Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост

Скопие "почервенява" от албански знамена
Обновена: 22 ное 2012 16:47 | 21 ное 2012 18:48, Елка Василева
169
Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост
Скопие ще бъде покрито с албански знамена. Снимка: архив, Reuters

По повод 100-годишнината на независимостта на албанската държава столицата Тирана подготвя за 28 ноември гигантска 4-тонна торта, предаде македонската агенция МИА.

За „историческата“ торта е създадена специална комисия, която съобщи, че заедно с тортата ще бъдат приготвени и 7 милиона вилички – символично по една за всички албанци на Балканите, така че те заедно да отбележат празника.

Тортата ще бъде украсена с албанските национални символи, в средата ще е изобразен орел в червен и черен цвят, ще има и маслинови клонки, символ на мира.

За направата на тортата доброволно ще работят сладкарски работници. Ако се продаде, тя ще струва 3,6 милиона леки  (около 25 600 евро).

Още по темата

Тази инициатива се сторила интересна на премиера Сали Бериша, който на заседание на правителството поискал от местната власт в Тирана да намери подходящо място на площад „Скендербег“, където да бъде изложена тортата.

Освен тортата, която ще заема 400 квадратни метра, правителството ще заколи за курбан хиляда овце и още толкова агнета, като печеното месо ще бъде раздадено на „всички албанци в Албания и тези от албанските земи“, които заедно ще отпразнуват големия ден.

В деня на 100-годишнината на независимостта на Албания пък Скопие ще бъде покрито със знамена на Албания и ще бъде оцветено в червено-черно, съобщиха от неправителствената организация „Разбуди се“, предаде агенция Макфакс.

Стотици албански знамена ще бъдат подарени на албанците, които да ги издигнат на видни места като балкони, дворове, къщи, магазини.

„Изразяваме почит към високото национално самосъзнание на всички, които без да се двоумят, се присъединиха към нашата инициатива, за да направим Скопие червено в духа на най-големия албански национален празник. Така Скопие ще изпрати най-топъл поздрав на Валона и Тирана“, заяви Теута Златку от „Разбуди се“.

Миналата седмица една от партиите на албанците в Македония Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ започна акция за издигане на знамена в общините, в които албанците са мнозинство. Лидерът на партията Али Ахмети повлече крак в района на град Кичево. На 30-метров пилон в частна нива беше издигнато 6-метрово албанско знаме. Така беше заобиколен законът, съгласно който пред официална институция задължително трябва да има поставено и държавното знаме.

В столицата на Косово Прищина в понеделник бе издигнато 12-метрово албанско знаме, предаде изданието Preportr. Коприненият флаг бе издигнат вместо косовското знаме на един от главните входове към южната част на Прищина. Албанското и косовското знаме бяха поставени на правителствени, обществени и частни сгради. Знамената могат да се видят и на автомобили и на коли на градския транспорт в Прищина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
А Македония си е наша! - казва Албания. Бугария я оставяме на турция, но с тези азиати имаме друг проблем. Те са прости, тяхния ислям е чип, за анадолци ислям, албанеца е европеец и има друг Алах и друг Пророк - арийци. С турция ще се разправиме свирепо, с нас е мишцата на изсраеля, тя пресметна че турция вече й е излишна, и тогава ние ще освободим и България. Велика Албания, България и Кюрдистан ще бъдат Новия свят. Да вдигнем гордо албанския Меч, с нас е изсраел!
123
2
 
