С полет днес ще се направи опит за рестарт на въздушната връзка София - Скопие

Транспортната инфраструктура между България и РС Македония е в окаяно състояние
11 фев 2022 07:46, Нели Христова
53
С полет днес ще се направи опит за рестарт на въздушната връзка София - Скопие
Снимка: БГНЕС

На 11 февруари ще се състои полет между София и Скопие, с който ще се направи опит да се рестартират въздушните съобщения между двете страни, които съществуваха преди години, но бяха прекратени зарази липсата на икономическа ефективност, предаде специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

Транспортната инфраструктура между България и РС Македония е в окаяно състояние. Това са единствените две съседни държави в Европа, а може би и в света, които нямат никаква нормална транспортна връзка помежду си – нито високоскоростен път, нито жп линия. Така разстоянието между София и Скопие, което е около 200 км, се взима за 4-5 часа.

По границата има и три КПП – Гюешево-Деве Баир, Логодаж-Делчево и Златарево-Ново Село, но нито един от тях не е модерен и повечето се нуждаят от ремонт. Има и парадоксален случай – напълно изграден от македонска страна преди 20 години КПП Клепало, който буренясва, защото от българска страна няма построена отсечка.

Коридор №8, който трябва да свързва България с РСМ и Албания, също не съществува и е на практика Коридор №0. Всички правителства до момента са твърдели, че изграждането на транспортната инфраструктура между двете страни е техен приоритет, но до ден-днешен така и нищо не е построено, въпреки подписаните безброй меморандуми.

Полетът София-Скопие се предвижда да кацне около 10.45 часа българско време на летището в главния град на РС Македония. С него ще летят министрите на транспорта на двете страни Николай Събев и Благой Бочваровски. Заедно с тях в самолета ще бъдат представители на транспортните ведомства и на туроператорските фирми.

В Скопие се очаква да има нов кръг от преговори, на който да се обсъдят възможностите за създаване на редовна линия. Тя, най-вероятно, може да заработи през март.

Идеята за възстановяване на въздушните връзки между двете страни бе предложена от българския премиер Кирил Петков по време на посещението му в РСМ на 18 януари. Той я предложи с мотива, че не е редно между двете столици да няма полети и да се налага да се лети през трети страни.

Специалният пратеник на БГНЕС припомня, че въздушната линия София-Скопие е съществувала за кратко и е била закрита през 2010 г. Оттогава всички правителства повтарят, че има предпоставки за такава линия, но повече от десетилетие тя така и не беше възстановена.

През 2014 г. Асоциацията на българските авиокомпании подготви доклад относно възможностите и перспективите за разширяване на сътрудничеството по линия на въздушния транспорт между България и РС Македония, в който се констатира, че има „период на затишие“ в областта на гражданските въздушни превози. Отчита се, че в България вече е налице необходимата инфраструктура като летища, система за обслужване на въздушното движение, конкурентоспособни авиопревозвачи, организации за техническо обслужване, учебни центрове и т.н., което е добра предпоставка за възобновяване на пряката въздушна линия. Но въпреки тези параметри полети между София и Скопие няма. Основната причина това да не се случи е, че въздушната линия е финансова нерентабилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да оправят пътя за Калотина, около ГКПП-то. Това е абсолютна срамота, дори асфалт няма, кал, локви и мизерия. За другите КПП-та да не говорим, все едно си в Африка.
23
0
 
5
 
! Отговори
Кой туй...? преди 2 години
"На баба ти хвърчилото."
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Киреее кога ще откриваш втория Дунав мост да дойдеме на банкета да апнеме по една баничка" ...то, май направо на банкета да ходим ;)
21
1
 
16
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Коя е авиокомпанията? Ще си направите снимки и ще замълчите. След година ще споменете само, че е нерантабилна и ще приключите историята!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това ще влезе в рекордите на Гинес за най-нерентабилната дестинация".................... те по-принцип макетата се натискат да са все -най, ама тоя път предвидливо ни отстъпиха ние да грабнем рекорда (а и да плащаме) за най-нерентабилната и глупава самолетна линия в света.
19
2
 
16
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Другите авиокомпании трябва да съдят държавата за държавната помощ окзвана на техен конкурент.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А самолет от София до Пловдив кога? Ще е и значително по-пълен............
17
4
 
17
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Смисъла на полета е съвсем друг - да можем да ходим до Скопие без коли, понеже там видят ли българска регистрация и го побесняват - то не са псувни, засичания, провокации... А може и да ти смъкнат табелите.
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-тъпо, безсмислено, абе, да си го кажем направо - безумно нещо, трудно може да се роди дори и в най-кухата кратуна. Разстоянието София-Скопие е 240 км по път, по въздух сигурно е стотина. Със самолет нито ще е по-евтино, нито ще е по-бързо, особено сега, дето заради ковид те мотаят на летището поне 2 часа преди полет. И тъй като самолетите ще летят не полу-празни, а напълно празни, НЯКОЙ ще трябва ДА ПЛАЩА полетите. Бас ловя, че това НЯМА да са македонските данъкоплатци.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само опит ли ще се направи? Еми, не! Ще се възстанови въздушната линия със Скопие, ама за какво точно - не е ясно!
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще влезе в рекордите на Гинес за най-нерентабилната дестинация и най-бързо закритата,бас ловя....
13
2
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Киро ги разбира бизнес моделите. Пускаш самолетна линия дотирана от нас за разстояние 250км/15 минути за да не пътуват македонските комисии по четвъртокласния път Скопие-Крива паланка.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е най-важното? Празни самолети?
11
3
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Докато набере височина самолета и трябва да каца. Смешна работа. 245 км. от центъра на София до центъра на Скопие. Това разстояние с кола се взема за 3 часа с чакането по границата.
10
2
 
22
 
! Отговори
Кажете преди 2 години
в колко часа излита самолетът, та да паля велИсОпедо. ;) Ще се надбягваме! А министърът на ЕКОНТранспорта не знае колко ще струва билета?!? Сам си призна по бенетето миналата неделя. За к*во говорим?!? Тия Льо Льовци, дето само "анализират", не си ли направиха труда да изчислят ефективността от тази глупотевина? Нали са уж все бизнесмени, с "нов поглед"?!?! Пак ли ще плащаме прищевките на едни случайно попаднали в политиката?????
9
2
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Македонските и български министри си направиха самолетна линия да си пътуват по-лесно и да не се друсат с автомобили 400км
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Летяха самолети до Скопие, но се оказа, че не е рентабилно. Поредната приумица на Киро простото да харчи народни пари!
7
2
 
23
 
! Отговори
Хасфалт re: преди 2 години
С приятели ще ходим до Скопие, те с колата, аз със самолет. Разбрахме се да ме оставят на летището в София, да отидат, да се настанят в хотела, да обядват, може би малко разходка да убият времето, а после някой ще ме вземе от летището.
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време и до други български градове да се възобновят полетите. Плевен, Русе,Горна Оряховица,не само Скопие.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качваш се на самолета и стюардесата ти казва: Това е само опит, нали знаете! Нама нищо сигурно в тоя полет.