Управляващите в Скопие подкрепиха френското предложение

Заседанието се проведе късно тази нощ
12 юли 2022 07:00, Петя Славова
137
Управляващите в Скопие подкрепиха френското предложение
Снимка: БГНЕС

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

Заседанието се проведе късно тази нощ. В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-ти юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Още по темата

Според СДСМ "партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин". От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури"

"По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии", се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

"Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира, чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната", подчертават още от СДСМ.

БГНЕС припомня, че основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тиквуне вселенски , от първото и второто българско царство какви са били , какво е било царството на марсианци , на всякъде са писали цар на българите, за съвреминет държави след втората светова е друга работа
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как сащ ше ги оставят на сръбския свят , да ги ограбят територии , бази , подземни богатства
53
31
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
4)Българската нация се създава от Русия след 1832г. и към 1878г. е успяла да обхване само земите около днешна централна България. Българската нация обхваща териториите на днешна България, включително и пиринска Македония, чак около средата на 20 век. Тя не успява да обхване други територии, които владее много кратко.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До европеец Ти какво работиш, или е "тайна"? :))))
51
3
 
15
 
! Отговори
ЩО ТЪЙ ВА преди 1 година
МАЛКО СПРАВКА ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОТ НСИ БГ - ПЪТУВАЛИ БЪЛГАРИ ЗА РУСИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2022 Г- 0, ПЪТУВАЛИ БЪЛГАРИ ЗА ЕВРОПА ЗА МЕСЕЦ МАЙ 2022Г- 729.4 ХИЛЯДИ. НЕКА ТЕ ПРЕЦЕНЯТ КАКВИ ЛОЗУНГИ ДА ВДИГАТ И КАК ДА НИ НАРИЧАТ И СТРУВА ЛИ СИ.НЕКА РУСОФИЛИТЕ ДАДАТ НЯКАКВОО ОБЯСНЕНИЕ АЗ НЯМАМ..НАЧИ ЕМ РУСОФИЛ ЕМ ХОДИ В ТАЯ ПРОКЛЕТА НАЦИСТКА ЕВРОПА ЩО ТЪЙ ВА....
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то беше ясно , че ще попуцат , попуцат и ще гласува парламента ,ама и те са слугинаж на нато и ес и пак са вкарали резолюция за червени линии , история и тн , тия имат ли заеми от световната банка , сигурно всички сме роби , айде и тия да берат грозде по ес
49
3
 
14
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Заринати от национални митове и пропаганда, които представят нациите, едва ли не като съществуващи още от Големия взрив, то не се осъзнават фактите, които се знаят: 1)Нациите съшествуват само от 300-350 години, а на Балканите от има-няма 200. 2)Нациите се създават от държавите-чужди или собствени и са техен изкуствен продукт. 3)Западноевропейските нации се създават, чрез обединение на разнородни културно елементи, докато балканските, чрез нацепване на едно единно еднокултурно пространство.
48
9
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Вкарахме го и на македонците, от това по-лошо не можем да им направим. Мразиш ли някого, пращаш го в ЕС и САЩ. Те онези знаят как да му таковат майката, все пак едните са колонизатори от 500 години, а другите от 200!
47
1
 
7
 
! Отговори
европеец преди 1 година
набирам македонски миячи, берачи и подмивачи! 3000 евро заплата!
46
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Счупих се от смях- "Чист македонски". Развалени българи с промити мозъчета. Професор Божидар Димитров навремето много им се смееше и ги нареждаше качествено.
45
8
 
8
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
клекнах на байдан, клекнах на потин, клекнах и на макетата.. ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
44
6
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Преди много векове имало един Цар Дор. Та той имал близнаци за наследници на короната - Магнет и Македон. Разделил държавата на двамата по равно, Магнет наследил западната част, известна по неговото име като Тесалия, а Македон источната част /сегашна южна Тракия/ и започнали да я именуват Македония по името на монарха. Това от изворите на историята за произхода на името Македония, сега кой се припознават като македонци и къде живеят е рано историята да посочи.
43
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО СЕ НАПЪВАТЕ ДА ГИ ПРИЕМАТЕ В ЕС- ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА СПОКОЙСТВИЕ, ОТ СЕДМИЦИ ВИЖДАМЕ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ВЛИЗАНЕТО В ЕС- ОСТАВЕТЕ ГИ НА СПОКОЙСТВИЕ, НА ТЯХ ИМ ХАРЕСВА ТОЯ ЖИВОТ, ТЕХНИЯТ ЖИВОТ.
42
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се внимава да няма два френски документа...един за БГ и друг съвсем различен за РСМ....
41
4
 
19
 
! Отговори
АНонимен преди 1 година
ЕС е на плщс половин милион миячи на чинии.
40
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилски неандерталци. Какво ге било чакало.
39
5
 
11
 
! Отговори
аз преди 1 година
Що така бе драги? Нали народа искаше друго?
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31. И какво ги чака ,бре болшевик недоразвит?
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да ги чака в ЕС ? Те затова ли напират за там :)))
36
1
 
10
 
! Отговори
Абе пич! преди 1 година
До Малта...Как се "подарява" нещо,което де факто нямаш?Аз мога да ти подаря нещо лично мое,например закупено някога от мен джобно ножче,изработена фигурка и тем подобни!как така се подаряват цели държави барабар с населението и манталитета си на други?Това е някакъв нонсенс!