6
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ДО 150:ТЕЗИ ЗЕМИ НЕ СА НИТО ХРИСТИЯНСКИ НИТО МОХАМЕДАНСКИ....... ТЕ СА НАШИ ТРАКИЙСКИ А НИЕ ТРАКИЙЦИТЕ НЕ СМЕ НИТО ХРИСТИЯНИ НИТО МОХАМЕДАНИ А ТИ ГНУСНО ЕВРЕИСКО ИЗЧАДИЕ ВНИМАВАЙ КАК ГОВОРИШ ЗА ТРАКИЙСКИЯ РОД ЧЕ ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО....... ТИ ГНУСЕН *** НЕ СИ ДОСТОЕН ДА ГОВОРИШ ЗА ВЕЛИКАТА ТРАКИЙСКА РАСА ОПИТАТЕ ЛИ ДА НИ НАПАДНЕТЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ПРЕМАЗАНИ ЗАЩОТО СМЕ ПО ВЕЛИКИ.... А ВИЕ СТЕ *** СБИРЩИНА НАРЕЧЕНА ЕВРЕИ.......
122
1
 
1
 
! Отговори
От Дневнк-16:59ч преди 11 години
Огромно албанско знаме поставно е на ново изградена станбена зграда во близина на опшштинската зграда во Дебар. Знамето со должина од 100 метри и висина од 25 метри поставено е денеска во рамките на одбележуваето на 100 годишнината од независноста на Албаниа и Денот на албанското знаме. Речиси на секоа куа и стан каде живее албанско семество се веат албански знамиа, на влезот во градот поставени се пароли 100 години независност. Со албански знамиа накитен е и плоштадот, како и гла
121
7
 
10
 
! Отговори
Помак ултрас преди 11 години
Албанците - наши истински приятели, доказали се във времето.
120
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смърт за мръсните шиптери, където опорочиха християните и християнските земи! Никаква толерантност към тях! Хубав шиптер е умрелия шиптер!!!!
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО ТРАКИЕЦ - ДА МИ ПРЪДНЕШ НА СЛАВЯНСКИЯ *** ДАНО - ***!
118
3
 
8
 
! Отговори
Нарйя преди 11 години
македонците да се наврат в албанските *** и албанците да се наврат в сръбските *** и да продължат да търсият най-големият ...
117
5
 
9
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ПСИХИЧЕН ПРОБЛЕМ ИМАШ ТИ ПСЕ СЛАВЯНСКО ГНУСНО....... МРЪСЕН ЕВРЕИСКИ ***.......
116
4
 
7
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ДО 143:НЕ ПОЗНА ***...... ТЕЗИ ЗЕМИ СА НАШИ-ТРАКИЙСКИ НЕ СА НИТО МОХАМЕДАНСКИ НИТО ХРИСТИЯНСКИ..... ТЕ СА ТРАКИЙСКИ
115
9
 
8
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
АКО АЛБАНЦИТЕ ОТ КОСОВО СЕ ВЪРНАТ КЪМ ДРЕВНАТА НИ ТРАКИЙСКА РЕЛИГИЯ ОТНОВО ДА ПОВЯРВАТ В ДРЕВНИТЕ ТРАКИЙСКИ БОГОВЕ НЯМА ДА ИМАТ ГРЕШКА...... ЩЕ СТАНАТ НЕПОБЕДИМИ КАТО ДЕДИТЕ СИ ДРЕВНИТЕ ДАРДАНИ(ТРАКО-ИЛИРИТЕ) ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ЗАПОЧНЕ ОСЪЗНАВАНЕТО НА ВСИЧКИ ТРАКИЙСКИ НАРОДИ НА БАЛКАНИТЕ(БЪЛГАРИ,АЛБАНЦИ И РУМЪНЦИ) ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ТРАКИЙСКАТА СИ РЕЛИГИЯ... НИЕ НЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ,МОХАМЕДАНИ ИЛИ КАКВИТО И ДА Е ТАМ... НИЕ СМЕ ТРАКИЙЦИ И СИ ИМАМЕ СОБСТВЕНИ БОГОВЕ!!!! ТРАКИЙСКАТА ИДЕЯ Е ЖИВА!!
114
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 11 години
do osmanlii4eto vashi bili tea zemi ama sega sa nashi i takiva shte si ostanat- HRISTIANSKI
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпрос : По какво си приличат македонците и палестинците.
112
5
 
