Турция готова да потопява гръцки кораби

Външният министър на Турция се оплака от липса на диалог
Обновена: 22 юни 2020 14:44 | 22 юни 2020 14:44,
65
Турция готова да потопява гръцки кораби
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в интервю пред немското издание Suddeutsche Zeitung, че ако гръцки кораби се опитат да предотвратят проучвателните дейности на турските сондажни кораби в Егейско море и Средиземноморието, те ще получат съответстващ отговор, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Още по темата

Освен това първият дипломат на Анкара коментира думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който обяви Турция за „създател на проблеми“ в Средиземно море:

„Гръцкият министър-председател трябва да се погледне в огледалото и да се замисли дали не прави грешки. Откакто пое поста, президентът Ердоган му предложи неколкократно да работи с него в Средиземноморието. Можем да разрешим съществуващите проблеми с териториалните води в Егейско море. Ердоган искаше диалог, но Атина отказа. Сега Гърция прави споразумения със средиземноморските си съседи. Вместо да работи с Франция и ЕС срещу нас, той трябва най-накрая да говори с нас. Опитите на Атина да ни изключи са обречени. Ние ще защитаваме интересите си и тези на Република Северен Кипър“.

Освен това турският министър подчерта в интервюто, че няма нужда да се стига до дела в международните трибунали за споровете с Гърция в Егейско море, защото вече има съдебни решения по въпроса, както и защото Турция вече е изпратила в ООН координатите на континенталния си шелф, допълва „Фокус“.

По въпроса за противоречието около Света София и евентуалното превръщане на обекта на ЮНЕСКО отново в джамия, той заяви: „Това е въпрос на нашите суверенни права“, добавяйки: „Гърците се намесват, сякаш Истанбул и Света София им принадлежат. Атина не може да ни дава инструкции. Няма да правим нещо, което не можем да оправдаем. Мохамед Завоевателят превзе Константинопол през 1453 г. и превърна "Света София" в джамия, има документи, доказващи това“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
14
 
10
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Дааа ,много са силни турчулята затова Египет заплаши да ги нарита в Либия !!!!
35
7
 
20
 
! Отговори
Иде Армагедон преди 3 години
Днес потапят гръцки кораби, утре потапят гръцки острови. Докато се усетим и сме под вода. Не случайно потопът при Ной е започнал от Турция.
34
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФранкофилВие ще си поръчате ли оръжие от страна, която има репутация, че не си изпулнява договорите? Утре САЩ ще натиснат Франция да не достави корабите понеже Турция им е по-важна от Гърция. Ердоган би пръта и на франсетата от Либия.
33
2
 
17
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До Анонимен"Ако искаш мир, готви се за война".
32
9
 
15
 
! Отговори
ддд преди 3 години
До ФранкофилТе и Асад така наритаха, нали? Турците вярно са 60млн, ранно се пенсиорат, безплатно здравеопазване, голяма армия, но това струва пари, много пари. Гърците имат 1/3 от БВП на Турция при 6 пъти по-малко население.
31
19
 
14
 
! Отговори
Франкофил преди 3 години
Ми сега да тичат Русия да ги спасява от Турция и Индия.Турците вече наритаха чебурашките прашки от Либия а Китай трайно населяват Сибирь.
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се оправят, на нас не могат да ни потопят нито един кораб.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пасито да каже защо ще воюват две членки на НАТО?------Никакви членки на НАТО няма да воюват, а Гърция ще бъде наритана по кокалчетата без обявяване война. А иначе Турция и Италия имат сходни интереси в Либия и си помагат.
28
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците си пъхат гагата където не им е работа. Те нямат нищо общо с Константинопол.
27
3
 
19
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Предлагам да си спретнат един бой както направиха Китай и Индия миналата седмица - с пръчки и камъни. Да се млатят по 100 човека от всяка страна и който победи там нека да си точи нефт, то и без това нефта му падна цената.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция да го мисли ако не заплашва Турция, няма да изпълнят заръката на САЩ и няма да получат танкове, ако изпълнят заръката ще имат танкове но ще загубят кораб. Но Гърция са хитри и ще измислят начин да си вземат безплатно танковете без да губят кораби.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФранкофилАко си бяха спазили сделката с Русия за двата кораба сигурно Гърция и Индия щяха да им имат доверие и да си купет, но уви франсетата не си спазиха договора.
24
5
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
НАТО, НАТО ще ни пази! Бързо братя да си нарежем ракетите! НАТО така иска!
23
6
 
10
 
! Отговори
Франкофил преди 3 години
Французите искаха да продадат два ултрамодерни кораба на гърчулята тия се дърпат Французите искаха да продадат допълнителни ултрамодерни самолоети Рафал на Индия ония се дърпат е после като ядат боя и загубят територии и живоа сила срещу Турке и Китай респективно да не скимтят като бити...
22
5
 
17
 
! Отговори
sss преди 3 години
Не разбирам. Когато не им отърва за коления и варватства не са наследник на Османската империя, когато им отърва пък са наследник. Сирия, Либия остана с Гърция да се забъркат нагорно ще им дойде, а лирата отива към 0.20 ст...
21
5
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Чл 5 от Натовската Бумага, е все едно жена ти да ти изневерява всеки ден а ти да нямаш право да се раведеш.... Сиреч гарантирано унижение
20
9
 
14
 
! Отговори
ист преди 3 години
Ердоган е прихванал руска агресия към чужди земи и морета.
19
9
 
15
 
! Отговори
Прогноза преди 3 години
Турция влиза и потапя гръцки кораби. Гърция задейства чл 5 и идва помощ от изток, сиреч още от същото и Гърция губи половината морска територия. Друг вариант, Гърция не задейства чл 5 знаейки за вариант 1 , ЕС изказва с декларация съжаление, а НАТО ще кажат че сами са си виновни, че не са задействали чл 5. Същите варианти стоят и пред България, докато шайката е на власт.
18
34
 
22
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
Турция във военно отношение напредва с главозамайващо темпо под ръководството на лидера Ердоан, Аллах да го дари с крепко здраве и дълъг живот! Миналата седмица със собствена ракета-носител изведохме опитен спътник в орбита, способен да маневрира в орбита! Започвайки с края на тая година новите тежки безпилотни самольотчета се приемат на въоръжение. Десантния кораб Анадолу влиза в употреба преди края на годината. Турците работят, докато гърците цоцат узо на сянка и друсат сиртаки.
17
0
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Ау, играта загрубява нещо