Австрия и Германия се оттеглят от спасителните операции в Турция

Причината е нарастващо ниво на агресия между турски групировки
11 фев 2023 16:42, Анисия Иванова
73
Австрия и Германия се оттеглят от спасителните операции в Турция
Снимка: БГНЕС

Австрийски и германски спасители се оттеглят от спасителните операции в Турция, съобщиха агенциите.

Австрийската армия прекратява временно участието си от съображения за сигурност. "Наблюдава се нарастващо ниво на агресия между турски групировки", каза пред агенция АПА подполковник Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили. По думите му има съобщения за стрелба.

В турския окръг Хатай от вторник има разположени 82 австрийски военнослужещи, които помагат в спасителните действия, каза подполковникът. Те остават на място и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, посочи той.

"Срещу нас австрийците не е имало нападение. Всички сме добре", заяви Кугелвайс. "Бихме искали да продължим да помагаме, но обстоятелствата са такива, каквито са."

Германската Федерална служба за техническа помощ (германската аварийно-спасителна служба) и германският клон на хуманитарната организация Международна консултативна група за издирване и спасяване към ООН (ИСАР) също прекратяват временно спасителните си операции в пострадалия от земетресението турски окръг Хатай от съображения за сигурност, предаде ДПА.

През последните часове положението със сигурността в южния окръг Хатай се е влошило, съобщиха организациите днес. Спасително-издирвателните екипи засега остават в съвместния базов лагер в град Къръкхан. Ако има конкретни данни, че някой може да бъде спасен жив, те ще отидат на мястото, заяви говорител на Федералната служба за техническа помощ.

Службата и ИСАР отдават напрегнатата обстановка наред с другото на "недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението".

"Вижда се, че скръбта лека-полека отстъпва място на гнева", каза Стивън Байер, ръководител "Операции" в ИСАР.

Говорител в централата на Федералната служба за техническа помощ в Бон съобщи за "бурни сцени" и добави, че сигурността на доброволците трябва да бъде взета предвид. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак за Турция говорим и то дълбоката провинция на границата със Сирия. И пари да ми дават, не отивам там. Някой умуват защо нямало спасителни екипи и за Сирия. И кой ще е този лудия, който ще отиде доброволец там. Дори и да има сигурно ще се броят на пръстите на едната ми ръка.
50
2
 
10
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
До Анонимен "Ако туркия си позволи да нападне България или Гърция, то ще последва съдбата на Русия в Украйна. Катастрофа!!" ...И защо Турция да ни напада? Да не би да изтребваме турското население у нас????? Освен това за каква "катастрофа" на Русия в Украйна говориш? Нещо да не съм пропуснал???
49
0
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Какви са тия опасни "турски групировки"??? Забранено ли ви е да пишете за тях??
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анадолски особености
47
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗБЕГАЛЕ ЩОТО КАТО ПОЧНАЛИ ДА ОТВАРЯТ ПРАТКИТЕ ПОМОЩИ ОТ ЕС И ОТ САЩ ВАДИЛИ НАПЪЛНО НЕНУЖНИ РАБОТИ. ПАРФЮМИ, ОДЕКОЛОНИ, ДРЕХИ СКЪСАНИ, НЯКАКВИ ПОДОБИЯ НА ИНСТРУМЕНТИ, ХРАНА СЪС ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ И ДР.ВИКАЛИ ЧЕ СА ИЗСИПАЛИ КОФИТЕ ЗА СМЕТ И ГИ ПРАТИ ЛИ ЗА ПОМОЩИ. ТИЕ СЕ ЗАСРАМИЛИ ОТ НЕПРЕКЪСНАТИТЕ ПОДИГРАВКИ ПО АДРЕС НА ЕС И ИЗБЯГАЛИ.
46
5
 
21
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 година
Аллах смирява горделивите.
45
23
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Най-вероятно са провокирали и създавали терористични клетки! Да не забравяме, че германия е единствената европейска държава, която в 21 век извърши терористичен акт срещу цивилен обект в Европа, а Австрия даде подслон на ислямисткия терорист Ахмет Чатаев. Това са факти.
44
15
 
8
 
! Отговори
немец преди 1 година
До реалистНа туркопитеците не може да се помогне... Трябва по друг начин, по систематично... но сме в грешната епоха
43
43
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
46 - АМА верно, както Русия си взе Крим, Донбас, така и турците ще си вземат Кърджали и Разградско.
42
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А УКРИЯ ГОРИ ОТВСЯКЪДЕ. ЗАТОВА ТЕЯ ИЗБЯГАХА ОТ ТУРЦИЯ, ОПИТВАТ СЕ ДА СПАСЯВАТ НАЦИЗМА, АМА ПАРАШУТА НЕ СЕ ОТВАРЯ.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45 - ти Левски за къв го имаш.
40
28
 
16
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Чакай ти на фа.шисти да ти помогат
39
5
 
19
 
! Отговори
До майна преди 1 година
Аз също гледах Холандския сеизмолог ,той беше казал и затова земетресение на 2 февруари,но никой не му е повярвал ,сега вещае ново
38
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако туркия си позволи да нападне България или Гърция, то ще последва съдбата на Русия в Украйна. Катастрофа!!!
37
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук един rqzan chitak си позволява да пише за Апостола. Ейй, смешен, вие турците за хиляда години не сте родили нито един мъж от ранга на Левски. Нито един!
36
9
 
40
 
! Отговори
конспирация???? преди 1 година
казват и написаха статии че използването на ХААРП от сащ за земетресението било небивалици и врели некипели и който мислел това не си пиел хапчетата и не е добре с главата...нооооо изниква един въпрос...такова силно земетресение турция е с втората в света армия по численост!!!някой някъде по медии по репортажи да видя турските военни да са се включили с машини и в помощ на населението????...има ли кой да даде адекватен отговор
35
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мародерите се появиха.
34
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега гледах по телевизията как мародери отиват да събират злато и пари от разрушените сгради. Ама турската полиция се опитва да ги хваща.
33
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се оттеглят от Турция, защо като не помагат на Турция, не помогнат на Сирия, там не живеят ли хора! В такъв момент има ли значение кой какъв е, НЕ! Хубаво, ама те прибраха с отворени обятия не мирно население, а яки, здрави, млади мъжаги, искащи всичко на готово!
32
6
 
46
 
! Отговори
Къде е бе преди 1 година
Къде е "великата и силна" турска държава ?!