Турция готова да потопява гръцки кораби

Външният министър на Турция се оплака от липса на диалог
Обновена: 22 юни 2020 14:44 | 22 юни 2020 14:44,
65
Турция готова да потопява гръцки кораби
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в интервю пред немското издание Suddeutsche Zeitung, че ако гръцки кораби се опитат да предотвратят проучвателните дейности на турските сондажни кораби в Егейско море и Средиземноморието, те ще получат съответстващ отговор, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Още по темата

Освен това първият дипломат на Анкара коментира думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който обяви Турция за „създател на проблеми“ в Средиземно море:

„Гръцкият министър-председател трябва да се погледне в огледалото и да се замисли дали не прави грешки. Откакто пое поста, президентът Ердоган му предложи неколкократно да работи с него в Средиземноморието. Можем да разрешим съществуващите проблеми с териториалните води в Егейско море. Ердоган искаше диалог, но Атина отказа. Сега Гърция прави споразумения със средиземноморските си съседи. Вместо да работи с Франция и ЕС срещу нас, той трябва най-накрая да говори с нас. Опитите на Атина да ни изключи са обречени. Ние ще защитаваме интересите си и тези на Република Северен Кипър“.

Освен това турският министър подчерта в интервюто, че няма нужда да се стига до дела в международните трибунали за споровете с Гърция в Егейско море, защото вече има съдебни решения по въпроса, както и защото Турция вече е изпратила в ООН координатите на континенталния си шелф, допълва „Фокус“.

По въпроса за противоречието около Света София и евентуалното превръщане на обекта на ЮНЕСКО отново в джамия, той заяви: „Това е въпрос на нашите суверенни права“, добавяйки: „Гърците се намесват, сякаш Истанбул и Света София им принадлежат. Атина не може да ни дава инструкции. Няма да правим нещо, което не можем да оправдаем. Мохамед Завоевателят превзе Константинопол през 1453 г. и превърна "Света София" в джамия, има документи, доказващи това“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
23
 
24
 
! Отговори
8887 преди 3 години
Турция, ще има огромни проблеми с така водената от Ердоган политика.Икономически вече се вижда сривът!
15
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично е да бъдат затворени всички джамии в ЕС .Тук няма мюсулмански държави .
14
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е прави са все пак Константинопол е превзет защото всички християнски народи скарани помежду си папата скарани с патриарха като унищожат турците православието той ще владее света така си е мислел и затова не е помогнал отделно сърби, власи, унгарци скарани ми нашия Иван Шишман скарани с брат си ми как няма да победи исляма като християните изпокарани
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 21-и век не бива да се прибягва до брутални действия в междудържавните отношения. Всичко може да се постигне чрез преговори.
12
11
 
25
 
! Отговори
Разговорите преди 3 години
които искал да води Ер са за ревизия на Лозанския договор.Абсурд-да искашда водиш разговор за ревизия на действащ международен договор със страна,чиито интереси жизнено зависят от спазването на договора.Да искаш да влизашв териториалните и води,да правиш проучвания на природните и богатства сцел незаконния им добив,да преразпределяш икономическата зона в Източното Средиземноморие.А там освен Либия са и Гърция,Сирия,Израел,Египет.Лакомия,наглост,безочие,нарушаване на международни договори.
11
11
 
18
 
! Отговори
Споко бе преди 3 години
Ще се джафкат както правят от десетилетия, но патаклама не се очаква. По изтребители и изтребители-бомбардировачи са горе-долу наравно, но турците имат приблизително четворно превъзходство в щурмовите хеликоптери и двойно превъзходство в бойните кораби. И внушителен боен опит срещу кюрдите и сирийците. Султанът отгоре на това превръща упорито турската армия във все по-професионална. Гърците не са много разумни хора, но при толкова негативно за тях съотношение на силите ще си налягат парцалите.
10
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние си нарязахме нашите ракети и сега сме беззащитни срещу Турция утре може да почнат да правят сондажи до нашето крайбрежие. От НАТО и ЕС не очаквам помощ.
9
11
 
25
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Ние имаме документи, че сме превзели Одрин! Какти и че къщи в Константинопол са правени от белите дялани камъни от Плиска както и Томбулджамия в Шумен..
8
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пасито да каже защо ще воюват две членки на НАТО?Към коя членка на НАТО ще се присъединим?Нека да каже.
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали и двете страни са в НАТО как така ще си потапят кораби?
6
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция, Израел и Франция трябва да се съюзят и да наритат Турция.
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека видим ф-16 в реални бойни действия между сравнително равни военни сили.
4
12
 
27
 
! Отговори
За преди 3 години
N-ти път Ердоган дава да се разбере, че не пука нито от ЕС, нито от жалките му (евентуално) санкции, и че с тези въоръжени сили които има Турция, гърците могат да го хванат както се изразява нашият пръв партиен и държавен ръководител - за шлифера!
3
18
 
32
 
! Отговори
въпросче преди 3 години
а турците що си мислят че гърците не са готови да потопяват техни кораби ?!
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пък ще топели кораби.Боже, боже, аллах ли да кажа каво ли?
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият да отиде пак при Ердо, да го защити.И да наплюе гърците.