Рекорден брой гласуват на референдума в Турция

Избирателната активност ще надмине тази на парламентарните избори
Обновена: 10 апр 2017 11:36 | 10 апр 2017 10:55, Екип на Bloomberg
12
Рекорден брой гласуват на референдума в Турция

Вчера, 9 април, беше последният 14-ти ден, в който турските граждани в Германия и други страни от Европейския съюз гласуват на референдума за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

Целта е сегашният държавен глава Реджеп Ердоган да получи още повече държавни правомощия и да управлява еднолично страната чак до 2029.

Избирателната активност сред турското население е висока. Според някои анализатори тя ще надмине дори тази на парламентарните избори през 2015.

Във Германия живеят около 1,4 млн. турски избиратели. Само в една от секциите в Щутгарт са регистрирани 143 хил. избиратели.

В много европейски страни с големи имигрантски общности от Турция продължи много повече от 3 дни. В Германия, където право на глас имат милион и 400 хиляди души, гласуването започна на 27 март.

Неуспелият преврат през юли, освен че укрепи Ердоган на поста, като че ли трасира пътя към мечтата му - президентска република. Залогът за Ердоган е толкова голям, че той пожертва добрия тон и отношенията си с Европейския съюз в името на привличането на националистическия вот на негова страна.

Повече по темата може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
МЕРКЕЛ преди 7 години
До ХА-ХА-ХААААААААЩе стане ама само насън.Още малко остава да му набият тъпия чумбер и да се навре кат *** дете в полата на майка си!
10
1
 
4
 
! Отговори
До турчин преди 7 години
Да се обзаложим ли, че с любимия ви лидер до няколко години ще ви превърнат на Сирия. Просто някой много по силен ще реши да ви спаси от ердогсн
9
3
 
3
 
! Отговори
zzp nl преди 7 години
До турчин-Regionalna sila himmmmmmmm,to vie na ostrovite selfi ne moje da snimate sinista ta sa bezplatni.
8
5
 
3
 
! Отговори
ZULU преди 7 години
До ХА-ХА-ХААААААА-MALEEEEEEEEEE TOY EDIN LIDER JIV DA GO POGREBES,PILEN OTKACALNIK I SIZOFREN.DOYDE VALST S EDIN CIFT GASTI SEGA E EDIN OT NAY GOLEMITE BOGATASI V SVETA AMI KATO IMA APTALI I NEGRAMOTNITSI E NORMALNO.
7
6
 
3
 
! Отговори
месара преди 7 години
а такава " демокрация " лъха от турските сериали .......! крайно време е на тая откачалка ердоган , да му се спре животоподдържащата система !!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Как се върти рулетката на историята, преди 100 години Европа наричаше Османската империя болния човек, а сега е точно обратното. Болният човек е ЕС, който едва стои на крака.
5
17
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПО СИЛНА ОТ 300 ГОДИНИ НАСАН,ВИЕ ИСКАТЕ СЛАБА ТУРЦИЯ, БЕДНА ТУРЦИЯ,И ПОСЛУШНА ТУРЦИЯ :)))ВИЕ ИСКАТЕ, НО ВАС НИКОЙ НЕ ВИ ПИТА,ЕРДОГАН ПИТА ТУРЦИТЕ,ТУРЦИТЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЕТО :))))ТУРЦИТЕ ИСКАТ СИЛЕН ЛИДЕР, СИЛНА ДЪРЖАВА, ДА НАБИВА ШАМАРИ - НАЛЯВО И НАДЯСНО, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ - ГЕРМАНИЯ, САЩ, РУСИЯ, ИЗРАЕЛБРАВО ЕРДОГАНЕ :))))
4
14
 
21
 
! Отговори
До Турчин преди 7 години
До турчин Искаш ли да се обзаложим на колкото пари кажеш, че до 2029 г. Ердоган ще печели всички избори, а Турция ще става по все слаба икономическа държава и все по-малко свободна. Да се обзаложим ли, че до тогава децата и възрастните ще знаят повече за корана отколкото с кои държави граничи страната им. Ще има снимки на всеки ъгъл и ще се появява през 5 минути по телевизията. До тогава ще има и референдум: Да сменим длъжноста Президен със Султан и пак ще спечели. Отвори си съзнанието човек!
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано турците се осъзнаят, ама надали.
2
17
 
19
 
! Отговори
турчин преди 7 години
"Целта е сегашният държавен глава Реджеп Ердоган да получи още повече държавни правомощия и да управлява еднолично страната чак до 2029."МАНИПУЛАЦИЯ КОЯТО ЦЕЛИ ДА ОЧЕРНИ ЕРДОГАН ! Ако минат конституционните промени в референдума, те ще влязат в сила през 2019 г. На изборите тогава въобще не е ясно че Ердоган ще бъде кандидат, и ако бъде няма гаранция че ще ги спечели. Турция върви към това да бъде ако не глобална, то поне регионална суперсила и това не се харесва на някои.
1
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тук с "модерна турция"