Македонци: "За нас Европа е България, тук ни харесва"

Скопие пък се пита как да спре надпреварата за българско гражданство
Обновена: 26 дек 2011 13:54 | 26 дек 2011 09:57, Елка Василева
255
Македонци: "За нас Европа е България, тук ни харесва"
Снимка: Архив Булфото

Македония няма нито статистика колко македонци са се декларирали като българи, нито стратегия как да бъде спряна надпреварата за българско гражданство. Това пише македонският “Утрински вестник” в материал от поредицата за процеса, при който десетки хиляди души от Македония придобиват българско гражданство.

От външното министерство в Скопие уверяват, че следят ситуацията, но не могат да попречат на огромния интерес за придобиване на българско гражданство.

“Анализират се мотивите за масовите молби за гражданство на други държави. Конкретно за българското гражданство мотивите са от икономическо-социален характер, но нямаме механизми да установим точния брой на хората, които са взели или са в процес на получаване на двойно гражданство. Това е решение на всеки отделен гражданин”, каза Борче Стамов, говорител на министерството.

Още по темата

За по-малко от месец броят на македонците с български паспорт се е повишил от 35 808 на 42 372 души.

Най-голям беше напливът за българско гражданство в периода 2003-2008 г., в годините непосредствено преди влизането на България в ЕС.

През последните години кандидатите за гражданство са намалели двойно, но почти двойно нарастват и онези, които са придобили гражданство.

От 2014 г. за българите няма да имам никакви ограничения за работа във всички страни от ЕС. Предполага се, че точно това е причината за огромния интерес от страна на македонците към българското гражданство, особено откакто се заговори, че е възможно да бъдат върнати визите за македонските граждани, пише още “Утрински вестник”.

Случайно или не, македонците за разлика от останалите имат повече късмет и само за година получават българско гражданство. Най-много са кандидатите от Източна Македония, от районите, близо до българската граница.

Един от тях е Ане Арсов от Щип. “Чаках 12 месеца и ето – на 13-ия вече съм на опашката за указа на вицепрезидента Ангел Марин, с който официално съм обявен за български гражданин”, се радва 34-годишният Арсов, който работи във фризьорски салон в Щип. Готов е да прави същото и в София или “нещо по-добро”.

Заедно с него на опашката пред Министерството на правосъдието в София чака и неговият съгражданин 30-годишният Перо Несторов, който по професия е сервитьор. Перо вече е работил в България, на морето, в Златни пясъци. Сега иска да работи в София или в кафенетата и ресторантите по морския бряг като български гражданин.

“За нас Европа е България, не искаме да ходим в други страни от ЕС, тук ни харесва. Важното е да има работа”, казват и Ане, и Перо, пише “Утрински вестник”.

Двамата обясняват, че не им е било трудно да си подготвят необходимите документи за българско гражданство, нито са имали проблеми с българските власти. Заявяват, че имат български корени – така са се представили в съответните документи в правосъдното министерство. Според тях още много техни съграждани от Щип искат да вземат българско гражданство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До LjupcoТака е, на запад сте спрямо нас, в дивия запад. За съжаление географската ориентация не ви дава много предимство.
255
0
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
До БАЙ КАЛЮБългария наистина търпи националните катастрофи заради Македония и борбата за обединение. Но за това македонците не са виновни още повече пък биха могли да се нарекат ***. Вината е на неграмотните български политици. Бих ти препоръчал да прелистиш историята и културата на България от последния век и половина, за да видиш колко са македонците допринесли за България, но се съмнявам, че си на достатъчно интелигентно ниво, за да има полза от това упражнение.
254
1
 
1
 
! Отговори
лерин преди 10 години
България и Македония требжа да се обединят ж една държава,защото сме един народ!
253
6
 
3
 
! Отговори
БАЙ КАЛЮ преди 10 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ *** СА МАКЕДОНЦИТЕ,ЗАРАДИ ТЯХ ТЪРПИМ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ СТИГА С ТАЯ МАКЕДОНИЯ !
252
0
 
