Македония заличава думата "български" на старинни фрески и икони!

Божидар Димитров настоява да не се променя етническия характер на църквите
31 окт 2012 20:40, Елка Василева
586
Македония заличава думата "български" на старинни фрески и икони!
В манастира "Св. Наум" на брега на Охридското езеро има ктиторски портрет на цар Борис І - фреска от 1806 г., която днес е с избодени очи. Снимка: архив, Булфото

Македонските власти освен всеизвестните кражби на история извършват и други по-малко известни и на нашата общественост престъпления спрямо международните практики в областта на културно-историческото наследство, алармира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В писмо до медиите той привежда конкретни примери от действителността в Македония.

„Първо – при реставрация на старинни фрески и икони в древни храмове и манастири те старателно изтриват етнонима „български”, заменяйки го в най-добрия случай с термина „славянски”. Така е постъпено в църквата „Св. Неделя” в Битоля, „Св. Пантелеймон” във Велес, „Св. Йоаким Осоговски” в Крива Паланка на иконите на „Св. Кирил и Методий”, наречени в оригиналния си вид „български просветители”.

Още по темата

В манастира „Св. Богородица” в Кичево надписа на ктитора „Св. Борис цар български” е изтрит, а аналогичен надпис в Дебърския манастир е заменен с надпис „Св. цар Стефан Дечански” /т.е. с името на един от сръбските крале/.

От църквата „Св. Димитър” в Скопие е свален и захвърлен ктиторския надпис „Построена от българите в Скопие през 1864 г.” /сега надписът е в НИМ/.

Аналогични надписи са строшени и изхвърлени от църкви в Прилеп, Битоля.

Като се има предвид, че ЮНЕСКО забранява реставрационни намеси в паметници, които променят етническия им характер, е осъдителна и практиката да се подменят старобългарските надписи по фреските с надписи на съвременния македонски език, създаден през 1944 г. Целта очевидно е да се внуши, че този език съществува от ХІІІ-ХІV век. Така е постъпено при реставрацията на фреските в църквата „Св. Георги” в Ресен.

И всичко това е станало в последните десетина години, а не в далечното минало“, посочва директорът на НИМ.

Божидар Димитров заявява, че разполага със снимки на всички цитирани случаи от началото на 90-те години на ХХ век, когато тези надписи все още са съществували в оригиналния си вид.

Директорът на НИМ бие тревога и за това, че „продължава унищожаването на и без това полуразрушените български военни гробища, което е жестоко престъпление по Женевската конвенция за водене на война, подписана през 1996 г. и от Македония. Освен, че не позволяват възстановяването им, македонските власти разпространяват слухове, че българските войници са погребани с много злато и така стимулират иманярите да разкопават и унищожават и без това малкото останали гробове и паметници“.

Божидар Димитров заявява, че твърдо подкрепя изявленията на президента Росен Плевнелиев и  на външния министър Николай Младенов по отношение на резервите, които имат към еврочленството на Македония в Европейския съюз.

Между условията, които трябва да постави нашата страна, несъмнено трябва да стоят и възстановяването на надписите, указващи етническия характер на църквите и манастирите и българските военни гробища и паметници, заключава Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТУРКИЯ МОЕ ДА НИ Е МНОО ПОЛЕЗНА АКО СЕ РАЗКАРА ЕРДОАН И ОНАЯ *** ДАВУТОГЛУ...ИЛИ АРМИЯТА ПА ДА НАПРАИ ПРЕВРАТ ШО БЕЗ АРМИЯТА НЕМА СВЕТСКА ТУРКИЯ...ПУУЛНО Е С АНАДОЛСКИ ПРОСТАЦИ...!
350
1
 
0
 
! Отговори
9667 преди 11 години
431 - Не ми харесва да си призная, но си е така - едно огромно село! Знаеш ли, че всяка година в Истанбул емигрират близо половин милион души от югоизточен Анадол, от села и паланки, и вместо да се адаптират към града, те го преструктурират според тяхното си разбиране за град?
349
0
 
1
 
! Отговори
до 428 преди 11 години
Не само лорда още *** еврейски лижете да не забравяме че едно от седалищата на синедриона е било Истамбул!
348
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ястребе, как се изписват тюрки и турци на турски? А името на държавата не е ли нещо като 'Славяния', ако се прилагаше за славянски езици/народи? Или Латиния, или Немция? Селджуците са били селджуци, а османлиите - османлии. Едва след 1930-40 г. започва да се говори османски турци, селджушки турци, български турци и т.н. Всичко това идва от идеята да се създаде едно-национална държава, за да няма повече разпад. Затова и кюрдския проблем.
347
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Не обичам Истанбул - дава ми главоболие! Кога имам работа там, хващам самолета сутрин..."....СЪШТОТО ПРАИМЕ И НИЕ ТОЯ ГРАД СИ ЗАГУБИ ФИЗИОНОМИЯТА И СЕ ОБЕЗЛИЧИ...!....МРЪЛЯВО СЕЛСКО ООГРОМНО СЕЛО...!
346
1
 
