Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", закани се Османи
18 окт 2022 18:30, Красимир Ангелов
97
Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република Северна Македония ще реагира с нота за изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки, защото "този път е минал всички граници на провокация", съобщи на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Във Facebook профила си преди ден Джамбазки направи изявление, озаглавено: "Димитър Ковачевски, Вие, сърбоманите в Скопие, нямате място в ЕС!", а като фон по време на част от изявлението му стои стара карта, на която днешната Република Северна Македония е част от България.

Още по темата
"Изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения има основание да се реагира. Трябва да реагира и българската държава, защото това са вече териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности", каза Османи, цитиран от БТА.

Освен това Буяр Османи заяви, че коментарът му на думите на проф. Ангел Димитров, според когото Република Северна Македония не се държи като кандидат за член на ЕС, също е официална реакция, защото всяко негово изявление като министър на външните работи е официално изявление на министерството на външните работи.

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", каза Османи след съвместната пресконференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон, която е на официално посещение в страната.

Османи изрази мнение, че внимателно трябва да се прецени как ще се отрази ретроактивното действие на Закона за сдруженията и фондациите.

"Не съм юрист, но необходимостта имената на вече регистрираните сдружения да се преразгледат в тримесечен срок по някакъв начин е ретроактивно действие на закона. Не мога да се изкажа от правна гледна точка, но от политическа гледна точка ще трябва внимателно да се анализира как това решение ще се отрази. Бих искал законът да влезе в сила от днес нататък", каза министърът на външните работи Буяр Османи в коментар на промените в Закона за сдруженията и фондациите, който вече е в парламентарна процедура.

В предложението на ВМРО-ДПМНЕ за променя в Закона за сдруженията и фондациите се предлага „да бъдат изключени от възможните наименования на сдруженията имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и инициалите на лица, които по какъвто и да било признак, начин или форма в миналото са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх", обясни в парламента една от вносителките на измененията в Закона за сдруженията и фондациите и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи.

"Много бих искал да се отвори нова глава в отношенията с Република България и българската общност да я използва, за да се утвърди, да се интегрира, да се рекламира и държавата е готова да даде възможност. Кой ги настройва с тези действия, наистина не мога да разбера. Още в началото имах чувството, че тук има някаква трета страна, която иска да навреди на българската общност. Наистина е необходимо да се говори с тях, за да се посочи, че провокацията не им помагат в установяването и интегрирането на българската общност тук в Северна Македония”, каза министърът на външните работи Буяр Османи на въпрос, свързан с откриването на български клубове "със спорни имена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Античкия македонец Буяр Османи (ха ха ха)Джамбазки не е имал въобще предвид него и шиптърските му приятели,в които със сигурност им се върти сливане с Албания и Косово след време.
23
5
 
22
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 1 година
Още 2014 когато Русия анексира Крим,отговора на ЕС и НАТО трябваше да е анексирането на Македония от България.
22
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българин е смесица между Македонец и Туркиня или Турчин и Македонка.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е македонец?Изпран българин/чист българин/.Време е и на тях да им направим една специална операция!!!
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация"----------Ауу, колко си страшен. Май ще се самоизриташ от чакалнята на ЕС.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВМРО ви издаде достатъчно паспорти макета, за лична изгода разбира се, какво го слушате мекерето Джамбаза :))) На нас ние неприятно, че ни плюете нон-стоп, не спряхте да го правите :))
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", каза Османи след съвместната пресконференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон"_____А показа ли й препоръките на ЕК да си намалите езика на омразата срещу България или ги скри в чекмеджето? Клоун.
17
4
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Колкото АлександУр от северногръцката област Македония е бил нещо различно от грък, толкова и макетата са нещо различно от българи. Гладен северно олигофреноМакедонец татари сънува. Хахаха!
16
3
 
23
 
! Отговори
Близ Втръс преди 1 година
Абе макета, имате своите 3 минути слава, за да може НАТО да възпрепятства теоритичното ви обвързване с руснаците през Сърбия. А после? Около вас - озлобени съседи, а вие освен чукари друго нямате.
15
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са доказателство за това ,че собствения народ се отрича от държавата.Само Българите може да накарат други Българи да го мразят.Няма друг сличай в който хора да се срамуват да кажат,че са Българи.В чужбина като някой Българин чуе друг да говори на Български,бяга на далеч.Е за това няма как Македонците да Ви харесват.Вие сте по-зле от тях и не знаете как да се държите и как да привличате собствения народ,а го отблъсквате.Продължавайте в същия дух и ще изчезнете в един момент.
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османчо, бегай в Албания.
13
2
 
26
 
! Отговори
Голяма разлика има преди 1 година
Провокациите от страна на РСМ са на държавно ниво,с държавни решения.Що се касае до изявленията на Джамбазки(на когото симпатизирам),те изразяват лично и на партията му,която не участва за момента в управлението,мнение.Другата разлика,която е много голяма е,че позицията на държавното управление на РСМ не е на молител,а се стреми да осъжда и влияе върху тези,които трябва да моли и чието съгласие и разрешение да чака.Пак търсят съюзници от ЕС срещу нас(и срещу фр.предложение).Докога?
12
3
 
32
 
! Отговори
не ни се сърдете преди 1 година
макенца - на сърдитко петко празна му торбата. А в торбата басни за великия александър македонски и бугарите са татари
11
4
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Предлагам, ако всички сдружения на българите в тази измислена от Коминтерна псевдо държава бъдат принудени да си сменят имената, да се прекръстят на Велика България. За да им е още по-гадно на сърбоманските *** в Северна ОлигофреноМакедония.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как Македония да е част от България при условие,че няма един Македонец,който в момента да харесва България и Българите.А влезнат в ЕС,няма да има и Македонец с Български паспорт.Ще върнат паспортите на момента или няма да ги подновяват.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джамбазки не требва да го слушате макета, то никой в България не го слуша, ама омразата първоначално си идва от вас :))) Не може всички на Балканите да знаят, че с изключение на албанците в твое лице са българи а вие да викате на бяло черно :))) Дори незнам защо постоянно ни занимавате, да не би се страхувате, че изобщо ще забравим за макетата...хахахаха :)))
8
5
 
31
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
Дреме ни за северните мароканци, че са се разсърдили. Да вървят на маiната си.
7
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пръдльо, в последно време се сцепихте с провокациите, палихте всичко българско, кой си ти да ми се правиш на жертва бе смачкан фейс?
6
4
 
32
 
! Отговори
КРУМ преди 1 година
Само като си спомня че заради идеологията за връщането на македонската област към България загубихме излаза си на бяло море ...................... не знам какво да кажа, да загубиш богати и плодородни земи и да контролираш пътя към азия заради едни чукари и продажно племе.
5
9
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не съм фен на Джамбазки, но Македония си е част от България. Просто им трябва една денацификация.