Мицкоски поиска извинение от България за смъртта на 7200 евреи

Той настоя страната ни да обещае, че няма да блокира РСМ по пътя към ЕС
4 фев 2022 09:30, Нели Христова
336
Мицкоски поиска извинение от България за смъртта на 7200 евреи
Снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РСМ Христиан Мицкоски поиска България да даде писмени гаранции, че няма да блокира страната му по пътя за ЕС. Той поиска и българската страна да се извини на РСМ за избиването на 7200 евреи в лагера Треблинка по време на Втората световна война, предаде БГНЕС.

"Българската конституция не признава колективни права, индивидуални – да, тук нямат намерение да променят конституцията вместо нас, но българите да премахнат бележката под линия, или да изпълнят някое от тези решения, или поне да се извинят за седем хиляди и двеста евреи, които са изпратени в Треблинка по време на Втората световна война. Вили Брант знаете ли как се извини? Има начин да се извиниш”, каза Християн Мицкоски пред местната ТВ Кнал 5.

Попитан ако правителството повдигне въпроса за включването на българите в конституцията как ще реагира ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски каза, че не променят възгледите си според ситуацията. "Ако няма реципрочност, писмени гаранции, че ветото ще бъде вдигнато и че занапред няма да има глупави блокади, които да ни убеждават отново, че сме били българи до 1944г. В живота има даване и вземане, а не само вземане". Мицкоски заяви, че това правителство на СДСМ непрекъснато нарушава позициите в преговорите в международната политика.

"Изобщо не трябва да обещават, ето едно нещо нека стане – нека махнат бележката под линия за езика, не ни трябва повече и ще кажем браво, има промени в позициите", добави Мицкоски.

Мицкоски каза, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ по повод 150-годишнината от рождението на македонския революционер Гоце Делчев в македонския парламент ще внесе декларация, която ще очертае позициите по въпроса за Гоце Делчев.

Попитан дали би бил министър-председател, който ще поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев заедно с Кирил Петков, Мицкоски отговори да, само ако българският премиер Петков се съгласи, че Гоце Делчев се е борил за своята македонска независима държава.

"Ако Петков е съгласен, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своята македонска независима държава, то аз нямам проблем", категоричен беше Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
34
 
! Отговори
санданчанин преди 2 години
Аз съм от санданския край,но вече съэм убеден,че продължаване контактите с РСМ,е губене на време.Да си трошат глава,но вповече време за гне нямаме.Европа за тях-следващите 50 год.Сега-не.Оставете ги,това е шизофренна държава.
183
2
 
6
 
! Отговори
истината преди 2 години
Ако бяха с 720 000 щяхме да сме далеч по-добре.
182
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, ти май не разбра, че не сте в позиция да поставяте условия. Като не ви харесват условията ни, тогава ще си стоите извън ЕС.
181
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В С Македония нямат ли психиатрии?
180
3
 
34
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Преди две години Пендаровски каза, че Гоце Делчев е бил българин. Мицко да оди да се разправа с него, а от България трябва да има само вето до дупка. Македонското правителство прокарва антибългаска идеология, така че - вето. Въобще не ми се коментират тьпотиите, че трябвало да ги пъснем на инат на Русия.
179
3
 
34
 
! Отговори
boza преди 2 години
Ние искаме да си пие хапчетата
178
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние се чудим как да излизаме, а тия искат да влизат.
177
2
 
40
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Това изявление е за вътрешна консумация от титовски комунисти. За какво има да се извиняваме, като още толкова спасихме като им дадохме български паспорти и ги прехвърлихме през границата. Германската армия не е позволила да спасим повече и това трябва да се знае дори и от г-н "българина" до 1944-та. Бележката под чертата е много важно уточнение. Вие нямате собствен език, а сръбизиран диалект на българския. За държавата ви нямаме претенции. И без това скоро албанците ще са мнозинство...
176
2
 
27
 
! Отговори
Българ преди 2 години
На този онзиденшен македонец му се вика хем си грозен хем си нахален
175
2
 
4
 
! Отговори
Силвия преди 2 години
И този е балкански ***, като нашите.
174
4
 
31
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Македонските евреи са закарани в лагера Треблинка от немската администрация, която по това време управлява в Скопие, а не от българите, от тях тогава нищо не е зависело. А много скоро от Титовите от-репки в Скопие нищо няма да зависи, когато знаменитият Джоу Байдън ще върне географската област Македония на Европейска България, напук на Кремъл и Белград.
173
3
 
41
 
! Отговори
filo преди 2 години
Няма как Гоце Делчев да е бил македонец, защото държава Македония има от 30 г., първо призната от България
172
18
 
10
 
! Отговори
Простичко обяснение преди 2 години
Софийската върхушка насажда омраза към македонските българи. По свирката на германския капитал, както преди 9 септември. Вашингтон вече е решил да приеме Македония в НАТО, разчиства Балканите във връзка с противопоставянето на Русия и Китай. Нашите клоуни разиграват пошло театро за гладни народ.
171
2
 
51
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Българите спасиха евреите български граждани .какво пречеше на античните македонци да спасят евреите македонски граждани .И какво извинение търси този сръбски гестаповец.
170
2
 
24
 
! Отговори
пак ли преди 2 години
Като прочетох заглавието си помислих, че този иска да се извини на България ?! Я да си оправяте заглавието...
169
11
 
10
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Русия се надява чрез провокациите от страна на РСМ, България да продължи да блокира членството й в ЕС. Ако сега директно ги пуснем да влязат, това ще им дойде като гръм от ясно небе - ей така, напук на простотиите, които говорят, директно в ЕС. Те точно това искат да блокират - уж, че ние сме виновни и ги спираме.
168
1
 
25
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Да идват шиптарите в Скопие и той изведнъж от античен македонец ще стане българин
167
8
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
До: Инженерка (номер 127) Всъщност в интерес на истината трябва да отбележа, че България действително е правила концентрационни лагери за евреи, комунисти и други. Но тези български лагери в никакъв случай не приличат на германските. Най-малкото по това, че те не са били лагери за изтребление, а лагеристите са били използвани за работа, но отношението към тях е било хуманно, не са били подлагани на репресии и наказания.Това е било само защото България формално е била съюзник на Германия.
166
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето защо онзи клоун президента им Педаловски се срещна с този ненормалник-всеки ще забележиналудничавата му поглед и изражение. Петровски му даде текста от Москва как да провокираБългария и да спъва процеса. Ясно като бял ден - истинската пречка за присъединяването на С. Македония е РУСИЯ и хибридната и война срещу България и за запазване на влияние в С. Македония.
165
6
 
4
 
! Отговори
Шизофрения преди 2 години
България и цар Борис номер 3 спасили българските евреи от... Цар Борис номер 3 и шайката му, тоест цвета на нацията.