reuters

Правителството в Атина започва операция "Белезници", в рамките на която смята да приложи разпоредбите в закона, предвиждащи затвор до 20 години за данъчните длъжници, съобщава в. "Имерисия".

Операцията е предприета под натиска на "тройката" – представителите на кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които водят разговори в Атина във връзка с отпускането на следващия транш за Гърция в размер на 8 млрд. евро за справяне на страната с кризата. Експертите на трите институции настояват за по-ефикасна борба с данъчните длъжници.

Още по темата

В следващите дни се очаква да бъде издадена прокурорска заповед, за да може да бъде задействана процедурата за осъждане на данъчни длъжници по бързата процедура.

Присъди ще бъдат издадени на онези, които имат задължения към държавата, надхвърлящи 75 000 евро, както и за онези с просрочени задължения над 150 000 евро.

Лекари оглавяват списъка на големите длъжници в Гърция. Някои от тях са започнали да се издължават и да плащат наложените им глоби. Сред длъжниците са били открити шестима лекари, декларирали за последните четири години доходи от 6,2 млн. евро, а в банковите им сметки били намерени скрити още 11 млн. евро.

Списъкът се допълва от астролог с банкови влогове от над 4 млн. евро, недекларирал и едно евро пред данъчните, фризьор с влогове от 1,5 млн. евро, строителна фирма, чиито собственици държали на влогове в банки 16 млн. евро, както и един супермаркет с влогове от над 35 млн. евро, чийто собственик не е в състояние да докаже произхода им.

В списъка на длъжниците има още туристическа фирма, която осигурявала луксозни вили по цяла Гърция срещу наеми от 15 до 30 хиляди евро на седмица, без да декларира никакви доходи, като парите минавали през Лондон и след това се връщали обратно в страната под формата на приходи от чужбина, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 12 години
abe nikvi kinti da ne im davat 6te gi e.. u vizantiicite marzelivi kato sa im bogati frizjorite kakto kazva toia *** nomer 12 neka se podstrigvat i da go duhat tia sa papla4 praznoglava po zle i ot evreite sa.Hi4 ne gi zalete
18
0
 
2
 
! Отговори
Ергатис преди 12 години
Работих до скоро в Гърция и познавам лично много богати гърци , дори 1 милиардер в евро.99% съм сигурен че не декларират нищо и не плащат данъци защото са невероятно стиснати.Но пък и не виждам как ще измъкнат и 1 евро от тях , всичко това ще остане само на хартия.Нали и тук уж щяха да бутат или конфискуват митничарски селища , да ги разследват за произхода на парите???
17
0
 
7
 
! Отговори
до Пропаганда-а-а-а преди 12 години
Ти добре ли си бе човек каква пропаганда на държавата...Гърция не е пред фалит,тя е фалирала и е въпрос на време да се обяви...няма спасение за тях.Аз съм на 17000км от България и тук само за това говорят,Гърция,Италия,Испания,Португалия,Ирландия,САЩ-или и тук има пропаганда...А затова дали "македонците" ни обичат можем много да поспорим-мразят ни и в дъното на червата си,така са им промити мозъците-не нашите промиват повярвай
16
0
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ще ми се да...вярвам,че заборчлелите с...милиони гърци,ще си стоят мирно и кротко на домашните си...адреси в Гърция да ги арестуват и няма да...духнат,да си харчат милионите на Кайманите;ха...дано,надали.
15
2
 
15
 
! Отговори
Антигерб преди 12 години
А У НАС КОГА ???
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе странен тип си ти ... хем грък, хем постоянно виси с български сайтове и пише на български.Аз да не би да говоря гръцки?
13
1
 
17
 
! Отговори
И В БГ ДОСТА ИМА преди 12 години
Какво ще ги правим ние нашите длъжници...Как така нито едно правителсто неможе да си събере дължимото от такива забогатели, например като Рашков, Ковачки и много други. Какво правим по въпроса, няма справедливост, защото ако дължа на държавата 100 лев. няма да ме оставят на мира но щом дължищ милиони нищо нити правят, дажеще ти потупват по рамото и ти казват браво.
12
15
 
9
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
TE SAMO FRIZIORITE V ELLADA....MOGAT DA KUPQT CQLA BALGARIQ....
11
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция - *** дума.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А добро утро на правителството на Гърция.То и момата се сеща като я щипят...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NA6ITE KOMUNISTI NALI SAMO SI KRADAT--NE SA DLAJNI NI6TO
8
11
 
23
 
! Отговори
Пропаганда-а-а-а преди 12 години
Невъзмоно е гърците да станат толкова зле като нас. Така, че не вярвайте на държавната ни пропаганда, така както е лъжа и измама, че македонците ни мразят и арестуват българи в Македония. Пропагандата от времето на "развития социализъм" и най-вече от "недоразвития" такъв си продължава с пълна сила в нашата "Мила Родина"...
7
5
 
19
 
! Отговори
прости хора преди 12 години
Те затова стигнаха дъното, щото са много прибрани. Ние ги следваме плътно. Залудо кради, залудо не стой!
6
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престанете моля да пишете за проблемите на Гърция, защото нашите са предостатъчни! Гърците си живеят много по-добре от нас! Проблемите са при нас сега и тук!
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А мазният *** Киро?Седем години и нито ЕДНА данъчна декларация!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четете,Тройката ги заставя!От тия 30 000 дето ще уволняват,22 000 са за пенсия,но лапат парички!
3
1
 
36
 
! Отговори
Турчев преди 12 години
Ами за какви задължения тук какво правим с Ковачки? После даже се съмнявам че на саме съда му са се извинили.
2
6
 
33
 
! Отговори
. преди 12 години
Абе и там са като тука - сетила се Мара да се побара. Те тия задължения не са за един ден натрупани, ама чак сега се сетили, като опря ножа до кокала...
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква полицейщина,а?!Хората знаят какво искат високи заплати и високи пенсии-високи данъци,а който не плаща в кауша!Смятайте там, царчетата в България нямаше да излязат там от затвора!