Дългата сянка на Милошевич живее и до днес

Преди 20 години в Хага започна процесът срещу сръбския президент
12 фев 2022 21:30, Красимир Ангелов
55
Дългата сянка на Милошевич живее и до днес
Снимка: БГНЕС

Преди 20 години в Хага започна процесът срещу сръбския президент Милошевич. Той почина в килията си през 2006-а без да чуе присъдата. Но идеите му, причинили на Югославия само страдания, са живи и днес, пише в свой материал DW.

Само преди броени дни за сръбски посланик в Москва бе назначен Момчило Бабич - близък приятел на семейството на Слободан Милошевич през 1990-те години. Точно преди 20 години в Хага започна процесът срещу дългогодишния сръбски президент, обвинен във военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.

Обвиняемият, чиято политика значително допринесе за войните в бивша Югославия, до последно отричаше легитимността на Международния съд - бил "незаконен". Четири години по-късно, още преди съдът да е постановил решението си, Милошевич почина в килията си от инфаркт.

Революция без обрат

Свалянето му от власт през 2000-та година след т.нар. Октомврийска революция донесе надежда за Сърбия - след години на авторитарно управление и войни в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Първият демократично избран президент Зоран Джинджич, следвал в Германия и с отлични връзки на Запад, бе смятан за гарант за реформите и скъсването със старите елити от времето на Милошевич. Но Джинджич бе убит от специалните полицейски части на Милошевич "Червените барети", а неговите убийци бяха осъдени на 40 години затвор. В момента върви петиция за тяхното предсрочно освобождаване.

Този опит за реабилитация на убийците на Джинджич и верни съратници на Милошевич се вписва отлично в актуалната политическа обстановка. Идеята на Милошевич за Велика Сърбия - обща държава, в която да живеят всички сърби, доведе навремето до кръвопролитни войни и разрушения.

От миналата година тази националистическа програма отново е жива - този път под името "Сръбски свят". Нейното мото гласи: Белград трябва да се погрижи за своите сънародници в съседните на Сърбия страни, за да не се чувстват онеправдани. Това се използва като предлог за съответната активност на Белград в Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Черна гора, където живеят големи сръбски малцинства.

Новите - като старите

И няма нищо изненадващо в това, че идеите на Милошевич днес изживяват истински ренесанс. Защото представители на стария политически елит отново имат думата в региона. И най-вече в Сърбия - в лицето на сегашния президент на страната Александър Вучич.

По времето на Милошевич той работи в пропагандна медия на босненските сърби, а от 1998-а до 2000-та година е министър на информацията. Оттогава името му се свързва с контрола над медиите, чийто рецепти се прилагат и днес: сръбските медии са в услуга на Вучич, особено телевизията Pink на верния последовател на Милошевич Желико Митрович, която е един вид частна телевизия на президента.

Друг съмишленик на Милошевич, който го наследи начело на неговата Социалистическа партия, и който беше външен министър на Сърбия, днес е председател на парламента в Белград - Ивица Дачич.

Още един някогашен кадър на Милошевич днес е влиятелна личност в страната: Милорад Вучелич - бивш генерален директор на държавната пропагандна телевизия RTS, днес ръководи влиятелното булевардно издание "Новости". Вестникът подклажда негативни настроения срещу съседните на Сърбия страни и "злата чужбина", която потиска сърбите от векове.

В общата картина се вписва и благоразположението на сръбската държава към осъдени военнопрестъпници като генерал Владимир Лазаревич или Драган Василкович ("Капитан Драган"). Потисканата днес опозиция, както и водещи критично настроени историци се питат дали ситуацията в страната днес е като тази през деветдесетте години или е още по-зле, завършва анализа на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
6
 
