В Северна Македония изгориха българското знаме, България силно възмутена

Посланикът ни е направил остър устен демарш в македонското външно министерство
Обновена: 15 яну 2021 08:57 | 15 яну 2021 07:03, Елка Василева
560
В Северна Македония изгориха българското знаме, България силно възмутена
Снимка: ТВ21

По време на традиционния Вевчански карнавал в Северна Македония е запалено българското знаме, предаде БНТ.

Провеждането на карнавала е било отменено заради пандемията. Въпреки това участниците преминали през централната част на селото и това довело до безредици.

Силите на реда са се опитали да спрат тълпата.

Още по темата

Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда.

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от вандалския акт, съобщиха от МВнР.

Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

Карнавалът във Вевчани /на 14 км от Струга/ е подобен на кукерския празник. Представленията се случват под открито небе, всеки има своята роля според маската, която носи, пеят се традиционни песни и се танцува. Според древната традиция в деня след фестивала маските, които са носени по време на карнавалните шествия, трябва да се изхвърлят и изгорят в огън – така се смята, че се унищожава злото.

 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
4
 
5
 
! Отговори
До друго е интересно преди 3 години
Да, особено пък Радев - гоуемият българин !
348
1
 
19
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
От неочакван зрителен ъгъл: възмутителна е липсата на реакция на ЕС, САЩ, Хелзинкския комитет, НПО-тата и т.н. Така, както защитават правата на всякакви малцинства, така трябва да защитават и правата на всички други. Иначе говорим за дискриминация. Представяте ли си да бяха изгорили флагове на САЩ, Влкбр. или, не дай боже, на Израел. Леле-мале, каква олелия щеше да се вдигне! Политици, журналисти, социолози и пр. щяха да са с пяна на устата, да предлагат санкции и закриване на държавата. А сега?
347
4
 
19
 
! Отговори
Аланкоулу преди 3 години
Поздрав за всички ***, които така ревностно защитаваха европейския път на гражданите на държавицата Северозападна Македония.Време е да си свалят розовите очила !
346
5
 
8
 
! Отговори
Аланкоулу преди 3 години
Поздрав за всички ***, които така ревностно защитаваха европейския път на гражданите на държавицата Северозападна Македония.Време е да си свалят розовите очила !
345
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 367Не става дума за омраза, а за геополитика. Да мразиш цял народ е най-малкото инфантилно.
344
5
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Относно знамето, просто няма смисъл да се коментира - вижда се ясно кой кого мрази ! Но относно учебниците, не знам тия глпаци как така не си дават сметка, че каквото пишат за нас, то важи и за тях, защото сме един народ !
343
3
 
8
 
! Отговори
Зоран Заев преди 3 години
Ето затова Европската уния ке я гледаме през крив макарон, драги ми съградяни !!!
342
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 366Не знам изобщо дали си имал общуване с руснаци, те не ни мразят, но съм срещал мутри които се държат имперски и едва ли не съм им длъжен :)) Обикновенните руснаци са си добродушни хора, определено ме дразни че живеещите тук, не искат да говорят български, явно са ги учили, че вечно трябва да сме им благодарни :) Еми, сами си вкараха таралежа в гащите, българина е от крайност до крайност, няма средна работа :)) За сърбоманщината в СМ не са виновни, те си ни мразят от векове :))
341
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, тогава отговорник за руските интриги между българи и македонци беше още божо вампира. А това за татарите го пише и в българските учебници ако не знаеш - заказ от братушките освободители.
340
4
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ТИЕ ПОТВЪРДИХА ЧЕ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ЕВРО СЪЮЗА-И ЧЕ АЛБАНИЯ ЩЕ СЕ РАЗШИРИ.
339
3
 
6
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
За мен горенето на знамена е привитимизъм и първобитна злоба свързвам го по- скоро с разни республики и страни по-надоле по Глобуса.
338
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 358Сърбите донякъде изопачават историята си, но донякъде признават българската роля, просто не могат да го отрекат, има историци по целия свят който са наясно с положението на Балканите :)) Лошото е, че макетата ни мразят повече и от тях, което си е обида за нас, тъй като едва ли не си свалихме гащите пред тях, само и само да им угодим :)) Но както са казали мъдрите хора, свалиш ли гащите веднъж, ще го направиш отново и отново, ще стане рутина :)))
337
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе, каракачанов го направил. миленко неделковски като трошеше българските военни гробища каракачанов го нямаше никъде. 'навивачите' като биеха пенсионери на помена на мара бунева, пак каракачанов ли беше виновен? каракачанов ли написа във вашите учебници за татари и грабители? а закона за македонската национална чест, дето беше в сила до 1997г? 10 години в затвора, ако кажеш че си българин? пак ли България ви е виновна?
336
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шиптерите ще ги превземат напълно след 10-15години максимум. Не разбирам защо се дървят!
335
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преди 10 години спорих с македонски студент по 'история' от скопския университет за средновековието. размахва 2 учебника на македонски, пали се, ръкомаха. отваряме първа страница, корицата - 'отпечатан в белград 1997г.' този почервеня и посиня от изненада. преди 2 години срещнах жена му - българка от видин. нашето момче завършило археология в България и заминали да работят в Германия:)
334
0
 
4
 
! Отговори
Прав си преди 3 години
До скопски Прав си. От това село има ,както участници във ВМРО и Македоно-одринското опълчение,така и отвратителни сърбо-влахомани. По едно време е имало сърбееща се махала. По мои изследвания от тъй неречените македонци има една не малка маст,които са куци власи,сърби и техни хибридни наследници.
333
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
334 Напротив, има значение изписване на името на българския цар, който сърбите наричат "Самойло" в сръбските учебници и че бил цар на сърби и гърци, както пише там?! Нищо чудно, явно от Белград се диктува кражбата на българска история в БЮРМ, Македония,РСМ...какво ще е следващото име, никой не знае. За един сърбин, или сърбоман се справяш добре с българския език. Но, защо си тук, какво общо имаш тогава с нас? По-добре си призная, че си гост у нас, който не познава историята.
332
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 345Сърбите имат голям комплекс за малоценност от нас, от всичкото нагоре сме ги оставили да живеят като племе :)) Разбира се са си плащали данъците на "татарите", не е било проблем за нас, но е било проблем за тях :)) Винаги са се съюзявали с Византия и са ни нападали в гръб, за тяхно съжаление 99% от битките с тях, сме ги били като тъпани, това не се променя и след Освобождението :)))
331
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...Специално тези ги наричат "служители" или "изпълнители". Според теб, кой плаща за тези циркове пред камера? Кой има интерес?
330
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
333 "***", както византийските хронисти наричат Василий, означава, че византийският император Василий, е избивал българите в царството на Самуил, самият той се е изяснявал, като българин, има каменна плоча,на която е издълбан този текст "Битолски надпис". Похвално е,че един сърбоман, или сърбин, какъвто и да си, чете и пише на български, с изключение името на българския цар- "Самоил", така сърбите наричат българския цар, имайки и те,понеже живеят с митове и легенди, че е сръбски цар.