Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", закани се Османи
18 окт 2022 18:30, Красимир Ангелов
97
Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република Северна Македония ще реагира с нота за изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки, защото "този път е минал всички граници на провокация", съобщи на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Във Facebook профила си преди ден Джамбазки направи изявление, озаглавено: "Димитър Ковачевски, Вие, сърбоманите в Скопие, нямате място в ЕС!", а като фон по време на част от изявлението му стои стара карта, на която днешната Република Северна Македония е част от България.

Още по темата
"Изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения има основание да се реагира. Трябва да реагира и българската държава, защото това са вече териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности", каза Османи, цитиран от БТА.

Освен това Буяр Османи заяви, че коментарът му на думите на проф. Ангел Димитров, според когото Република Северна Македония не се държи като кандидат за член на ЕС, също е официална реакция, защото всяко негово изявление като министър на външните работи е официално изявление на министерството на външните работи.

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", каза Османи след съвместната пресконференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон, която е на официално посещение в страната.

Османи изрази мнение, че внимателно трябва да се прецени как ще се отрази ретроактивното действие на Закона за сдруженията и фондациите.

"Не съм юрист, но необходимостта имената на вече регистрираните сдружения да се преразгледат в тримесечен срок по някакъв начин е ретроактивно действие на закона. Не мога да се изкажа от правна гледна точка, но от политическа гледна точка ще трябва внимателно да се анализира как това решение ще се отрази. Бих искал законът да влезе в сила от днес нататък", каза министърът на външните работи Буяр Османи в коментар на промените в Закона за сдруженията и фондациите, който вече е в парламентарна процедура.

В предложението на ВМРО-ДПМНЕ за променя в Закона за сдруженията и фондациите се предлага „да бъдат изключени от възможните наименования на сдруженията имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и инициалите на лица, които по какъвто и да било признак, начин или форма в миналото са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх", обясни в парламента една от вносителките на измененията в Закона за сдруженията и фондациите и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи.

"Много бих искал да се отвори нова глава в отношенията с Република България и българската общност да я използва, за да се утвърди, да се интегрира, да се рекламира и държавата е готова да даде възможност. Кой ги настройва с тези действия, наистина не мога да разбера. Още в началото имах чувството, че тук има някаква трета страна, която иска да навреди на българската общност. Наистина е необходимо да се говори с тях, за да се посочи, че провокацията не им помагат в установяването и интегрирането на българската общност тук в Северна Македония”, каза министърът на външните работи Буяр Османи на въпрос, свързан с откриването на български клубове "със спорни имена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Ангел Джамбазки,единственият,който дава достоен отговор на тази измислена държава Македония!
43
29
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
Пиринска Македония Автономия.Благоевград столица.
42
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчина Джамбазки и албанеца Османи обсъждат позицията на България спрямо Македония... Ситуацията е "пази боже сляпо да прогледне"
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива громители на македонизма като "войводите", мазнещи се на всяка власт, на макетата врагове не им трябват. Най-после, след 30 години циркове, на народа му просветна, че тия ***, присвоили си сакралната абревиатура, са част от причините за черния за България период, наречен "преход". Не са избор, не са решение.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На корумпета като Ддамби Дрегера и Краси Билата макетата трябва да са вечно признателни заради безразборно раздаваните пасоши. А какво се изцепило джуджето Скатавко, шофиращо мъртво пияно, няма никакво значение за никого. Освен за него, да си начеше хипертрофиралото самочувствие, късото то.
39
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАКТ-СЕЛО АРБАНСАСИ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е БИЛО ЕДНО ЧИСТО АЛБАНСКО СЕЛО...
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ЗА ФИЛМИТЕ,КОИТО НЯКОЛКО КОСОВСКИ И АЛБАНСКИ ТЕЛЕВИЗИИ НАПРАВИХА ЗА АЛБАНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ?НЕ НАПРАЗНО СЕГАШНИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ Е АЛБАНЕЦ-ОСВЕН МАКЕДОНСКО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИЗНАЕ И АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ...
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи да си беше замълчал по-добре. Един политически тpyп, събрал 0,27% от вота наскоро, се пенил нещо от душегубката си, пълна с винарки и алкохолни изпарения. България забрави за онова ченгеджийско-пияндурско образувание МВРО, Османи ни ги припомня.
36
1
 