! Отговори
Илия Кръстич преди 2 години
Абе тук е имало мно умни хора. Е щом е така, я някой да ми отговори, защо преди 2-3 години когато македонците потърсиха българската църква да им стане духовна майка, от тук не получика нито мънкаво ДА, ами абсолютна и тъжна тишина? Най-хибаво отговора да даде джамбазки. Той всичко знае за Македония
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебелата сянка на майката_на автора на тази статия е по-притеснителна
16
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма съсед, който да обича сърбите. Всички ги мразят, защото ги знаят що за стока са. Шовинисти, ламтящи за чужди територии.
15
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са фашистите на Балканите. Стъписаха света с геноцида в Сребреница, масови убийства изнасилвания и депортация.
14
2
 
4
 
! Отговори
ТРОЙКА преди 2 години
До Анонимен две сестри? Требва да направиш някой път тъщата и ще обереш всички точки по ***.
13
5
 
1
 
! Отговори
Варко от Жирна преди 2 години
Хора, съвсем сериозно ви казвам, дайте да се сберем някъде, да седним и да си помислим много... ама МНОГО ДОБРЕ, как може да помогним на Живко от Варна да си уреди живота, да му помогним, да не му пречим и да видим как да бъдем реалисти. Дайте идеи за широка равнина, която може да събере около 5-6 млн българи?
12
5
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Драги хора може ли да бъдите така добри да ми уредите живота ?!Хора сме и трябва да си помагаме ! Бъдете реалисти !
11
18
 
2
 
! Отговори
абе аз ли съм луд преди 2 години
Аз ли съм луд или сърбите са по-европейци от българите? Ние май верно ще излезем най-долните копeлета в ЕС. Ама ето тук пък идва въпроса.. ако ние сме най-долните копeлета в ЕС, тогава кой е по-долен от нас? Ердоганово не са - те са ***, рошнаците са роби. Май по-долу от нас, започва кучешкия живот. Айде сега да пресметним. Хем сме най-свободни, хем най-долни. България е център на Балканите, Европа и Света, както е била хиляди години, де. Ние сме център на всичко. Да го знаете.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
посрещането на тленните останки на Милошевич: https://youtu.be/7Ld9YcGUyl8
9
15
 
6
 
! Отговори
Ами да! преди 2 години
Това са тия, които в България още боготворят бай Тошо и боко Тиквата и им целуват паметници, фалоси, ръце и квото там има. Кумондели ги наречи и повече не ги обиждай. Боко е комунист. Доказан.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 Ами че обича парите, ще кажа.
7
8
 
5
 
! Отговори
Геройте ги помнят преди 2 години
А късата безлична сянка на агресора Клинтън отдавна е забравена.
6
1
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Политиката на коминтерновските Титови наследници е в полза на европейска България, защото при предстоящите световни промени, не само ще ни бъдат върнати Западните покрайнини, които според мирния договор са дадени на вече несъществуващата измислена Югославия, а не на Сърбия, но и изконните ни сръбски врагове ще изчезнат от политическата сцена.
5
4
 
4
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
България трябва да си изгради лично свое политическо задкулисие !Съвременните й държавни тайни се знаят от САЩ Турция и Германия, както и от едно ромско затворено и секретно общество от хора !Това за мен е къща с разграден двор !България трябва да се освободи от ромското, турското, немското и американското !Поканете ме на държавен дебат някъде !Проблем ли е да живея добре ?!
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич тръгна по пътеката на Милошевич и Путин да инспирира националистически сръбски въстания у съседите си. Както я е подкарал всичко ще завърши с нова бомбандировка на НАТО по Сърбия и съд в Хага за Вучич. Русия няма да се намеси щото след украинския резил който ще изживее повече няма да бъде никакъв фактор.
3
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас не е ли, същото? Призраци от комунистическото ни минало, се обогатиха от престъпната приватизация. Сега са политици, издатели, министри, достойни граждани, милионери, които дори правят дарения?! Колекционират археологически предмети... Техните отрочета управляват държавата. Горката "Жени мода" Евгения Живкова, внучката на Тато, не минава ден, да не публикува лъжи и памфлети, колко умен и велик демократ е бил дядо й?! Моралът й, е като и модата й. Колко са избитите в лагерите на смъртта?
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакви сенки, а само партизански деца и техни внуци. Филма е игран и ,участници сме всички ние.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на Тито... ...в Скопие е!