Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално

Съвместното пътуване до Ватикана е добър жест, смята македонският президент
18 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
203
Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално
Снимка: БГНЕС

Съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който ще отпътува за Рим с един и същи самолет с българския президент Румен Радев.

"Нашето съвместно пътуване и нашите срещи във Ватикана с папата не са подчинени на решението на спора. Предложението му е отпреди месец и мислех, че е добре в българския държавен самолет да съберем цялата делегация от Скопие и тази от България за общо почитане и това го правим традиционно, не е нищо ново.

Поради здравните протоколи, които се прилагат за аудиенция при папата, не можахме да отидем точно на деня, 24 май, а на 26 и 27 май. Мисля, че това е добър символичен жест от двете страни, за леко разведряване на атмосферата в очакване на предстоящите преговори относно блокадата", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата
Целта не е да преговаряме, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия, посочи Пендаровски.

Той каза още, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но, както подчерта Пендаровски, това ще бъде неформален разговор.

"Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори“, каза президентът на западната ни съседка.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

"Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема. Всеки остана на своите позиции и аз информирах обществеността за това. Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи, и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени", каза Пендаровски при посещението на ваксинационен пункт в Куманово, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
14
 
! Отговори
Сега преди 2 години
В самолета Радев сигурно ще му се кара за изгонения руснак !
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да станат приятели и после ще се обединят двете държави.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ясна е работата - щом макето хвали радев, значи Радев ни е продал за 30 сребърника"Те не са сключвали никакви договори. Халбите и подписите бяха за едногънковия ти шеф Банкя.
21
9
 
4
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
И да ревем и да не ревем , България ще бъде И след Сев. Македония по всички показатели в ЕС .., заради много ''умните'' ни управници прочели само Винету !
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясна е работата - щом макето хвали радев, значи Радев ни е продал за 30 сребърника и че Радев не го интересува изопачаването на българската история и идентичност от македонците, както и потъпкването на българите живеещи в македония и че ще подкрепим Македония да си влиза в ЕС
19
8
 
4
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До АнонименСамо ние ли сме правите ?Нищо не зависи от нас , всички държави подкрепят Сев. Македония !Жалби и оплаквания , при Байдан , намира се в САЩ !Ако Президента подкрепи Македония , ... защо я подкрепя !Ако не подкрепи Македония ,... защо пък не я подкрепил , пак зле !Ясно е , щом Германия, Франция , и най-вече САЩ искат Сев. Македония да влезе в ЕС и НАТО-то , то ще стане , и без нас ...
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата в сравнение с Бай *** 2 не остана незабелязана.
17
3
 
5
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Аз неща джентълмен да решава вместо мен! :)
16
4
 
3
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
Ей поради такива червени сами бендисани "джентълмени" като тия двамата, Боко Тиквата, Заев и пр., споровете между България и Северна Македония няма скоро да се разрешат. Няма и нужда. Ще се разрешат, когато и България, и Северна Македония се управляват от други, НЕ ЧЕРВЕНИ. Дотогава, България трябва да проагитира ЕС и САЩ да изчакат, каквито и писъци и далавери да идват откъм Северна Македония.
15
8
 
8
 
! Отговори
Пендаровски преди 2 години
Джентълмен е, ще говорим неформално. Не е като оня пpocтия неандерталец дето ни го пращахте досега.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не разбирамИ сръбския език е от българския ама сърбите не им е приятно е да си признаят.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендаровски да не е спал с Деската?
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не виждам защо трябва да се държим зле с Македонците.Или ги приема за Българи или не.Ние сме малко объркани. Казваме им,че ги приемаме за Македонци,но не ги приемаме в ЕС,понеже не признават Българските си корени.Малко ги объркваме.Ако наистина ги приемаме за Българи,трябва да им го кажем,но не с подигравателен тон,защото това е обидно,както ГЕРБ и ВМРО го правят.Трбва да им кажем ,че ги приемаме за наши сънародници и ги обичаме.
11
1
 
10
 
! Отговори
Майкадоня преди 2 години
Ще признаят накрая че България им е родина и че гърците и сърбите са ги мамили..
10
3
 
17
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 години
Какво ще прави Пендаровски в Италия ? В РСМ пишат не на кирилица, а на македонска писменост, която е създадена в средата на миналия век в бивша Югославия, така че трябва да ходят на поклонение в.. Белград !
9
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феновете на ГЕРБ са изтормозени и позеленяли от злоба. Радев с един юмрук ги изхвърли от властта. Бойко го боли чeнето от нoкаута, даже отпуск си взе.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се сдобрят/ Има решения на проблемите, но трябва да не фалшифицират истината а ние няма да им пречим.
7
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинкииии!!!От радев до рашков
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3...Често ли се навеждаш...
5
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се готви да предаде българщината .Предател