1
 
! Отговори
9667 преди 11 години
428 - Не мисля когато и да е да съм казал, или намекнал, че българите са ми врагове. Имам си приятели българи, имам си врагове турци! Какво да правиш - хора разни!
345
1
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Ястреб,Селджуците идват в Анадола от Централна Азия в края на 10 век, сеейки ужас и разруха във византийските провинции и в халифата на Абасидите. По произход са клан на българското тюркско племе огуз, населяващ северните брегове на Аралско море. През 10 век приемат исляма и мигрират на юг, водени от своя вожд Селджук ибн Дукак. Апогеят им настъпва по време на управлението на Малик Шах I (1072 1092) и с помощта на неговия везир Низам ал-Мюлк, иранец по произход и истински политически и военен гений.Още от самото основаване на своята империя селджуците силно се иранизират, приемат фарси за официален език!, а повечето висши управници са персийци!Отслабените селджукски държавици са завладени от османците през 15 век. Селджуците са смятани за преки предци на днешните обитатели на източна Турция, Азербайджан и Туркменистан и НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОСМАНЦИТЕ. Изпълняват важна роля в средновековната история, създавайки бариера между Европа и монголските орди на изток. Имат съществен принос в защитата на мюсюлманския свят от Кръстоносните походи на християните.
344
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ИМАШЕ ЕДИН *** ЛОРД ДИЗРАЕЛИ ТОИ НИ НАПРАИ ВРАГОВЕ...КАКТО И ДРУГИ ПРОСТАЦИ ЕВРЕИ И БУЛГАРИ ПРЕДАТЕЛИ...!...ТУРЧИНА Е ДИВ НО ВЕРЕН И Е КАТО КОН...!
343
0
 
4
 
! Отговори
до 424 преди 11 години
"Тирани, всуе се морите! Не се гаси туй, що не гасне! Лучата, що я днес гасите, тя на вулкан ще да порасне."
342
1
 
0
 
! Отговори
9667 преди 11 години
421 - Не обичам Истанбул - дава ми главоболие! Кога имам работа там, хващам самолета сутрин и се връщам вечер. Отбягвам да нощувам там. Разредителят ти за уискито е бил наистина интересен де! Предполагам, все още можеш да си го намериш, ако много настояваш за него! ;-))
341
0
 
5
 
! Отговори
MK преди 11 години
Аз не знам кога и дали изопщо ще спре тази манипулация в тези *** медии (Български и Македонски).Днес прочетох и Българските и Македонските и навякаде само глупости пишат и манипулират(чети плюят) обикновените хората и ги карат помежду си, по тоя и по други въпроси.Същото го прават и политиците(който както знаем не се вършат работата както трябва и в двете страни ) не знам коя и е целта и дали някои има профит в целата тази манипулация но мисля че хората трябва да не се подават на това нещo!!
340
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Един непросветен народ можеш излъга!Но просветен е трудно! "....БАСИ ПРОСВЕТЕНИЯ НАРОД...!
339
2
 
0
 
! Отговори
9667 преди 11 години
418 - Не искам да те разочаровам, но предпочитам източниците ми да не са нито български, нито турски. Така че, наблягам на информация, която не е само от един източник и ако е да речем свързано с България, авторът да не е българин или да не е турчин, ако става въпрос за Турция. Хората просто си губят обективността по такива теми. Достатъчно добре владея езици извън турския и българския, така че, мога да си го позволя тоя лукс!
338
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Османската имеприя е РЕЛИГИОЗНО, а не национално обединение, както и Източната Римска (Византия). Това, че историци са си присвоили правото да ги асоциират с гърци или турци нищо не означава. Българската империя също е включвала албанци, хървати, чехи, унгарци, румънци, гърци, но не е редно да ги наричаме хърватизирани българи, например. Така, че по отношение на съседите ти турци - замисли се дали ти не си кокошката, а не яйце, пренесено на грешно място :)
337
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЯСТРЕБШО ТИ ОТ ИСТАНБУЛ ЛИ СИ БЕ ПИЛЕ ВЕЗАНО ...ТАМ НИЕ ПРЕДИ ЯДИМЕ РИБА ЧОРБАЛЯЦИ МУСАКА БАКЛАВА...*** ВЕЧЕ НЕ ИДВАМЕ ЧЕ СЕ УСРА ИСТАНБУЛ ...ПРЕДИ МИ АРЕСВАШЕ ПОВЕЧЕ...СА НЕ МОЕ ДА СРЕШНЕШ ЕДИН ОРИЖИНАЛЕ ТУРЧИН...САМО НЕКВИ *** ОТ БУЛГАРИЯ...И НАОКОЛО...ИСКАМ ЗАВЕДЕНИЕ ОТ ПРЕДИ 1950 Г...С ТРАДИЦИЯ И БЕЗ ПРОСТОТИИ...ХААХАХА...УИСКИ С ПИКНЯ...ЕСКЛУЗИВ...ХИИХИХИИ...ЗА ПРОСТИ БУЛГАРИ БИЗНЕСМЕНИ...ХИИХИХИХИ...!
336
0
 
