Пред фалит ли е Сърбия?

Сръбската икономика е в критично състояние
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 13:30, Елка Василева
195
Пред фалит ли е Сърбия?
Сградата на Скупщината в Белград. Снимка: архив, Reuters

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана, пише Дойче веле. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлен и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.


И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
8
 
! Отговори
СЪРБИЯ ЩЕ ФАЛИРА! преди 11 години
ЮЖНИТЕ ЧАСТИ НА СЪРБИЯ , ЩЕ МИНАТ КЪМ КОСОВО---ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО!КРАЙ-НА ВЕЛИКОДЪРЖАВНИЯ ШОВИНИЗЪМ НА СЪРБИЯ И РУСКОТО ВЛИЯНИЕ НА БАЛКАНИТЕ!ВРЕМЕ Е ЗА ТОТАЛНА РАВНОСМЕТКА И ПРОМЯНА НА БАЛКАНИТЕ!БИВША ЮГОСЛАВИЯ ---БЕШЕ ПРОДУКТ НА МОСКОВСКИЯ СОЦ-СТРОЙ И ВЛИЯНИЕ!СОЦА ---УМРЯ....ЗАЛЯЗВА И СЪРБИЯ!!!
128
0
 
6
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Македония трябва да помогне на "братска" Сърбия а не да арчат луди пари за паметници на "своите" герои от цял свят,че даже и от цялата галактика,макар че трябва честно да признаем че Млечният път си е чисто македонски,знаете ли колко македонско мляко ората са изсипали за да го направят?Ама са се примирили защото "млечен" и "македонски" са все с буквата "М",а тя си е чисто македонска.Аферим за скромността им:)))))))))))))
127
1
 
4
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 138Първо,"железният" диктатор Тито е етнически хърватин а хърватите мразят сърбите.Тито даде автономия на Косово,той поощряваше албанците да се заселват на тази територия!!!Второ,югославската "диктатура" пускаше всички желаещи югославяни да работят на запад и така те носеха за държавата си милиарди марки!!!Трето,наистина Тито потушаваше разногласията с всички средства,но ги потушаваше хърватин а не сърбин.Четвърто,наистина Югославия беше изкуственно държавно образование,натрапено от запад
126
6
 
5
 
! Отговори
До 130 преди 11 години
Голям си разбирач, ама нещо си се объркал. В БГ не може да направиш нищо ако не нахраниш поне 100 човека от администрацията и политиката. Системата така е направена, че няма мърдане. Познавам хора които доидоха от САЩ, Канада и ЕС след 30 г. емиграция. Дойдоха с готовите пари и илюзията, че ще направят нещо, бизнес и ще печелят а покрай тях и държавата и хората. Повечето си заминаха, окрадени и омерзени от родната действителност. За това и у нас "инвестират" само мошеници,в сговор с политиците.
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Югославия беше "Тюрмата на народите" хората там не желаеха да живеят под сръбски ботуш. Не искаха сърбите да певт и да пият по кафаните а другите да ги хранят. Единна Югославия е държеше диктатурата и желязната ръка на сръбските служби. Който иска да провери какво значи Голи оток. На всичко от горе сърбите бяха решили да направят от всички народи на Югославия сърби. В момента в който рухна основния пазите на това недоразумение Югославия, СССР и се разпаднаха. Единни били, смях, смях ...
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали САЩ и НАТО им обещаваха светло бъдеще...а колко силна и единна беше Югославия!
123
1
 
1
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
На Балканите всички сме на едно и също положение , дори и гърците здраво ни гонят. То и около Балканите е също , май целия свят е фалирал.
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Srbite sa 100 godini nazad gorkite.Amerikancite ne proshtavat...
121
4
 
6
 
! Отговори
реалист до 130 преди 11 години
Абе кое е в нашите ръце - знаеш ли, че малкия и средния бизнес умират под натиска на монополите и данъчното и осигурително бреме, че не може да си намериш втора работа, дори и да искаш да изкарваш повече, а младите не могат да си намерят работа въобще в държавата. В бюрата по труда е пълно с млади хора. Какво да правим - освен да крадем друго не виждам в тая държава. Това е заблудата на системата - да си мислиш, че имаш избор, но ти го нямаш, ти вече си роб!
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Балканския манталитет е правителството краде а народа спестява.
119
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте хленчили, а се вземете в ръце!Никой не дава нищо на готово (освен БСП по време на избори и то ако си ром).За умните и предприемчивите в България има доста перспективи.Просто спрете да хленчите и разберете,че вашето бъдеще е във ваши ръце!А иначе ако погледнете фактите в целият балкански регион сме на един хал (освен Гърция, която е все още по-добре).
118
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абре всичките са пред фалит и са изолирани от света някои и т.н. па всичките са по-добре от нас... Ква е тая работа ?
117
12
 
20
 
! Отговори
Чародей Мъдев преди 11 години
Сърбия е изолирана държава от цивилизования свят,повече от нормално е да е зле
116
14
 
25
 
! Отговори
Босилеград преди 11 години
Дано да се затрие тази *** *** държава!
115
13
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.da sa jivi i zdravi v bg gi sanuvame tiq 400evro zaplata,i tova ako za tqx e padenie za nas kvo e apokalipsis li 4e srednata zaplata e napolovina kolkoto tqxnata
114
4
 
6
 
! Отговори
119 преди 11 години
Именно такива като теб останаха в тази държава,много му се яде ама не му се работи.Аз също съм я чел тази идеология дето ти я изповядваш.Работил съм дълги години на две работи и сега благодаря на бога добре съм и не съм близо то такива като теб.
113
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До 119Предстви си, работя за себе си и съм съвсем наясно. Наясно съм и с квалификацията на персонала и много се дразня от марди, който нищо не умеят, нищо не знаят, мързи ги да мислят, но имат претенции.
112
3
 
9
 
! Отговори
до ОПТИМИСТА преди 11 години
не е 149, 152 евро е, а в уикипедия я дават 158 евро, а човека който опонира даваше 400 като СРЕДНА заплата в Сърбия, докато ние говорим за минимална. Нормално е да бъркаш, вие герберастите всичко така правите, объркано!
111
2
 
10
 
! Отговори
кОЙЧО преди 11 години
Другарите от мама БКП и децата им БСП, ГЕРБ, СДС, ДПС ни пазят АМИН и царя ни пази АМИН пазят ни да се обеденим и да заживеем добре АМИН, че ако заживеем добре ще им *** мамата до 10то коляно
110
0
 
1
 
! Отговори
26 преди 11 години
Този ник да си го смениш.Как може да си толкова *** и да си викаш проф. не те ли е срам? Виж колко глупости си изръсил.