8
 
! Отговори
vardarsko slunce преди 11 години
naprotiv bratya bulgari.ako tryabva na vsichki shte dadem grazhdanstvo,no posle nyama vrushtane nazad.taka shte pokazhem na sveta i oficialno s dokumenti,che naselenieto v republika makedonia e s bulgarski harakter i bulgaria ima pulnoto pravo da pretendira za teritoriyata i naselenieto kato svoi.neka te si mislyat ,che sa izmamili durzhavata.losho vpechatlenie pravyat durzhavnite sluzhiteli,koito iskat podkup.tova tryabva da se spre nezabavno!!
251
1
 
1
 
! Отговори
Тодор Александров преди 12 години
Не е точна информацията че македонците получават бълг. гражданство за 1 година.Чака се по 4-5 години,това е истината.За 1 година получават гражданство онези които хвърлят в джобовете на корумбираните бълг служебни лица по стотици и хиляди евра-просто са под уцена.Ако си твърд и не даваш пари на мошенници по институциите ще чакаш с години!!!Джабе ти се декларациите за български происход!!!Бълг држ власти ги интересуват само парите от македонците,а не некакво патриотарство
250
0
 
4
 
! Отговори
ехоо преди 12 години
Крайно време е да излязат на яве декларациите които "мекедонците" подписват, декларират, че са Българи и да ги принудим да признаят, че половината са Българи, другите балкански ***!
249
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рано или късно ще видят откъде изгрява слънцето братята българи от поробена Македония и пак ще запеят забранената там песен "Изгрей зора на сЛободата"!
248
9
 
3
 
! Отговори
капутко преди 12 години
МАКЯТИ У ТРЪН...М,Ъ,КЕДОНЦИТЕ ***....
247
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакво ГраЖдансТВО за ТЕХ!!!!
246
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
до 211 МОЖЕ И ДА СМЕ ДИВО ПЛЕМЕ А МОЖЕ И ДА НЕ СМЕ! А ТИ КАКЪВ СИ? НАЙ ВЕРОЯТНО Е ДА СИ МНОГО НЕОБРАЗОВАН И НЕЗНАЕЩ!
245
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както е тръгнало в Македония ще останат само албанци. А тези, които се правят на големите националисти, първо си взимат българското гражданство, а после започват да плюят по България от новите си местожителства я в София, я в Пловдив и т.н..
244
6
 
5
 
! Отговори
от Перина преди 12 години
Сметайте и 300 хиляди македонци от Пиринско които имат български паспорт.Колко сте жалки глупави политикани.
243
2
 
18
 
! Отговори
lpp преди 12 години
Полдяха тези във министерство на правосъдието.За кво им давате паспорти на тези *** а ????? На интервюто за гражданство само вените неса си срязали за да докажат колко големи ''Българи''са като излезат от там ни псуват и нас и държавата ни.Колкото и да е лоша България си е все още наша на тези които са родени тук. Спрете да давате паспорти на тези *** нека да си стоят в Велика Македония.Писна ми от по големи Българи от мене айде моля!!!!
242
3
 
25
 
! Отговори
дедо коледа преди 12 години
подарък към пасоша и по един Бугарски курац за србоманците и античките
241
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
....и црногорски имам ама то не беше бесплатен .....
240
18
 
27
 
! Отговори
и јас имам ваш пасош преди 12 години
....и пак на курац да ве натакнам .......
239
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ааа, без тия - макетата да си стоят там на Охридското езеро! къде им харесва, не е техен проблем.
238
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
македонците, усташи ли са , или не!
237
8
 
12
 
! Отговори
ТАКА Е ГЕРО 241... преди 12 години
ТРАКИЯ Е ЧАСТ ОТ МАКЕДОНИЯ....КАК ДА ГИ РАЗДЕЛИШ....?Македония се дели на 4..:сръбска част---днешна Македониягръцка част---беломорска Тракиятурска част---най-източните части на Беломорска Тракиябългарска част--пиринска МакедонияИЗХОДА Е ЕДИН:ВСИЧКИ ЗАЕДНО В ЕС-----ВСИЧКИ ЗА ЕДИННИ БАЛКАНИ ,БЕЗ ГРАНИЦИ!"Сеперетизма" е смърт и .....НЕПРЕКЪСНАТИ ВОЙНИ ОТ КОИТО НИКОЙ НЯМА ПОЛЗА....!!!!!!!!!!!!!.