Управляващите в Скопие подкрепиха френското предложение

Заседанието се проведе късно тази нощ
12 юли 2022 07:00, Петя Славова
137
Управляващите в Скопие подкрепиха френското предложение
Снимка: БГНЕС

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

Заседанието се проведе късно тази нощ. В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-ти юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Още по темата

Според СДСМ "партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин". От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури"

"По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии", се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

"Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира, чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната", подчертават още от СДСМ.

БГНЕС припомня, че основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
10
 
! Отговори
Москва преди 1 година
е в траур, Белград -също
74
3
 
9
 
! Отговори
До Morski преди 1 година
Ти май не си чел предложението. Нищо по-хубаво не можеше да ни се случи. Руснаците и сърбите ще си изядат чорапите.
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ли ще разберете,че в Македония има две страни Позиция и Опозиция.Както и в България.Само че в България през цялото време искаха да махнат в Македония тези ,които са на власт и са про-Европейски настроени и приятелски настроени Или типично по Български,някой като се държи добре с нас значи е глупав и може да го мачкаме и унижаваме.Да знаете от мен,Българските политици са виновни за всичко което виждате в Македония в момента.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми какво се пенеха толкова до сега. Сърбите газ пикаят.
71
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Спиридон Иероцхимонах, 1792г. - "История во кратце о болгарским народе": След Бладий дойде трети крал на име Колад в годината на сътворението на Света 4745 /763 преди ХР./ Това означава, че днес на прага на 2023г всъчност празнуваме 7531г. от сътворението на света, което по разбиранията на предците ни е след Библейския потоп засегнал древните българи с превръщането на голямото ни сладководното езеро в днешното Черно море.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Проф.БожидарДимитров "Чист македонски = мръсен български." Колкото чистия руски е "мръсен български" , толкова и чистия македонски е "мръсен български".
69
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антифа " Македония му е последната грижа на Путин, ако не знаете" Затова ли ДОРИ Пендаровски, който попринцип си е сръбски (а значчи и руски) слуга, изпищя, че руснаците подклаждат бунтовете?
68
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
егати ........маните , Гергиевски в едно предавне им го каза , ВМРО е основано от българи от Македония и върховисти и федералисти , то излиза, че и държава им направихме с помоща на комитерна и комунистите
67
5
 
18
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Егати и срама за всички онези БЪЛГАРИ от областа МАКЕДОНИЯ, които са се борили за СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ! Техните внуци ги пречутиха и претопиха сърбаците за две-три поколения, а самите те удържаха векове на друговерците турци! СРАМ И ПИЗОР ЗА ПРЕДЦИТЕ ИМ И СЪЖАЛЕНИЕ И ЯД ЗА НАС, ЧЕ ЗАРАДИ ТЕЗИ РОДООТСТЪПНИЦИ ЗАГУБИХМЕ НЕЩО ОЩЕ ПО-ЦЕННО-ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ!
66
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Тежко, им горко на макетата.. Те просто не знаят, какво ги очаква.
65
7
 
9
 
! Отговори
Антифа преди 1 година
Дрогаре сорросоиде, Македония му е последната грижа на Путин, ако не знаете
64
3
 
27
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Та Македонците не са народ, а са нация създадена след 1945г!
63
5
 
16
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 1 година
Чист македонски = мръсен български.
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
москва не само на сълзи не вярва но и пари не дава , иначе нямаше и война да има , щяха да подкупят олигарсите както ги подкупи сащ , кога ще се връщат укрите в украйна
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оформи се македонската нация след Втората световна война, защото в България беше гнусно: диктатура, нисък стандарт, марионетка на СССР. Сърбите се възползваха и успяха. /НАйсмешно ми става, когато някой нарече сърбите "братски народ". Трябва да се чете повече история. Разликата между думата народ и нация е огромна .... Народите съществуват от преди да се появят нациите за разделяне на народите. Задайте си въпроса: Къде е сега волжка България и Сталин я прекръсти на нацията Татарстан!
60
5
 
5
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Прокопиев е щастлив. Отдавна македонският му лиценз за банкова дейност ,прашясва в шкафа му.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Кремъл ще си искат Копейките и у нас и при съседите, не свършиха работа.
58
4
 
19
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
5)Македонската нация се създава след 1945г. На територията на Югославия, която е в обтегнати отношения с България и контактите са ограничени, а доколкото ги има са под знака на враждебност. Това ясно определя и границата между българската и македонските нации точно по границите между България и Югославия, а днес Македония. Това са сухите факти. Другото е пропаганда, а който не съзнава, че е пропаганда е просто недостатъчно образован.
57
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 "Професор Божидар Димитров навремето много им се смееше и ги нареждаше качествено." Професор Божидар Димитров беше агент от ДС и неслучайно говореше неща, които изцяло обслужваха руския интерес, който беше да продължава насъскването един срещу друг на Българите и Македонците. Македонския език, за хубаво или лошо, е напълно отделен език.
56
6
 
19
 
! Отговори
= преди 1 година
Това мижаво,малокултурно,хистерично народче няма място в ЕС.Ако ЕС има глупостта да ги приеме,трябва да се подготви за големи екшъни.Както е известно,повечето от решенията в ЕС се взимат с единодушие. Една тайфа комплексари, каквито са макетата може да блокира работата на ЕС и да предизвика невиждани колизии.Като се има предвид,че управляващата им върхушка е основно от сръбски агенти,те ще бъдат сръбско-руско прокси в ЕС.Така че,най-добре е да си седят отвън,а Албания да бъде приета сама