2
 
! Отговори
до 413 преди 11 години
Един непросветен народ можеш излъга!Но просветен е трудно! а те форумите си имат смисъл ама си недорасъл още
335
2
 
0
 
! Отговори
9667 преди 11 години
416 - Пак го удари през просото! ;-)Ще се радвам ако можеш да ми обясниш как станало така, че българите говорят славянски език, когато езикът на хазарите е от тюркски произход, сходен с някои локални турски диалекти?
334
0
 
3
 
! Отговори
за дилемата ястребе преди 11 години
сами сме си я направили - едните са арабизирали, другите - славянизирали. тук няма спор за яйце или кокошка и кой от кого произлиза - а дали е правилно старите българи да се наричат турци (както е в турската история), след като те съществуват 1000 години преди това. не забравяй, че всяка монета има две страни - ето ти емпиричен въпрос: Говорещите Латински в Латинска Америка латинци ли са? Османците са били и в Тунис/Либия, но там не спорят кой как да се нарича, нали?
333
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТУРЧНИА МРЕ СЕ НАРИЧА ЯСТРЕБ ИЛИ СОКОЛ КАТО *** КИНГ...ЛЕЛЕ ЗАБЛУДО ЕФТИНА ...И КИЛО ОДИКУЛОН ШО СМААРДЪТ...КОМПЛЕКСИТЕ ИМ КАТО ЖАМИИТЕ ОГРОМНИ И БЕЗПОЛЕЗНИ...СЕ ИСКАТ НЕШТО И СЕ НЕДОВОЛНИ...!...ДОБРЕ ЧЕ ГИ ОБУХМЕ У ПАНТАЛОНИ И РИЗИ ЧЕ БЕА СЕ УУМРЕЛИ ГОРКИТЕ...!
332
1
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Ястребе и вие макета,Ернах (Ирник, Еренулуг, Реан, Ернах, Бел-Кермек, Хернах, Реан, Бал-ас) - 454 - 489 г. Най-младия син на Атила. Единствен продължил Царската династия Дуло. Върховен владетел на Идел, с лично владение Ак Бершуд (Източна България/Идел), към което, след смъртта на Денгизих присъединил, Кара Бершуд (Западна България/Идел), а до порастването на Аудан управлявал и Ел, Себер. След отделянето на Себер/Ел, през 463 год., Ернак, съхранявайки най-високата титла Кхан или Каган/Цар, Император/, обявил обединените Ак и Кара Бершуд/Барсил, с присъединеното към него Предкавказие Ескел, където се установил Онгъла, за Булгарско кханство. Самия той обяснил това така: Аз обявих своята част от Царството Идел за Булгарско кханство заради това, че нашите загубили единството си и преунили (от това) хора да не забравят името на своите бащи и дядовци. Великото име - ***! (това е Старата Велика България, възстановена от Кубрат). В легендите често го наричат Маджар/саможертвен (аз-маджари - крайна религиозна секта) - заради това, че не започнал братоубийственна война с булгарите-себерци, от Ел/Себер, за възстановяване единството на Царството, макар и да мечтаел за това единство. Отгледал и възпитал сина на Елак - Чалап-бий и по-късно го пуснал да оглави Ел, така както бил решил Кинеша след смъртта на Атила. Името на Ернаховата съпруга е известно като Аспеведа - предвождаща", явно на кон (аспа), Воа, предкавказка царица, вдовица Воа. След смъртта на Ернах и преминаване на върховната титла в първородния внук на Атила, Аудан, титлата на синовете на Ернах или предкавказкия владетел, от Кхан, става Бал Тавр или слято Балтавар и е такава до Кубрат, който си връща втората титла Кхан и после върховната Кавкхан. От родословието на този Ернах произлизат Курбат и Аспарух. Булгарската държава Идел по времето на Кхан Курбат се възтановява под народностното си име Стара Велика България. След подялбата и между тримата му родни сина и хазарското коляно на рода Ернах, се появява нашата днешна Дунавска България. От неговите внуци Ашина и Истеми произлиза и Турийската династия, създали първия и Втория Турийски Каганат, разделен на Източна и западна Турия. Заб. Тюркутите или тюрките се появявят като явление от времето на Чингиз Хан и този етноним произлиза от задълженията на неговото племе, които били тюркути пазачи на границата с Тунгусите.)