8
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА СРАВНЯВАТЕ ТРАКИЙСКИ ВОИНИ(АЛБАНЦИТЕ) С ЕВРЕИСКИТЕ ***....... ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ АКО ПОСРАЕЛ ПОСМЕЕ ДА НАПАДНЕ АЛБАНИЯ,КОСОВО ИЛИ КОЯТО И ДА Е СТРАНА С ТРАКИЙСКО НАСЕЛЕНИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ОТ ПОСРАЕЛ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО...... ЛИЧНО ЩЕ СЕ ЗАЕМА ДА СИ ПЛАТЯТ.... ТРАКИЙСКАТА НАЦИЯ Е ГОЛЯМА И МОГЪЩА(ВИША РАСА) А ГНУСНИТЕ ЕВРЕИ ОТ ПОСРАЕЛ ДА СИ СЕ ДУМКАТ ТАМ С ТЯХНИТЕ ПРИМИТИВНИ БРАТЯ АРАБЕЛИТЕ И ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С НАС ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ СЛУЧИ СЛУЧКА ХАХАХАХАХА
111
6
 
10
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
БРАВО БРАТЯ ИЛИРИ!!!! ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА.... АЛБАНЦИТЕ НЕ СА МОХАМЕДАНИ ТЕ СА АЛБАНИСТИ ПОДДЪРЖАЩИ ТРАКИЙСКАТА ИДЕЯ НА БАЛКАНИТЕ!!! БРАВО НА ТЯХ АЗ МНОГО СЕ РАДВАМ ЗА ТЯХ И ГИ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ГОДИШНИНАТА ИМ.... И ГЛЕДАМ ТУКА НЯКВО ЕВРЕИСКО *** ПАК Е ПИСАЛО ЧЕ АКО ИЗРАЕЛЦИТЕ МИНЕЛИ ТАМ КВО ЩЕ СТАНЕЛО ХАХАХ ЩЕ СТАНЕ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ НЯКОЛКО ЕВРЕИСКИ ПОДЧОВЕКА Е ТОВА ЩЕ СТАНЕ...... ЕВРЕИСКИТЕ *** НЕМОГАТ ДА СЕ МЕРЯТ С РОДА ТРАКИЙСКИ НА БАЛКАНИТЕ...
110
1
 
12
 
! Отговори
а преди 11 години
Ще бъде голям цирк в Скопие, но макетата напълно си го заслужават.
109
2
 
22
 
! Отговори
записвайте си! преди 11 години
запомнете ги тия изпълнения! след време ще се пробват и у нас да го приложат, една друга група. при тия няма толерантност, усетят ли че са много и си показват рогцата! с тая демокрация и толерантност християнството отива към гибел! само слепите и глупавите не могат да го видят това! (важи и за заслепените от парите политици)
108
1
 
8
 
! Отговори
курбанджия преди 11 години
Като чета сега, в тази икономическа криза, какво богато и всеобщо безплатно ядене и пиене пада за народа на големите всенародни празненства и масовите солидарни албански тържества с червено-черни знамена, ще излезе, че албанците са най големите радикални ПАТРИОТИ и единни НАЦИОНАЛИСТИ на Балканите грижещи се за единството на народа си и кой знае как ли ще се подготвят за отпразнуването на 200 годишнината !
107
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога не може да сотиш достатачно далеч от просташка албанска хиена...израелците да беха минали и над албания да ги поздрават с фоверки по случай годишнината им!!
106
1
 
23
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 11 години
То комай от Албания са ги раздали тези знамена да ги боднат "макетата" в дуп...та. Като не щат българското знаме на пилона им се полага албанско знаме в зад..ка, та да се научат в коя черква свещ да палят.
105
16
 
11
 
! Отговори
османлията преди 11 години
Тези земи са били наши. Пак ще са