6
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Анонимен 39: Те лаят защото наште политици им се подмазват. Някои се подмазват защото продават български паспорти, други се подмазват защото смятат че ще станат "обединители" и ще влязат в историята. И са достатъчно *** за да не схванат, че техните политици никога няма да се съгласят и вин аги ще подстрекават раята им, защото за тях е много по-добре да са първи е никому неинтересна македония отколкото втори в България в ЕС.
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако им спрат омразата на македонците към България и българите те ще си умрат от скука. Тая омраза е смисълът на живота им. Последният писък беше вчера, когато гласуваха да се забранят българските сдружения. Не стига, че вече 70 години горят български знамена, трошат български войнишки паметници и в пресата се пише само помия за България. Не. Все им е малко.
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОКАТО БЪЛГАРИЯ СЕ Е ВТОРАЧИЛА В МАЛКА МАКЕДОНИЯ,ТУРЦИЯ ТРУПА ВОЙСКИ НА ГРАНИЦАТА ОТАТЪК СВИЛЕНГРАД И НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА ЕРДОГАН ЩЕ КАЖЕ:ДАВАЙТЕ!И ТОКУ ВИЖ СТЕ ОСЪМНАЛИ С ТУРСКИ ТАНКОВЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА!ВСЕ ПАК НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ АЛБАНЦИТЕ ОБЩО СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4-5 МЛН. А ТЕХНИТЕ ДЕМОГРАФСКИ ПОКАЗАТЕЛИ СА ВЕЧЕ БЛИЗО ДО ТЕЗИ НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ...ДОКАТО ТУРЦИЯ НАБЛИЖАВА 90 МЛН.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нота в писменна форма ли е, че да я използваме поне като тоалетна хартия?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво ще ни заплаши този албанец не мога да разбера, албанската мафия не върви в БГ, така че с какво ? :)))
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ако не лаят дори ще забравим, че ги има.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите колко ноти пуснаха, всеки ден антибългарски изказвания се подминават? Тези не си знаят рода.
29
3
 
2
 
! Отговори
Македонски БЪЛГАРИН преди 1 година
До Анонимен ***, МАКЕДОНЦИТЕ ГИ НеМА ПОВЕЧЕ ОТ 2000 Г. А ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ТРЕВОЖИ. ПРЕДАТЕЛИТЕ И ЕНИЧАРИТЕ ОБАЧЕ ГИ КОЛЯТ КАТО ПРАСЕТА. ПОИНТЕРЕСУВАЙ СЕ ЗА СЪДБАТА НА ЕНИЧАРЕТЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, ЗАЩОТО И ТЕБ ТОВА ТЕ ЧАКА. СЛАВА НА ИЗТОЧНА АЛБАНИЯ!!!
28
1
 
14
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
До Анонименсегашните северно македонци са смес между албанец/албанка и сръбкиня/сърбин, сори...
27
2
 
23
 
! Отговори
Макета - фашисти ! преди 1 година
*** макета, треба да памтите що е рекал Паисий Хилендарски : "О неразумни юроде, поради что се срамиш от своя род и език, поради что се срамиш да се наричаш БЪЛГАРИН. Сите денешни скопски макета су прави Изме_кяри и ***. Макета - еничари !!! Сите сте роби на србската коминтерновска фашистичка пропаганда !!!
26
3
 
28
 
! Отговори
Тъпи макета ! преди 1 година
Да си "македонец" е ДИАГНОЗА !!! Бил съм много пъти на служебни командировки в Македония и категорично мога да твърдя : по-прости, по-мързеливи и по-нагли същества трудно ще намерите на планетата Земя ! Мой познат след поредна командировка до Македония преди години, заяви, че след турските репресии там са останали най-простите и най-мързеливи субекти, а умните и прогресивните са се преселили в България ! От опит твърдя : макето ще се мотае 2 месеца вместо да свърши работа за 2 минути.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи се заканвал, смех в залата :))) Нема ли психиатри у РСМ, че тоз плаши БГ, любопитно ми е с каво, мейби с гол *** :)))