Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България

. Ако сме наранени, това не е приятелство, заяви той
11 сеп 2020 09:22, Нели Христова
150
Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи.

Още по темата

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия, цитирано от БГНЕС.

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да помдпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва /македонците/ да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, “не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
да са угадим преди 3 години
Ще те изчакам да ми засееш своите чувства а след това ще посея своите От кои семена плод ще берем реколтата ще покаже
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена брюксел и американците?не бяха ли русофилите от кремъл!?
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Настояват да преговарят българските продажни управници които като получат заповед от Брюксел или от американското посолство всичко изпълняват ,даже и това което не са поискали от тях.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименсамият факт,че българия настоява да преговаря.никой в македония не иска да има такава комисия...от българска страна настояват за подобно нещо.има една хубава приказка-ако искаш една работа да не бъде свършена назначи комисия!
111
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхмфилип македонски завладява и подчинява гърция...целта на александър македонски е унищожението на атина.затова той запалва и плячкосва древногръцкия полис тива.погледнете древните карти-там ясно са разграничени македония и гърция.даже на много от тях на мястото на гърция стои името ахая!
110
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият факт ,че България сяда да преговаря за нещо което е изконна част от нашата история говори ясно колко жалки *** ни управляват!
109
0
 
8
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Какъв е този женски пазар? Това е все едно да тръгнат да се пазарят с Гърците за Александър Македонски. Я малко по-сериозно макета
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Асеновеца пък ако знаеш в колко писма гоце делчев пише,че е македонец...
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Асеновецда само че с тази подробност,че това писмо никога не е било писано лично от гоце делчев а от един друг човек.ама откъде толкова ум в българските историци да се разровят и да видят всъщнсот кой е автора на това "писмо"
106
1
 
5
 
! Отговори
Черноянчева преди 3 години
Г.Делчев е БЪЛГАРИН.Заев в зайчарника.
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паметници, стихове, файлетони, тръшкане, сумтене и преливане от пусто в правно - типично балканско анти-акълие!
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иван 102Първи по стихове и последни по мислене!
103
0
 
5
 
! Отговори
Асеновец преди 3 години
Писмо на Гоце Делчев до Никола Малешевски: Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани"Няма какво повече да кажем на Заев :)
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Македония никога не трябва да и позволяват да влиза във ЕС.
101
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
О Македонио, страдалнице разпята,о Македонио, земя покрита с кръв,о Македонио, с порой сълзи залята,на вълци и хиени оставена за стръв.О Македонио, о героиньо! Плачемпред твоя кървав лик, пред твойта голгота.Във тоз свободен край ний пак вериги влачим,че твоите тегла и нам са тегота!
100
1
 
6
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Аз съм против смъртната присъда! Но всички български президенти и премиери до ден днешен бих вкарал в трудови лагери,ЗАВИНАГИ....
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България.............Гоце Делчев отдавна не е на този физически свят, оставете го да почива в мир! За умрелите ума кой да се погрижи а вие "оправниците" имате задължението/отговорността да се грижите за живите!
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96Що приказваш глупости,да те пита човек!?Все съм чел щуротии по форумите,но на теб направо ти се дава жълтата фанелка!Носи си я със здраве!
97
3
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Abe toj Karakacanov...... idese vo MK.... i ke oslobodvase Makedonija.... e koga be
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена не вие със сърбите сте си приятели много отдавна...всички знаем как се изправихте срещу турците при одрин рамо до рамо с братята ви сърби.и как си поделихте македония по братски...вижте документите там пише как си я поделяте!