САЩ преговарят със София и Скопие за бързо решаване на споровете

Време е РСМ и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС
5 май 2022 11:54, Елка Василева
107
САЩ преговарят със София и Скопие за бързо решаване на споровете
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от МИА.

Още по темата
Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява.

В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че се продължава с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове.

Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване, каза Прайс. Той отбеляза, че “историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове.”

Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. от Атина и Скопие, сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
! преди 2 години
ЕС няма да даде нито един цент...докато България не покаже че не е в коалиция с Русия и Докато не махне ветото. ще вървим към прогресивен фалит. Ще се отеглят голяма част от инвеститорите и ще бъдат фалирани.
81
1
 
2
 
! Отговори
Отвратен92479 преди 2 години
Това, което вършат американците е нагло и възмутително. Намират се на 9-10000 км оттук, не членуват (логично) в ЕС, а си навират гагата в чисто наши си дела и спорове. И това го правят по цял свят... Май е дошло времето някой да им въздейства да си стоят в Кравария със сериозни аргументи - защо не с един "Сармат" например!?
80
0
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 години
Забелязвате ли как от САЩ преговаряли за приемането на РСМ в ЕС, а самите те дори не са на континента... Това не е ли показател за доста интересни разсъждения? Кирчо, внимавай в картинката, Кирчо! Не прави глупости по натиск отвън!
79
10
 
1
 
! Отговори
Рамбо преди 2 години
Нека ви е блгарчета, ке си останете само со "великата" ви историа хахаха
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТРАКИЕЦ Като не се считаш за българин защо говориш на български а не на тракийски? ***! Ама то и тракийски език няма, също както няма и македонски език.
77
0
 
4
 
! Отговори
МАКЕДОНЦИ-САМО В GR преди 2 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА СИ ПРИЗНАЛИ, ЧЕ МАКЕДОНЦИ ИМА САМО В ГЪРЦИЯ! ДАЖЕ ДОГОВОРА БЕШЕ ПОДПИСАН В МАЛА-ПРЕСПА, А ТАВ МАКЕДОНСКИТЕ МЕДИИ ГОВОРЕХА ЗА ЛЮБЕЗНИТЕ ДОМАКИНИ ГЪРЦИ.ТАКА, ЧЕ ИМА ПО ДОГОВОР САМО СЕВЕРОМАКЕДОНЦИ.
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да натискат Македония, ние сме казали какво искаме да направят.
75
1
 
12
 
! Отговори
Ха,Ха, преди 2 години
Хегемона диктува на колониите какво да правят, но се досетете в чий интерес, краволизците ще са доволни.
74
19
 
1
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
Ето каква е историята номер 77. Втората Световна война българите окупираха Македония и изнасилваха македонски момичета. Северна Македония е свободна и България няма думата. В България област Горна Джумая също е откъсната македонска земя. Ние траките също не се считаме българи.
73
1
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Какво знаят те за нашата история и защо трябва да си пъхат навсякъде носовете?
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ни държат златото и базите им са ни окупирали, не може да очакваме собствения интерес да вземе превес
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия финтира САЩ с няколко години по-рано треа да изпълнят целите, и им лъсна цялата схема , компрометираха се тотално
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо САЩ да си влязат във ЕС така и така имат право на вето във Съюза
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ като какви се явяват във случая ...?...и това Не е ли намеса, ако Не е здраве му кажи !
68
0
 
29
 
! Отговори
полудял преди 2 години
От тея и ингилизите балканите нищо хубаво не са видяли. Гадни копилета аглосаксонци,
67
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая да не стане македония да анексира цяла бг с подкрепата на САЩ ахахаха това вече ще е тоталния крах. То ще излезе че малефоднците са коренно население на Сащ и са основали САЩ след което са се разселили из цялата вселена
66
2
 
32
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Да ходят да преговарят с мекдиканците, с които имат граница. Да не се бъркат на хиляди км. Веднъж вече подпалиха война на Балканите. Сега подпалиха в Украйна ама явно пак искат да подпалят целия балканскинполусостров
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67 Страх ги е,че ако не влезнат в ЕС Русия ще си засили влиянието както стана със сърбите
64
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им влиза в работата на САЩ,откога се намират в ЕС,че ще взимат отношение и по този въпрос? Наглост до безкрайност, вече става очевидно кой спуска решенията, които взимат в парламента, навсякъде си навират носа.Еми няма да им се получи по този въпрос, смятам че българина не е изпростял до степен да забрави историята и идентичността си.
63
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързат, щото ни инсталираха Кирчо да свърши няколко задачки, една от които е тази. Обаче Кирчо се провали по харвардски и мирише на нови избори. Та те искат той да си изпълни задачките преди новите избори, щото после ще стане по-сложно за тях.