Първата пратка ваксина "АстраЗенека" пристигна в РС Македония

Първо ще ваксинират хронично болни над 75 години
28 мар 2021 16:18, Елка Василева
28
Първата пратка ваксина "АстраЗенека" пристигна в РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Пратка от 24 000 ваксини на компанията АстраЗенека, осигурени чрез програмата КОВАКС, пристигна днес на летището в Скопие, съобщава МИА, като отбелязва, че ваксините са произведени в Южна Корея.

Планира се ваксинационният процес да започне в сряда, а здравният министър Венко Филипче уточни, че първите ваксинирани ще бъдат хора над 75 години, страдащи от хронични болести.

КОВАКС съобщи, че още 76 000 дози от същия производител се очаква да пристигнат до края на април.

Министърът, който посрещна пратката заедно с представители на дипломатическия корпус, на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, благодари за помощта.

"Нека да благодаря на всички страни, които подкрепиха тази система, особено на представителите на приятелските страни тук с нас днес - САЩ, Германия, Великобритания, Франция, както и на представителите на СЗО и УНИЦЕФ, които ни помогнаха да организираме транспорта, получаването и по-нататъшната употреба на тези ваксини на базата на опита на страните, в които те се прилагат", заяви Филипче.

Той посочи, че сега страната е готова да осъществи бърза и ефективна имунизационна програма, тъй като има съобщения за пристигането на още ваксини идния месец.

"Освен допълнителните 76 000 дози чрез КОВАКС вчера получихме добри новини от ЕС, ваксините от Китай също трябва да пристигнат през април, което означава, че всички рискови групи ще бъдат ваксинирани, щом дозите пристигнат", посочи министърът.

Премиерът Зоран Заев съобщи снощи, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е обещала доставка на 651 000 дози ваксини срещу новия коронавирус на страните от Западните Балкани.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
журнал забравил да пише ако искат ще се ваксинират.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През нощтта пръскат с вируси, на сутринта броят починалите. А и прилепите преминали над територията ни.
22
0
 
1
 
! Отговори
Фики преди 3 години
А това какво значение има из БГ. Никакво.Голям праз.
21
0
 
3
 
! Отговори
грижа за населението преди 3 години
Като прочетох,, Астра Зенека" и че - ,,първо ще ваксинират възрастни на 75г. с хронични заболявания," ми светна ,че са решили да спестят някоя пара от пенсионния си фонд
20
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Значи скоро Вардарска България ще намалее с 24 000 души...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ще помогне с нови 5000 да си знаете
18
0
 
8
 
! Отговори
мхм преди 3 години
това е убийство
17
0
 
10
 
! Отговори
Леша преди 3 години
"Първо ще ваксинират хронично болни над 75 години"Егаси геноцида ...
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще останат около стотина души в област северна македония.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не е ли странно, че само за Астра се раздухаха случаи и насаждат съмнения? Влезте в официалните данни във Великобритания за регистрираните смъртните случаи нежелани ефекти. Поне до февруари бяха на кантар с Файзер с малък превес за Астра. Но за Файзер има леко затъмнение. Така че леко с изводите.Според мен което най много се рекламира и твърди, че е най безопасно, именно то е най опасно.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бoйкo Бoриcoв ce прoяви кaтo eдин изключитeлнo cлaб и нeпoдгoтвeн миниcтър-прeдceдaтeл. Нecлучaйнo прeди някoлкo дни тoвa бeшe пoтвърдeнo oт кaнцлeрa Мeркeл, кoятo кaзa, чe имeннo прaвитeлcтвaтa, кoитo нaй-мнoгo ce oплaквaт, eднoтo oт кoитo e бългaрcкoтo, нocят нaй-гoлямaтa винa зa кризaтa c вaкcинитe
13
2
 
9
 
! Отговори
AstraZeneca преди 3 години
Ако искате да се разболеете от рак или от някоя автоимунна болест.............боцкайте се с Астра Зенека...................шведско-английската отрова!!
12
1
 
16
 
! Отговори
новини преди 3 години
Тази Македония започна да ми идва в повече!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Зенека както при нас )ние сме сметището на Европа ,а герба делят хората на нали и ваши
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Британските учени доказаха, че няма други учени, учени колкото тях.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Това да не са същата група учени, които доказаха навремето че чистото масло е вредно и маргарина супер полезен безхолистеролов продукт? Без да съм учен казвам, че всички дето вярвате в " групата учени" , а не на разума, опита и логическите взаимовръзки сте просто едни... папагали, като се извинявам на папагалите. Те са далеч по разумни.
8
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се с най - добрата анти ковид ваксина в света - ваксината на корпорация Астра Зенека! Астра Зенека - ваксината на Боговете! Ваксинирайте се сега, за да живеете като крале!Избираш Астра Зенека - избираш да живееш! Астра Зенека вируса удря, Астра Зенека вируса мачка!Всяка поставена ваксина - пирон в ковчега на антиваксърите! Астра Зенека е сертифициран, научно и лабораторно доказано БЕЗОПАСЕН за здравето продукт! Аз избрах - Астра Зенека!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чували имат ли си, че тука откакто зациклиха с ваксините май има в излишък и тиквата ще им подари от сърце все пак ще е нещо пред нищо.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо си мислите че ще започнат с тях. Защото не са им нужни. Те най лесно ще предадат богу дух. На това му се казва умишлено убииство на хора с хронични заболявания които няма да издържат заразяването и ще отлетят. На това му казва също и Хуманно убииство по евро.гейски стандарт. Кой този старец с куп хронични болести който ще издържи точно на астрата без да издъхне.