Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа

Сърбите могат да избират ваксина, най-предпочитана е руската "Спутник V"
1 фев 2021 22:30, Елка Василева
143
Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Докато България продължава да е на опашката в Европа по брой ваксинирани срещу COVID-19, съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които ваксинират с най-бързи темпове в света.

Когато през март миналата година сръбският президент Александър Вучич демонстративно целуна китайското знаме на белградското летище след получаването на партида защитни маски от Китай, Европа нямаше как да не се учуди. Подобна бе и реакцията, когато непосредствено след това Белград се изпълни с постери с образа на китайския президент и с надписа "Благодаря, братко Си".

Напоследък дори и най-отявлените противници на сръбския президент споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили. Тъй като към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле. Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред.

Сърбия се сдобива с ваксини от различни държави и производители

Както казва пред изданието сръбският здравен министър Златибор Лончар, успехите на Сърбия във ваксинацията се дължат наред с друго на това, че за разлика от западните държави страната е положила усилия да си осигури ваксини от всички производители. Именно поради това днес Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с руската ваксина "Спутник V", и с китайската "Синофарм". "За разлика от другите държави в Сърбия гражданите могат да изберат коя ваксина искат", обяснява още Лончар.

Още по темата

За да убеди колебаещите се по отношение на китайския препарат, министърът става първият, имунизирал се с него. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич и вътрешният министър Александър Вулин на свой ред дадоха пример, имунизирайки се с руската ваксина.

Най-много сърби избират "Спутник V"

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек обяснява, че руският препарат е най-предпочитаният в Сърбия. До момента 40 процента от желаещите да се ваксинират искат да го направят със "Спутник V", привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28 процента.

Но решаваща роля за водещата позиция на Сърбия по отношение на ваксинирането има Китай, откъдето до момента са доставени един милион дози "Синофарм". При получаването на първата доставка президентът Вучич каза: "Гордеем се с нашите добри отношения с Китай", както и че "най-малко сто дни" са работили съвместно с китайската посланичка за осигуряването на количествата.

От своя страна здравният министър заявява, че Сърбия смята да запази досегашното темпо на имунизациите: "Стратегията ни предвижда до лятото да постигнем колективен имунитет". Правителството в Сърбия разполага и с предимството да може да контролира голяма част от медиите в страната. И макар антиваксърите да не са напълно изолирани, техните тези остават в периферията.

Вучич използва ваксините и за външнополитически цели

Благодарение на получените значителни доставки Сърбия си позволява да провежда и регионална политика с ваксините - на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на контролираната от Сърбия северна част на Косово бе предоставена малка пратка от 55 дози.

Нещо повече - Вучич обяви, че започва голяма имунизационна кампания в тази част на Косово, която първоначално ще обхване хората над 75 години, след което и всички останали. Неговите изявления предизвикаха сериозни вълнения в Косово - при положение, че така той на практика се намесва в суверенитета на една независима държава, призната от повечето европейски страни. И то в момент, в който диалогът между Сърбия и Косово, в който Европейският съюз изпълнява ролята на медиатор, изглежда напълно замразен.

По данни на сайта Our world in data на Оксфордския университет Сърбия е на първо място в Европа и на трето в света по брой ваксинирани на 100 души за период от 7 дни. Повече ваксинирани има само в Израел и ОАЕ, съобщи в понеделник сръбската премиерка Ана Бърнабич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега да чуем мълчанието на толерастите. Надолу беше писани че Сърбия е *** на Китай. А ние чия *** сме.
105
2
 
2
 
! Отговори
Некомпетентен преди 3 години
Не разбрахте ли че 90% от Българите не искат да се ваксинират.
104
4
 
15
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Независимо, какви са ваксините, факт е, че хората в тоталитарна Сърбия, пионка на Русия и Китай, бомба на Балканите и други проевропейски епитети, имат право на ИЗБОР, което в нашата "демократична" България го няма!
103
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 124 "Аз от русия самовар няма да си купя камо ли ваксина." - то ясно, че няма да купиш друго освен нов диван, като изпърдиш стария в панелката
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-зле сме от СОЦ-а !Преди години нищо извън червената завеса не съществуваше според вождовете.Днес е така но с обратен знак!Когато руснаците ПЪРВИ направиха ваксина всички у нас и на запад ОГЛУШИТЕЛНО мълчаха. А ако някой се осмели да каже нещо то бе от рода "Абе аз не разбирам ама щом е руска значи не съществува!"Е да ама не!Западния свят както е тръгнал скоро ще се върне при третия свят.
101
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според проучване около 21% от българските учители биха се ваксинирали срещу COVID-19. Причината е липса на достатъчно информация за страничните ефекти на предлаганите ваксини.Защо не опитате да ни предложете /на нас/ руската ваксина "Sputnik V" и да проверите дали отношението на българите ще е негативно.Пробвайте.Може би негативизмът не е към ваксинацията, а към предлаганите от правителството ваксини?Пробвайте. Унгария одобри "Sputnik V".Липсва ли смелост и свобода на избора на вожда?
100
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разлика от населението на зоната nare`ena ЕС, в Сърбия гражданите могат да избират свободно която ваксина искат. А те масово искат "Sputnik V".
99
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа?Как Северна Италия се спаси от епидемията и масовия мор преди 10 месеца?Много просто.С безценната помощ на Русия и Путин.
98
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от русия самовар няма да си купя камо ли ваксина.
97
4
 
24
 
! Отговори
Шиби Риби преди 3 години
Показателно е не толкова изборът на сърбите на ваксина , а това ,че имат право на избор, нещо което в "демократична " Европа липсва и последствията са видими.Браво на сърбите.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лъжа.....
95
5
 
12
 
! Отговори
до Зозо и следващия преди 3 години
абе уйййсплескан, в Бг са поставени едва 42 634 дози, в Сърбия 4 пъти повече и те започнаха седмица след нас. Факт цифрите говорят. Отделно че са си направили труда и организацията да си набавят 1 милион на склад
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не съм добре с очите , защото след две прочитания на статията не видях данни за брой ваксинирани.ПРИМЕРНО Ако там са 100 , а в Бг 50 души, са ваксинирали 100% повече, но кято абсолютна бройка продължава да е нищо. Така че поредната партенка
93
17
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
В Сърбия са ваксинирани 180 000 души при условие че имат 1 милион ваксини. Голям успех, а? :))))))))))))))))))))))))) Аман от руска пропаганда и лъжи!!!Тука ваксинираните са 50 000 като чакат постоянно да докарат ваксини.
92
4
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Браво на сърбите!
91
9
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Сърбия поддържа топли връзки с Русия и затова горивата им са по скъпи от нашите!
90
19
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааааа, статия за ***-путинисти. Смях в залата :)))))))))))))))))))))))))))))))))))Получиха 1 милион дози от Китай и пак никой не ще да се ваксинира :))))))))))))))))Чакат си европейската ваксина.
89
3
 
24
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Статията трябва да е "Как България стана двойкаджията" - Сърбия малко ме вълнува.
88
4
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
Непрекъснато отричат ваксинирането, а същевременноизмерват в коя държава колко се ваксинират и със явнозадоволство, тези против ваксините, констатират колкомалко са се ваксинирали, според тях.
87
8
 
8
 
! Отговори
1-н преди 3 години
А тука си бъркат в носаИ лъжат, лъжат ...