Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация

Това било в ущърб на българската общност в РС Македония
9 окт 2022 09:08, Елка Василева
183
Скопие: Откриването на клуб ""Цар Борис III" в Охрид е провокация
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната, смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба "Цар Борис III" . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг за медиите.

Според Османи някой волно или неволно „съсипва имиджа на българската общност,  както пред гражданите на Северна Македония, така и пред международната общност” и това е в ущърб на българите в страната, които биха могли да използват момента, когато получават по-голяма възможност да се сдружават и изразяват своята уникалност, и чрез задълженията от Протокола, подписан между двете държави, и чрез дебата за промяна на конституцията, който касае вписването им в преамбюла на основния закон.

Ден преди откриването на клуба „Цар Борис III” в Охрид на 7 октомври, от МВнР в Северна Македония призоваха протестите да бъдат мирни и достойни. Събралите се пред сградата, призовани от опозиционните партии Левица и ВМРО-ДПМНЕ, скандираха „Фашисти” и „Татари” и хвърляха яйца и бутилки по прозорците на клуба.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво не му харесват на Цар Борис III , все пак е освободил македониците от сръбския терор, затвори и убийства! Май трябва да им обясним, какво е направил Цар Борис за тях, защото са забравили! Ние за разлика от тях сме толерантни и нямаме нищо напротив те да си открият културен център в София на името на който и да е велик "македонец", ...напр. Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови...! Даже цветя ще им поднасяме!
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата диваци се опитват да го изкарат че вижаш ли името му било спорно? Кое му е спорно бре? "Цар Борис III" - Български, сапсил десетки хиляди животи през втората световна война! Те да си сменят името на Държавата! И имената на половината учреждения! Тяхното е спорно!
107
0
 
0
 
! Отговори
Невежа преди 1 година
До АнонименЦар Борис Трети не бил спорна личност - чудя се дали винаги патриотарите са били толкова неграмотни и прости хора, които, хайде остави книга, но поне интернет да отворят, не са кадърни.
106
0
 
0
 
! Отговори
Варварка по рождение преди 1 година
Срам за нас, българите, които сме се продали толкова мизерно, само за да се създаде нов повод за разпри и омраза с РСМ. Толкова сме лесни за купуване и подпалвачество. Които най-много викат, едва ли са изкарали и средно образование с учебник по история - ролята на Борис III за депортацията на българските евреи от "новите територии". Прости и варвари!
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е културен клуб защо не го нарекоха на български културен деятел?Например на Стефан Данаилов,министър на културата у нас и любим актьор и на българи и на македонци?Да го прекръстят тоя клуб!
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откриването на македонистки клуб в Благоевград, присвояващ името на българския поет Никола Вапцаров не е ли провокация? Поне цар Борис трети не е спорна личност, за която северномакедонците претендират, както например беше Ванчо Михайлов по времето на Груевски.
103
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ясно. Америка за България и Америка за Македония е в дух на толерантност и приятелство. Това се опитва да ми каже тоя.
102
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тито и комунизма и партизаните позволени, а царя - не! Странно как ще влезнат в ЕС със забранена античовешка идеология! С тоя комунизъм ще е много интересно как ще застанат до естонци и поляци!
101
6
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
А вашата цяла политика е провокация меко казано,самата ви държава е провокация да не забравяме усворкването на химна ни,незнам още какво трябва да се случва че нашите *** да блокират сев.македония за членство в ЕС.
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо Врабески даде пари за тези два културни центъра с тези две спорни и обидни имена? Врабески от кога е Македонски Гражданин?Защо ВМРО(България) беше на откриването им,а на първия всички лидери на политически партии от България.В Македония преди тези два култуни центъра има открити още поне 30-40 други открити от 1990 година.Като 4 от тях са в Битоля и Охрид.До сега не е имало никога проблем.Кой има интерес Македонци и Българи да се мрязят?
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Владимир Стойчев - освободителят на Македония от германска окупация след септември 1944-1945 година. България е освободила Македония от германските войски до Охрид. "Генерал Владимир Стойчев" е подходящ за разкриване на участието на България срещу Хитлер, което северномакетата не знаят и не са учили. Да им дадем анифашисти и антихитлеристи. Врабевски е много глупав и прави провокации. Има го на снимни с техния любим Тито.
98
1
 
11
 
! Отговори
здрасте преди 1 година
Проблема на българите не е ,че са прости!Проблема е,че политиците са глупави!А народа продължава да гласува за тях!
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ, която краде българска история е провокация към България. Брюксел прие българската версия. Северномакедонците сега преговарят с европейските лидери. Ако така продължават, ще чакат за членство 20 години, като Турция, която започна преговорите, но си стои на едно място.
96
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
122 Какво предлагаш? За да не сме нахални, да оставимприматите да рушат гробовете ни, да горят публично знамето ни, да крадат историята ни, езика ни, да ни наричат "фашисти", "татари", да палят клубовете ни...Нахалните обитават територията край Охрид в измислената държавица РСМ.
95
9
 
13
 
! Отговори
Bungar преди 1 година
Българите сме нахални като конска муха.Провокация след провокация.Още повече ще ни намразят,защото ставаме вулгарни даже.Насаждаме омраза и продължаваме да си пробутваме нашите исторически измишльотини,но не на всички хора на Балканите са им промити мозъците като нашите.
94
0
 
8
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Войната започнала 1943 г. между България и Америка и Англия по времето на Фердинанд, я спира 1944 г. Георги Димитров със съдействието на Сталин.
93
8
 
11
 
! Отговори
Всички преди 1 година
Македонците са много умени и толерантни хора, щом и те се съпротивиха, значи има защо. Те са братски народ, живяли сме цели векове заедно. Да подкрепим македонците и да изгоним нашия общ враг- Симеон!
92
6
 
12
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
Ей, другарю Османи, щом по конституцията ви трябва да има толерантност, защо се бъркате на българите в РСМ какво име ще изберат за клуба си ! Хората ви са неграмотни, с промити мозъци , затова им търсите оправдания.за глупостите които правят. Да но в Европа виждат как стоят нещата. Топката е у вас, правете си сметката как и накъде да ритате. За сега -май само срещу себе си..
91
3
 
12
 
! Отговори
XX преди 1 година
А защо никой ни казва ,че Цар Борис ||| тогава за 2/3 години наля в Македония над 1 милиард лева което сега се равнява на 4/5 милиарда.Това са много,много пари .
90
2
 
3
 
! Отговори
ТРИЕТЕ ТРИИТЕ преди 1 година
ТО ЗА ТОВА ВИЕ И ТАКИВА КАТО ВАС СМЕ НА ТУЙ ДЕРЕДЖЕ ЕДНА НЕ ОРИЕНТИРАНА И НАЦ ИСКА ДЪРЖАВА ЩЕ НИ ПОДЛИВА ВОДА ДО КРАЯ НA СВЕТА.