Историк: Агресията в РСМ към българите ще се ожесточи

Закриването на двата клуба се обсъждаше месеци наред, каза д-р Войн Божинов
Обновена: 23 мар 2023 22:35 | 23 мар 2023 22:20, Анисия Иванова
22

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля - новият повод за напрежение.

"Това не е неочаквано, всеки от вашите зрители, който следи новинарския поток от РСМ, едва ли ще е изненадан от тази вест. Закриването на двата клуба се обсъждаше месеци наред, беше приета специална наредба по повод имената на двата клуба. Това не е някаква изненада, напълно логично стечение на обстоятелствата във връзка с вътрешнополитическата ситуация в Северна Македония", каза историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че едно от най-тежките нападения беше подпалването на входната врата на клуба.

"Много удобно за нашите приятели в Скопие българите да са им врагове. Това е една плоча, която се върти още от времето на Тито в Югославия. Но съм сигурен, че разумните хора в РСМ разбират, че българите не са опонент на хората в нашата югозападна съседка. Искам да обърна внимание, че някои от албанските партии заплашват директно териториалната цялост на РСМ", допълни д-р Божинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това е истинската опасност.

"Именно антибългарската пропаганда е един от инструментите да се отвлече вниманието от доста наболелия албански въпрос в Република Северна Македония. По един или друг начин това, което направиха в Скопие, е автогол, като дават аргумент на българската страна да повдигне този въпрос пред институциите в Брюксел. Има обаче един проблем - РСМ вече беше допусната до преговори с ЕС", коментира историкът.

По думите му това е огромна грешка.

"Дори българите да бъдат вписани в Конституцията, ако някой в България храни илюзии, че тяхното положение по един или друг начин ще се промени към по-добро - точно обратното. Това още повече ще ожесточи агресията спрямо тях, не само вербална, виждате, че има и физически посегателства. Атмосферата на ненавист, която се задържа, ще продължи да ескалира", категоричен е д-р Войн Божинов.

"Европейската дипломация е стиснала нашата за гърлото. Поне да бяха хора, към които човек може да има респект към тях. Напрежението ескалира, защото от наша страна се чува само мънкане. Имам чувството, че някои от нашите политици са развели байряка и са ни повели към Охрид", добави той.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не кръстиха клуба "Димитър Талев" за да са безспорни мотивите и да имат подкрепата на българския народ? Вместо това избират имена които са спорни както в Македония така и в България. Македонските българи трябва да стоят далеч от българските националистически партии, ако искат да постигнат нещо.
14
4
 
15
 
! Отговори
Иван радоев преди 2 месеца
Кирил Петков трябва да бъде линчуван публично за предателство и държавна измяна
13
3
 
14
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 месеца
От тези хора помощ не може да очакваме. Те са в осъкатена държава. Гърците и Сърбите са виновни за това, което се случва днес в тази РСМ.....
12
4
 
12
 
! Отговори
Велика България! преди 2 месеца
Албания ще ги претопи ,скоро няма да има Македония на западната ни граница,а Албания!
11
3
 
9
 
! Отговори
Радев преди 2 месеца
Голям праз колкото по не се занимаваме с тези хора по добре те нямат капка благодарност за Балканската война ако не бяха победите на Българската армия щяха още да са под турски флаг,иначе на Тито на всяка каданс висят портрети
10
0
 
17
 
! Отговори
Тодор Войвода преди 2 месеца
Това наше временно правителство,никой не го взима на сериозно,за съжаление,но и Киро Канадеца се надупи,добре ,че Гемчовка направи така,че Манеоднския въпроса да стане проблем на ЕС,люде разберете там управлява Титовата Орда,какво очаквате,Македонците отдавна не са наши братя!Техен си проблем,Сръбски анклав!
9
3
 
21
 
! Отговори
Българин от МК преди 2 месеца
Ja мислим Дека,оваj на става на Македонската Влада е автогол за РСМакедониjа,за това што,можеха да изгладят таj закон,за имената на клубовете,а не могат нас да не вкарат во УставоТ,да ни зачитат грагjански права,но ние нема да се предадеме,това значи да го раниме врагот до локум!Да живее България,се извинявам Дека не поливам на книжовен български език!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Македония влезне ли в ЕС,няма да има и един с БГ съзнание.Ще изтече срока на паспорта и няма да го подновяват.До там ще бъде с всичко.Даже и за историята няма да им дреме.Ще се смеят на нашите историци и на това което им говорят и пишат.Ще казват нека да отварят дружества,това са пари за държавата.Знаете ли колко пари е дала България за тези дружества на Джамбаски и Врабески в Македония.Има данни че са над 2 милиона евро.
7
6
 
7
 
! Отговори
Стига с тая РСМ .. преди 2 месеца
....ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ И НЯМА ДА БЪДЕ--ВРЕМЕ Е ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ ....!ПРЕСТАНЕТЕ ДА КОПИРАТЕ ПРОСТАШКАТА РУСКА ПОЛИТИКА!!!!
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България да привика северномакедонския посланик, по повод закриването на българските клубове. България трябва да замрази всички преговори и съвместни проекти със РСМ, дори и ако са по европейски програми. Газови връзки, магистрали, туристически, научни и други. Всички северномакедонски студенти, които учат в български университети и нямат български паспорти, да напуснат България. Северномакедонските граждани, на които са изтекли българските паспорти, ако имат такива, да положат тест по история.
5
10
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Последствията от делата и езика на омразата на българските политици , които освен, че нямат никаква дипломатичност са и много необразовани .
4
5
 
14
 
! Отговори
Оффф преди 2 месеца
Ние сме по цивилизовани не ги мразим!! Аз не съм чувал някой от България да иска да ходи във тази албанска страна!! И моля ви да спрете да ни занимавате съд шепа аборигени населяващи територия до границата ни граничеща със нашите братя албанци!!
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РСМакедония Население 1 836 000 за какво говорим от тях над 500 000 са мюсюлмани. Говорим за една шепа хора, които сами си правят скомина на себе си.
2
6
 
13
 
! Отговори
Четирихилядници преди 2 месеца
Стига с тези руски парчета. Поведението на Македония,ще ни даде възможност да ги осъдим в ЕСПЧ...
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставете ги макетата, скоро ще са Велика Албания